Zelení vládě: Dejte lidem možnost podpořit šetrné chovy zvířat

17.08.2014 17:56

Strana zelených (SZ) vyzývá ministra zemědělství Mariana Jurečku a vládu, aby se zasadili o zavedení povinného označování živočišných výrobků v EU, podle způsobu chovu zvířat, jako je tomu již u vajec. Poctivé označování na etiketách masných a mléčných výrobků poskytuje spotřebitelům důležité informace a možnost svobodné volby ve věci podpory šetrných chovů zvířat. Zelení se tím připojují k celoevropské kampaní s názvem Na etiketě záleží.

Zelení vládě: Dejte lidem možnost podpořit šetrné chovy zvířat
Foto: zeleni.cz
Popisek: Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených

Průmyslové velkochovy, ze kterých pochází většina živočišných výrobků v obchodech, nerespektují přirozené potřeby a projevy chovaných zvířat a mají negativní dopady na životní prostředí. Ekologické chovy proti tomu upřednostňují etický přístup ke zvířatům, respektují zásady udržitelného rozvoje a podporují rozvoj venkova a místní zemědělce. I proto roste na trhu poptávka po živočišných produktech z jiných než z intenzivních velkochovů.

„Průzkum Eurobarometr prokázal, že welfare zvířat má významný podíl při rozhodování o koupi výrobku. Průzkumy veřejného mínění rovněž ukazují, že až osm z deseti spotřebitelů v EU si přeje zavedení povinného značení masa podle způsobu výroby. Systém povinného značení vajec podle způsobu výroby platí v EU od roku 2004. Díky tomuto systému výrazně narostla produkce vajec ze šetrnějších chovů, kde se nepoužívají klece. To dokazuje, že se veřejnost rozhoduje na základě dostupných informací o způsobu chovu,“ uvádí Tatiana Konrádová, expertka SZ na ochranu zvířat.

Strategie EU v oblasti ochrany dobrých životních podmínek zvířat pro období 2012-2015 přitom uznává, že veřejnost je nedostatečně informována o současných chovech. Čeští zástupci v Evropském parlamentu a celá EK se proto nyní musí zabývat značením dle způsobu výroby, jakožto nástrojem na zlepšení transparentnosti a informovanosti na trhu a posílení role spotřebitelů.

„Reklamní texty a obrázky na obalech živočišných výrobků často matou zákazníky, protože naznačují jiné podmínky, než v jakých jsou ve skutečnosti zvířata chována. Takové klamání spotřebitelů je běžně rozšířené, ačkoli je zákázáno legislativou EU. Povinné značení potravin dle způsobu výroby je důležité, protože dá lidem možnost svobodně se rozhodovat, pomůže zabránit klamavé reklamě a v důsledku povede ke zvýšení standardů životní pohody zvířat,“ uvádí Jana Drápalová, 1. místopředsedkyně zelených.

Zelení se připojují ke kampani neziskových organizací Na etiketě záleží (www.labellingmatters.org), v rámci které probíhá děvětatřicetidenní turné maskota kuřete Rosa (39Days4Rosa) po 21 unijních zemích, které požaduje zavedení povinného označení kuřecího masa.  Zastávka v Praze se uskuteční 16. srpna (10.00 hod, park Kampa), zelení tam nebudou chybět.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…