Zelení se připojují k výzvě prošetření střetu zájmů premiéra ČR Evropskou komisí

06.09.2018 18:15

Podle aktuálně zveřejněného zjištění organizace Transparency International ČR (TI ČR) stále přetrvává střet zájmů premiéra ČR Andreje Babiše a Strana zelených podporuje snahu kolegů z Evropského parlamentu toto podezření prošetřit.

Zelení se připojují k výzvě prošetření střetu zájmů premiéra ČR Evropskou komisí
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Andrej Babiš je podle zjištění TI ČR i nadále majitelem holdingu Agrofert, který čerpá z veřejných rozpočtů a evropských dotací mnohamiliardové dotace. TI ČR proto vyzvala Evropskou komisi k prošetření možného střetu zájmů českého premiéra, přičemž k této výzvě se nyní připojila i skupina Zelení/EFA v Evropském parlamentu.

„Je zcela nepřípustné, aby byl předseda vlády zároveň majitelem společnosti, která čerpá z dotací desítky miliard,“ zdůvodnil výzvu předseda Zelených Petr Štěpánek. „Pokud se toto podezření prokáže, nemůže Andrej Babiš zůstat předsedou české vlády a ovlivňovat podobu rozpočtu EU, kdy hrozí, že bude prosazovat svůj osobní profit na úkor potřeb a zájmů České republiky a jejích občanů,“ upozorňuje na vysoce problematický aspekt Babišovy možné kolize zájmů předseda Zelených.

Philippe Lamberts, spolupředseda skupiny Zelení/EFA v Evropském parlamentu, k této věci řekl: „Pokud Andrej Babiš opravdu zůstává skutečným majitelem obchodní společnosti, která získává vysoké částky z fondů EU, nebo z ní má nadále osobní prospěch, musí skončit v pozici předsedy vlády. Babiš by se jednoznačně neměl účastnit debat a rozhodování o budoucím evropském rozpočtu, pokud by měla jeho část skončit v jeho vlastní kapse. Evropská komise by měla tuto věc vyšetřit a zajistit, že všechny rozhodovací procesy okolo budoucího rozpočtu EU proběhnou bez střetu zájmů.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.