Zelení: Novela o regulaci hazardu je chybná a nedostatečná

23.05.2016 14:00

Vládní návrh zákona o hazardních hrách je chybný a nedostatečný. Zelení vítají snahy o přísnější regulaci hazardu, považují však za nepřijatelné ustanovení, které nařizuje poskytovatelům internetu blokovat stránky s nelegálním hazardem. Navíc ho bude jednoduché obejít. Zákon také neřeší dostatečně prevenci hráčských závislostí.

Zelení: Novela o regulaci hazardu je chybná a nedostatečná
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Doposud o nelegálnosti internetového obsahu rozhodoval vždy jen soud a jeho rozhodnutí dopadlo pouze na toho, kdo nelegální obsah na internetu zpřístupňoval (například provozovatele serveru). “Nové opatření přenáší tuto vysoce kontroverzní povinnost na poskytovatele internetového připojení. To považujeme za nepřiměřený a bezprecedentní zásah do svobody šíření a vyhledávání informací, kterou nám garantuje ústava,” uvedl senátor Václav Láska, který se spolu s kolegy a kolegyněmi zvolenými s podporou Strany zelených snaží přesvědčit členy Senátu, aby zákon v této podobě odmítli.

Opatření navíc půjde snadno obejít. “Uživatel internetu si jednoduše nainstaluje například tzv. VPN, virtuální privátní síť, přes kterou je možné blokování obejít. Provozovatelé hazardních webů zase budou schopni měnit adresu stránek třeba každý týden, a blokování se tak vyhnout,” uvedl internetový expert Jiří Hlavenka, kandidát na hejtmana Jihomoravského kraje za koalici Strany zelených a Pirátů. I tak ale budou muset poskytovatelé připojení, což jsou mnohdy malé firmy nebo neziskové organizace, vynaložit milionové náklady, aby se povinnost blokování alespoň pokusily naplnit, jinak jim bude hrozit milionová pokuta. “Nebyla provedena žádná analýza dopadu zákona na tyto poskytovatele, odhaduje se, že celkové náklady mohou být až 6 miliard Kč. Pro mnohé z nich to bude likvidační,” dodal Hlavenka.

Strana zelených kritizuje rovněž to, že byly ze zákona vypuštěny důležité mechanismy, které snižují rizika vzniku závislostí. “Měly by se snížit limity proher pro jednotlivce,” uvedla místopředsedkyně SZ a lékařka Irena Moudrá Wünschová. “Zákon také neobsahuje důležité ustanovení, které by zajistilo, aby hráč měl neustále před očima výši prohry, ani neobsahuje nutnost přerušit hru po určité době, například 15 minut pauzy po 60 minutách hry,” dodala.

Zelení zároveň preferují, aby výnosy z hazardu nebyly příjmem obcí, aby tak obce neměly žádnou motivaci hazard na svém území tolerovat.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.