Ženíšková (ANO): O sociální sféře trochu jinak

21.05.2015 14:58

Nepublikuji tolik článků jako mí pilní kolegové. Snažím se ale pravidelně „zásobovat“ informacemi ze sociální oblasti tiskovou mluvčí naší radnice.

Ženíšková (ANO): O sociální sféře trochu jinak
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Nedávno jsme také uspořádali ve věci chystaných změn v sociální sféře tiskovou konferenci pro novináře. Teď snad nadešla ta správná chvíle k tomu, kdy se i já mohu vyjádřit subjektivně, tedy ne jazykem oficiálních tiskových zpráv.

Celý svůj profesní život jsem se zabývala prací ve zdravotnictví a později rozvojem sociálních služeb v neziskové organizaci. Jako zdravotní sestra jsem léta pracovala v akutní medicíně, a poté jsem se 6 let svého života věnovala budování charitativní organizace v Příbrami, jejíž služby se podařilo rozšířit na více než tisíc klientů, kterým byla poskytována sociální a zdravotní péče.

Nepíši o tom proto, aby mě někdo ocenil, či snad dokonce obdivoval. Píši o tom proto, že chci zdůraznit, že o této práci něco vím, a že už jsem leccos pracovně i lidsky v životě zažila. Protože jsem měla vážné výhrady k poskytování zdravotních a sociálních služeb městem Příbram, rozhodla jsem se vstoupit do politiky a následně na radnici s tím, že se pokusím nastavit výchozí podmínky tak, aby systém mohl fungovat jako celek, a nikoliv jako nahodilé a vlastně nijak neprovázané činnosti.

Počítala jsem s tím, že to, co si od bývalého vedení radnice převezmu, nebude v té nejlepší kondici už z toho důvodu, že tato oblast se v posledních letech opravdu rychle vyvíjí, a mohla jsem tudíž očekávat, že bude co zlepšovat. Nicméně, ráda bych se jasně a zřetelně vyjádřila tak, že výsledek činnosti mého předchůdce na radnici v oblasti sociální svědčí o tom, že této problematice nerozuměl, možná ani rozumět nechtěl.
Prakticky každý den, při odkrývání dalších a dalších nedostatků mi zní v uších věta pana MVDr. Řiháka, cituji: “Sociální služby v Příbrami jsme nastavili opravdu dobře“. K tomu mohu říci snad jen to, že předchozí vedení se o nějaké “nastavení“ sociální a zdravotní péče ani pokusit nemohlo, neboť nevědělo, že něco takového vůbec existuje.

K rozšířené (elektronické) verzi tohoto článku je připojeno schéma organizace sociálních a zdravotních služeb poskytovaných a organizovaných městem Příbram tak, jak by již brzy mělo fungovat. Nikdo nemá patent na rozum, a vždy existují i lepší řešení. Zcela určitě se bude i toto schéma časem vyvíjet a měnit, ale pro základní představu o principu fungování této oblasti je to pro tuto chvíli snad dostačující.

Celé schéma popsat v jednom článku je nesplnitelný úkol, ale v budoucnu bych ráda postupně provedla laickou veřejnost jeho jednotlivými částmi a věřím, že pozornému čtenáři celé to naše snažení nakonec začne dávat smysl.

Závěrem bych ráda dodala, že má kritika bývalého vedení radnice a pana Řiháka jmenovitě, mi nijakou radost nečiní. Cítím však nutnost se vůči permanentním útokům především pana exstarosty alespoň jednou důrazně ohradit. Není jistě ku prospěchu Příbramáků, když bývalý starosta a bývalý hejtman obchází úředníky na krajském úřadě, který je mimochodem důležitým poskytovatelem dotací, a zpochybňuje smysl zřízení Centra sociálních a zdravotních služeb v Příbrami. Nelíbí se mi, že lidé, kteří pracovně i politicky tolikrát zklamali, nemají ani špetku studu či pocitu viny, s drzým čelem se vyjadřují ke všemu, brání všemu novému a kladou překážky všude tam, kde jen trochu mohou. Ve své době skutečně nikdo nebránil minulému vedení pružně reagovat na zvyšující se nezaměstnanost a zhoršující se ekonomickou situaci mnohých rodin a jednotlivců.

Smyslem naší práce je např. koncepční změna v bytové politice, která by měla zavést do Příbrami nové pojmy a režimy jako jsou např. „prostupné bydlení“, „prostupné zaměstnávání“, „sociální firma“ apod. Po léta neřešena zůstala např. i otázka bezdomovectví, registrace záchytné protialkoholní stanice, ubytoven atd. S řešením těchto problémů budeme postupně veřejnost seznamovat.

I přes výše uvedené obtíže jsem stále přesvědčena o tom, že naše snažení povede k vytčenému cíli a možná je jednou i někdo ocení.

Bc. Alena Ženíšková, místostarostka města Příbrami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy