Zelení: Nechceme hlubinné úložiště jaderných odpadů v Jihočeském kraji

07.09.2020 18:05

V Jihočeském kraji má dle posledních návrhů Správy úložišť radioaktivních odpadů pokračovat hledání místa pro hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva a dalších vysoce radioaktivních odpadů. Nově je navrženo průzkumné území Janoch mezi obcemi Dříteň, Hluboká nad Vltavou, Purkarec, Olešník a Temelín.

Zelení: Nechceme hlubinné úložiště jaderných odpadů v Jihočeském kraji
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Zelení nesouhlasí s plány na umístění hlubinného úložiště v Jihočeském kraji, který je již dostatečně postižen jadernou energetikou – máme tu haldy a další pozůstatky po průzkumné těžbě uranu, jedovatá odkaliště po zpracování uranu v Mydlovarech a také dva velké atomové reaktory, které připravily o domovy na tisíc lidí, a také skladem vyhořelého paliva.

Zelení dlouhodobě podporují odpor vedení obcí i jejich obyvatel vůči plánům státních úřadů najít a postavit blízko jejich domovů konečné hlubinné úložiště. Chybí nám slibovaný zákon o zapojení obcí do vyhledávání úložiště. Chaotický postup státu s účelovým přidáváním lokalit nevzbuzuje důvěru, že vybraná místa zaručí dlouhodobou bezpečnost. A zejména pak postrádáme debatu o jiných možnostech naložení s problematickým dědictvím jaderné energetiky, než je jeho odklizení do zemských hlubin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce