Zeman: Protože občas lidi urážím, budu jim říkat, že je zbabělost nejít k volbám

02.10.2013 9:33

Projev prezidenta republiky během setkání s představiteli Moravskoslezského kraje.

Zeman: Protože občas lidi urážím, budu jim říkat, že je zbabělost nejít k volbám
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miloš Zeman v Ostravě

Chtěl bych vyjádřit poděkování těm, kdo mě právě v tomto kraji nejvýrazněji podpořili v prezidentské volbě. Ale současně bych rád dodal, že jako přímo zvolený prezident nepokládám za vhodné, byť monetárně probíhá volební kampaň, se vyjadřovat k jakékoli straně. Sdílím plně názor pana hejtmana, že to, co je zapotřebí hledat, je spolupráce stran po volbách, kdy utichají vášně a kdy se musíme soustředit na reálné problémy.

Jediné, k čemu budu na náměstích vyzývat, je výzva k vysoké volební účasti. A protože občas lidi urážím, budu jim říkat, že je zbabělost nejít k volbám. Protože ten, kdo nejde k volbám, ve skutečnosti volí. Jen si neuvědomuje, že jeho propadlý hlas bude přerozdělen podle výsledků těch stran, které se do Parlamentu dostanou.

Říkat Vám, že největším problémem Moravskoslezského kraje je nezaměstnanost, by bylo nošením dříví do lesa. Spíše je otázka, jak tuto nezaměstnanost řešit. Víte, že prezident má velmi omezené možnosti, ale přeci jenom nějaké možnosti má. Na žádost pana premiéra Rusnoka jsem na Hradě přijal zástupce tří, řekněme to jemně, problémových podniků v Moravskoslezském kraji a konkrétně tady na Ostravsku a velmi se těším na návštěvu toho, co bych nazval ostrovy pozitivní deviace, tzn. Vítkovic, ale samozřejmě i dalších firem.

Dobře víte, že se ve světě konečně začíná diskutovat o tzv. reindustrializaci. K tomu, aby byl doceněn význam průmyslu, který byl v minulém období podceňován, a akcentoval se spíše význam služeb. Díky tomu máme hodně právníků, ekonomů, poněkud málo techniků, poněkud málo inženýrů a, dámy prominou, máme poněkud zbytečně mnoho kosmetiček. V každém případě si myslím, že prezident může jednak těmito jednáními, jednak tím, že do podnikatelských misí při svých cestách bude brát úspěšné podnikatele, kteří tam naváží další kontrakty, alespoň trochu k problému nezaměstnanosti přispět.

Smyslem našeho setkání ale není žádné dlouhé povídání. Jsem rád, že všichni tady sedíme, protože Karel Čapek kdysi napsal, že člověk, který stojí, lidem káže a člověk, který sedí, si s lidmi povídá. A já jsem si s Vámi přišel popovídat o problémech Moravskoslezského kraje, které samozřejmě jako člověk, který tady dlouhá léta ve svém volebním kraji působil, považuji za svoje problémy.
 
Děkuji Vám za pozornost. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zemanmilos.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.