Zelení: Analýza Oživení potvrdila, že hejtman Půta využívá média pro neférovou politickou kampaň

14.01.2021 17:33

Spolek Oživení provedl analýzu krajských zpravodajů a televizních pořadů placených kraji. Výsledek analýzy je tristní – většina krajů včetně kraje Libereckého zneužily placené pořady na regionálních televizích pro neférovou předvolební kampaň. Navíc kampaň placenou z veřejné kasy.

Zelení: Analýza Oživení potvrdila, že hejtman Půta využívá média pro neférovou politickou kampaň
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

V tiskové zprávě Oživení popisuje metodu své analýzy takto:
Před krajskými volbami jsme zanalyzovali všechny krajské zpravodaje v ČR včetně všech regionálních televizí. 5 posledních vydání každého zpravodaje a 5 vysílání každé regionální televize před volbami. Výsledek? Politická reklama za veřejné peníze.

Cílem analýzy bylo zmapovat vydávání krajských periodik placených z veřejných rozpočtů a zjistit, zda se řídí tiskovým zákonem a neporušují zákon o volbách do zastupitelstev krajů, který např. v § 56a odst. 6 říká:
“K volební kampani nelze využívat komunikační média kraje nebo obce nebo právnické osoby, která je ovládaná krajem nebo obcí.”

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 14. 1. 2021)

44%
49%
hlasovalo: 15396 lidí

Liberecký kraj zaplatil v roce 2020 dle registru smluv společnosti Liberecká TV, s.r.o., která provozuje místní regionální televizi RTM+, celkem 1 620 000 Kč za výrobu a vysílání propagačních pořadů. Především jde o 4 vydání krajského magazínu měsíčně. I na tento pořad se nicméně vztahují výtky spolku Oživení, že v pořadu chybí jasné označení, že jde o pořad financovaný krajem, tedy placenou propagaci.

“Televizní vysílání nakupované kraji se tváří jako zpravodajství, jsou ale pouhou propagací. Jsou placené z veřejných peněz, objektivní a vyvážené ale nejsou,” dodává k tomu Lenka Svobodová ze spolku Oživení.

„Diváci televize RTM+ ani nemají jak zjistit, že krajský magazín není zpravodajství, ale placená inzerce. Je zřejmé, že tento pořad se pohybuje za hranicí novinářské etiky. A dost možná i za hranou pravidel tiskového zákona. Spolek Oživení na základě své analýzy poslal Radě pro rozhlasové a televizní vysílání podnět na posouzení těchto krajských magazínů. Mohlo by to pomoci brzdit místní politiky v praxi, která je typická pro autoritářské režimy,“ glosuje výsledky analýzy Josef Šedlbauer, spolupředseda krajské organizace Zelených v Libereckém kraji.

Jindřich Felcman, spolupředseda Zelených ve městě Liberec, dodává: „Je třeba připomenout, že cca 1,5 mil. Kč posílá na svůj Liberecký magazín i město Liberec. Výtky Oživení se plně vztahují i na tento pořad. Na rozdíl od kraje redaktoři tohoto pořadu občas zástupce opozice do libereckého magazínu pozvou. Nicméně pro takové vstupy se poměrně pečlivě vybírají méně problematická témata, předstírání nezávislého zpravodajství je tak v daném případě snad ještě horší.“

Celá zpráva oživení je k dispozici ZDE

Josef Šedlbauer
spolupředseda Zelených Libereckého kraje, člen Zastupitelstva Libereckého kraje za Změnu pro Liberecký kraj

Jindřich Felcman
spolupředseda libereckých Zelených, člen Zastupitelstva města Liberec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…