Zeman: Všichni jsme Židé, lidé od Čadského jezera, děti z Pákistánu, francouzští novináři

26.01.2015 13:43

Projev prezidenta republiky Miloše Zemana na slavnostní večeři pořádané Evropským židovským kongresem

Zeman: Všichni jsme Židé, lidé od Čadského jezera, děti z Pákistánu, francouzští novináři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Pane předsedo Evropského parlamentu, drahý Martine, pane prezidente Evropského židovského kongresu, drazí přátelé, dámy a pánové,

Dovolte mi parafrázovat velmi známý citát jednoho klasika: "Neptej se, koho zabili. Tebe zabili." V tomto smyslu jsem samozřejmě Charlie, ale zároveň jsem jedním z dvou stovek dětí, které zabil Tálibán v Péšávaru, jsem jedním z dvou tisíců občanů, které pobil Boko Haram v Nigérii, jsem jedním z šesti miliónů Židů, které zavraždili nacistév Evropě. Jistě, nejsem Žid, ale na tom nezáleží. Víte, že Kennedy řekl: "Jsem Berlíňan." Nebyl formálním Berlíňanem. Byl Berlíňanem v hlubším slova smyslu. A tak jsme my všichni z tohoto úhlu pohledu, v berlínském smyslu, Židé, lidé od Čadského jezera, děti z Pákistánu, francouzští novináři.

To však nestačí. Nemůžeme vyjadřovat pouze svou solidaritu, nemůžeme pouze organizovat protesty a demonstrace. Obávám se, že to lze vnímat jako nějakou novou formu appeasementu a nového pokrytectví.

Účelem naší konference není pouhá vzpomínka. Hlavním účelem naší konference je najít konkrétní a účinná opatření proti mstivému, novému holocaustu. A protože přesně to bude tématem mého zítřejšího projevu, nechci dnes večer plýtvat Vaším časem. Ale zítra buďte připraveni na velmi radikální řeč.

Tedy, velice Vám děkuji za Vaši účast i pozornost.

Miloš Zeman, prezident České republiky, Praha, Obecní dům, Smetanova síň, 26.ledna 2015

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zemanmilos.cz

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ODS: Tatra je takové nákladní Ferrari

21:03 ODS: Tatra je takové nákladní Ferrari

Alexandr Vondra a Veronika Vrecionová s Ondřejem Krutílkem zakončili svůj čtyřdenní výjezd na Moravu…