Zelienková: Klec je pro mne symbolem středověkého pranýře

07.06.2017 11:51

Projev na 57. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 6. 2017 k návrhu zákona na ochranu zvířat proti týrání

Zelienková: Klec je pro mne symbolem středověkého pranýře
Foto: ANO
Popisek: Poslankyně Kristýna Zelienková.

Děkuji za slovo, pane předsedající.

Já jsem si tady s sebou vzala lišku, kterou mi dal můj syn dnes ráno, než jsem odešla, abych tady za lišky, které umírají zbytečně v klecích, bojovala. Tak doufám, že jste měli něco lehkého k snídani, možná ne maso. Tak zkusil si někdo z vás, dámy a pánové, na chvíli vlézt do klece, která je teď na Malostranském náměstí? Já ne, protože nejsem masochista a dovedu si živě představit, co zvířata v takové kleci celý život prožívají. Ale mohli bychom to zkusit. Musíme přece vědět, co zvířata prožívají, taková liška nebo norek, kteří tam jsou chovaní jenom kvůli prostopášnosti, rozkoši nebo nesmyslné pravdivosti - parádivosti.

Tak možná kolegové z ANO by si do té kleci rádi vlezli, když se tomu smějí. Že? Takže...

Ta klec je pro mne symbolem středověkého pranýře. Ani ten pranýř, ani chov kožešinových zvířat a jejich masové vraždění nepatří do naší společnosti a do naší doby. Nepatří do evropské civilizace a ani do žádné jiné. Já bohužel nemůžu změnit to, co se děje na východ od našeho státu. (Hluk v sále, paní poslankyně vyčkává. Předsedající zvoní zvoncem.) Ale co můžu ovlivnit, je to, co se děje tady u nás v Čechách. Musíme se zařadit mezi kultivované země, kde se zvířata netýrají jen pro zálibu bohatých lidí v kožiších, v norkových kloboucích díky zvrácené módě.

Nakonec víte, že pravá kožešina už vůbec není v módě... (Vyčkává na klid v sále.) že být zabalený v lišce nebo v norku od hlavy až k patě už vlastně vůbec není in. Naopak je to dnes pokládáno za ostudu a přišly na to i některé celebrity, nebo modní návrháři. Třeba dcera idolu mnohých z nás Paula McCartneyho Stella McCartney, skvělá možní návrhářka, která navrhovala pro Adidas, pro Madonnu a jiné celebrity. A není to žádná uťápnutá aktivistka. Vymyslela nový model džínů a veškerý zisk z jejich prodeje věnovala na boj proti chovu kožešinových zvířat. Přísahala, že už nikdy nebude navrhovat žádné modní výstřelky, které by byly z přírodní kůže, nebo kožešiny.

Stojí nám ty naše farmy za to, abychom se zařadili mezi ty, kteří dávají přednost nějakému kožešinovému šálu před úctou k přírodě? A víte vůbec, dámy a pánové, že na takový kožich velikosti 38 musí být zabito 55 norků? 55 Norků! Nebo na takový kožich musí zemřít 18 lišek! Chcete, aby byla krása vykoupena krutostí? Většina z vás má asi doma psa. Tak si ho zkuste představit staženého z kůže.

Děláme to přesně proto, abychom se my lidi mohli fintit. Přestože se vám to nelíbí, pane kolego. (Reaguje na poznámky poslance z ANO.) Protože zahřát se můžeme klidně i jinak. (Smích napříč sálem.) Velikost kožichu pouze dokazuje to, že na to máme. Proti týrání kožešinových zvířat protestují i světové hvězdy, které by klidně měly dost peněz na to, aby si koupily desítky, stovky kožichů ze sobolích kůží. Ale je jim prostě proti srsti představa norka v plynové komoře, nebo vraždění lišky elektrickým proudem.

V Česku funguje devět kožešinových farem. Vím, že je to pro jejich majitele možná až kruté, když nebudou pokračovat ve svém podnikání. Ale není jiné cesty. Nebo se chceme teď rozpliznout v hromadě pozměňovacích návrhů, které tady navrhují kolegové, například z ANO, oddalovat něco, co už je dnes anachronismem až do roku 2023? TOP 09 podporuje původní znění návrhu na zrušení farem. Jediný pozměňovací návrh, který jsme ochotni podpořit, je návrh E1 - odložení na rok 2019. Farmáři tak budou mít dost času na to zlikvidovat chov kožešinových zvířat, aby se vyrovnali s novou situací.

Jenom připomínám, že ročně je u nás usmrceno 20 000 norků a lišek. V deseti evropských zemích už byl chov úplně zakázaný a my bychom to měli udělat taky a to bez výjimek. Nesmíme připustit, aby se zákon rozmělnil tak, jak to navrhuje zemědělský výbor. Kožešinové farmy nemají v moderní Evropě místo. Když to pochopila i herečka Pamela Anderson, tak si myslím, že jsme schopni to pochopit i my.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.