Změna pro Liberec: Dopravní podnik poslal 28,5 milionů korun majitelům BusLine

13.12.2017 5:36

Změna navrhne odvolání předsedy představenstva Pavla Šulce (ex-ANO).

Změna pro Liberec: Dopravní podnik poslal 28,5 milionů korun majitelům BusLine
Foto: zmena.cz
Popisek: Změna pro Liberec - logo

Jde o peníze na tzv. přiměřený zisk za rok 2015, který je ve smlouvě mezi DPMLJ a BusLine (z prosince 2009) uveden odkazem na vládní nařízení. Podle tohoto nařízení žádná dopravní firma nikdy peníze nedostala, protože jeho výklad je sporný. BusLine si nárokuje teoretickou výši, město poukazuje na to, že většina těchto nároků by byla zaplacena BusLine dvakrát a mohou představovat nedovolenou veřejnou podporu. Proto rada města Liberce opakovaně doporučovala představenstvu dopravního podniku vyplatit nejvýše 9 milionů.

Přesto předseda představenstva, Pavel Šulc (ex-ANO), dal pokyn k vyplacení plné výše 28,5 milionu.  Města, která dopravu financují, nepotvrdila oprávněnost nároku. Vyplacené peníze tak nemá dopravní podnik kryté.

Dopravnímu podniku tímto postupem některých členů představenstva vznikla ztráta, která se projeví v nižším objemu peněz na platy a na investice. „Pro představu, kdyby tyto peníze zůstaly v DPMLJ, umožnily by na příští rok zvýšení platů všech čtyř set zaměstnanců dopravního podniku o 4 tisíce měsíčně a ještě by zbylo na potřebné opravy“, upozorňuje Josef Šedlbauer.

DPMLJ je sice obchodní firma, ale je vlastněná městy a pracuje s veřejnými penězi. Představenstvo se nemůže chovat, jako by mu dopravní podnik patřil. Ti členové představenstva, kteří dopravní podnik poškodili, musí nést odpovědnost. „Nezbývá nic jiného, než oficiálně navrhnout odvolání Pavla Šulce z představenstva dopravního podniku. Postupoval v přímém rozporu s doporučením rady města, a to nelze akceptovat. Tady už nejde o malé peníze a končí veškerá legrace“, uzavírá Jan Korytář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

12:17 Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s občany.