Zelení: Rozhodnutí uhelné komise ohrožuje Českou republiku

04.12.2020 19:14

Uhelná komise rozhodla 14 hlasy z 18 o konci spalování uhlí v roce 2038 bez řádně zpracovaných analýz a bez stanovení harmonogramu útlumu spalování uhlí.

Zelení: Rozhodnutí uhelné komise ohrožuje Českou republiku
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Strana zelených prosazuje konec uhlí v roce 2030, který by zajistil bezpečnou energetickou transformaci České republiky. Rozhodnutí uhelné komise o konci uhlí v roce 2038 ohrožuje Českou republiku nejen z ekologického a ekonomického hlediska, ale především z hlediska energetické bezpečnosti, neboť uhlí bude kvůli rostoucí ceně emisních povolenek po roce 2030 natolik drahé, že se pro výrobu elektrické energie vůbec nevyplatí.

“Rozhodnutí komise je nezodpovědné hlavně pro regiony s uhelným průmyslem, jako je Ústecký kraj. Čím dříve se spalováním uhlí skončíme, tím menší budou případné negativní socioekonomické dopady. Musíme se postarat o horníky a všechny lidi, jejichž práce souvisí s výrobou energie z uhlí, která přestává být rentabilní a po roce 2030 se už kvůli cenám emisních povolenek nevyplatí vůbec,” říká Petr Globočník, předseda Strany zelených v Ústeckém kraji.

Návrh ministra Havlíčka o konci spalování uhlí v roce 2038, který uhelná komise podpořila, je navíc podmíněn stavbou nových jaderných reaktorů. “Ukazuje to zásadní nepochopení celé situace. Předražené jaderné reaktory do té doby zcela jistě nebudou. Jako Zelení prosazujeme bezpečnou a levnější energetickou transformaci, která má hlavní pilíře v maximálním využití obnovitelných zdrojů, přechodného využití plynových elektráren a zastavení vývozu elektřiny. Do roku 2030 bychom tak mohli bezpečně přestat spalovat uhlí a transformovat energetický průmysl tak, aby zachoval maximální počet pracovních míst,” říká spolupředsedkyně Zelených Magdalena Davis.

Rozhodnutí komise má pouze doporučující charakter. Reálné rozhodnutí bude na vládě, potažmo nové vládě, která vzejde z voleb v roce 2021. “Věříme, že se nakonec podaří dřívější konec spalování uhlí prosadit i díky obrovskému úsilí mnoha lidí, organizací i odborníků, kteří se tématu aktivně věnují a ukazují, že konec uhlí v roce 2030 je žádoucí a prospěšný pro celou Českou republiku,” dodává Magdalena Davis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.