Zelení: Turecko svými kroky dramaticky zvyšuje nestabilitu na Blízkém východě

09.10.2019 13:49

V návaznosti na turecké přesuny vojsk směrem k hranici se Sýrií a deklarované záměry prezidenta Erdogana na vojenskou invazi do kurdské Sýrie svět neradostně sleduje eskalaci konfliktu mezi Tureckem a kurdskými milicemi.

Zelení: Turecko svými kroky dramaticky zvyšuje nestabilitu na Blízkém východě
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Kurdové přitom dlouhodobě patřili k opoře boje proti islamistickým radikálům a mezi přední spojence zejména USA v oblasti. O to větším překvapením jsou nekonzistentní kroky amerického prezidenta Trumpa, který nejprve nařídil stažení amerických vojsk z oblasti, aby po následné vlně kritiky začal Turecku slovně vyhrožovat.

“Turecká vláda svými kroky směrem k vojenské invazi do kurdské oblasti severovýchodní Sýrie dramaticky zvyšuje nestabilitu na Blízkém východě a jihovýchodě Evropy. Vojenským tlakem proti hlavním pozemním silám, které zadržely expanzi radikálních islamistů z Islámského státu, otevírá znovu prostor Asadovi, Rusku, Íránu a jejich destabilizační politice. Existuje také hrozba, že se Turecko touto invazí pokusí násilně řešit kurdskou otázku, že budou trpět miliony Kurdů” odsuzuje kroky Turecké vlády předseda Zelených Petr Štěpánek.

“Rozhodnutí o stažení amerických jednotek z kurdských oblastí bylo unáhlené a vytvořilo bezpečnostní vakuum. Jak EU, tak zbylé země NATO nyní musí vyvinout maximální úsilí směrem k ochraně civilního obyvatelstva v oblasti a zabránění vzniku dalšího ozbrojeného konfliktu,” doplňuje člen předsednictva Zelených Vít Masare.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…