Zelení: Polsko jedné strany kráčí od právního státu

22.07.2017 14:22

Polský Sejm schválil zákon o reorganizaci nejvyššího soudu, který odvolává stávající soudce, a výběr nových dává do rukou ministru spravedlnosti. Opozice protestovala, do ulic vyšly desetitisíce lidí.

Zelení: Polsko jedné strany kráčí od právního státu
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Vláda již dříve zvýšila svou kontrolu nad ústavním soudem i soudy obecnými. Vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS), která má již moc zákonodárnou i výkonnou, tak usiluje o ovládnutí moci soudní. Dělba moci, demokracie a právní stát se tím definitivně oslabují.

PiS, která má nyní absolutní většinu ve sněmovně i senátu, dokázala zákon v Sejmu prosadit extrémně rychle a prakticky bez diskusí. Loni při jednání o státním rozpočtu PiS dokonce přesunula zasedání do jiného sálu, kam opozici a média ani nepustila. Vedle toho stihla zvýšit vládní dohled nad médii, omezit právo na shromažďování či aktivity nevládních organizací. Ukazuje nám tak, jak nebezpečná je vláda jedné strany.

„Česká republika je blízký spojenec Polska s podobnou historickou zkušeností, musí v dialogu mezi EU a Polskem hrát výraznější roli ve snaze přimět svého souseda k návratu k hodnotám demokracie a právního státu. Omezení hlasovacího práva Polska v EU je až krajním řešením,“ říká Matouš Vencálek, člen předsednictva Zelených.

K omezení hlasovacího práva Polska v EU by mohlo dojít v případě, že snahy Evropské komise o řešení situace selžou. Česká vláda by se měla výrazněji angažovat, a ne jen nečinně přihlížet, jak se náš soused vzdaluje demokratické Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…