Zeman: Sir Nicholas Winton si zaslouží nejvyšší vyznamenání ČR – Řád Bílého lva

19.05.2014 14:58

Prezident republiky Miloš Zeman zaslal v pondělí dne 19. května 2014 siru Nicholasi Wintonovi blahopřejný dopis k významnému životnímu jubileu - 105. narozeninám.

Zeman: Sir Nicholas Winton si zaslouží nejvyšší vyznamenání ČR – Řád Bílého lva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený Sire Nicholasi Wintone,

dovolte, abych Vám touto cestou poblahopřál k významnému životnímu jubileu, které právě dnes slavíte. Posílám Vám pozdrav a gratulaci z hlavního města země, v níž si lidé Vaše jméno spojují s mimořádným hrdinským činem budícím napříč generacemi respekt, úctu a vděčnost. Proto se na Vás obracím nejen jménem svým, ale mnohých mých spoluobčanů.

Historie je tvořena lidskými příběhy a jejich spletitými osudy. Do dějinné paměti se dostávají zejména ti, kteří neměli původně v úmyslu stát se slavnými a své činy nepojímali jako výjimečné. Podle svého nejlepšího vědomí a svědomí konali jen to, co považovali za správné. Nepřemýšleli přitom nad tím, co jim takové počínání přinese, či zda je proslaví. A právě to z nich dělá opravdové hrdiny, které každá epocha lidské historie – má-li být poučením a inspirací pro jiné – tolik potřebuje.

Na prahu 2. světové války jste svým osobním nasazením a  bez ohledu na vlastní ohrožení pomohl zachránit 669 československých - převážně židovských - dětí, které by jinak čekalo vězení, válečné útrapy a mnohdy i smrt. Dal jste jim tak největší možný dar – možnost žít a být svobodný. Nepovažoval jste však sám sebe za hrdinu, motivem Vašeho počínání byla touha pomoci těm, kteří se sami nemohli bránit a tím byli zranitelní. Až po letech se svět dozvěděl o Vašem hrdinství, jehož nejvyšším oceněním byl a je vděčnost těch, které jste zachránil.

Váš životní příběh, Sire Nicholasi, je mimořádný z mnoha důvodů. Předně je ale příkladem lidskosti, nezištnosti, osobní odvahy a skromnosti. I proto jsem se rozhodl udělit Vám ke dni státního svátku 28. října letošního roku nejvyšší vyznamenání České republiky – Řád Bílého lva. Přijměte tímto pozvání do Prahy, kde bych Vám chtěl toto ocenění osobně předat.

K Vašim narozeninám Vám přeji vše nejlepší, hodně zdraví, osobní spokojenosti a vitality. Nám všem pak sílu čerpat inspiraci ze životních příběhů jako je ten Váš. Bez nich by totiž lidská historie neměla naději.               

S přáním všeho dobrého

Miloš Zeman

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hrad.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…