Změna pro Liberec: Dům na Papírovém náměstí nemá platné územní rozhodnutí

22.05.2018 12:07

Rada města dnes opět rozhoduje, zda na Papírovém náměstí může být postaven obří bytový dům, proti němuž protestují jak místní občané tak odborná veřejnost. Členové rady architektů ovšem netušili, že dům nemá platné územní rozhodnutí.

Změna pro Liberec: Dům na Papírovém náměstí nemá platné územní rozhodnutí
Foto: zmena.cz
Popisek: Politické hnutí Změna

Primátorem svévolně zřízená Rada architektů se v Liberci ještě ani nerozkoukala a už dostala od liberecké reality pořádnou facku. Její první složité rozhodování týkající se bytového domu na Papírové náměstí bylo zmanipulováno, když její členové dostali ke svému rozhodnutí zásadně zkreslené podklady. Na výboru pro rozvoj a územní plánování, který se konal v pondělí 21.5.2018, se jasně ukázalo, že členové Rady architektů o domu rozhodovali v domnění, že dům má stále platné územní rozhodnutí. V takové situaci se omezili na řešení detailů, které mohou být předmětem navazujícího stavebního povolení, tedy vzhledu fasád, balkonů apod. Potřebu zásadní změny projektu nenamítali, neboť v případě platného územního rozhodnutí by takové námitky nemělo vůbec smysl uplatňovat. Přitom právě objem stavby a její umístění v pozici solitéra zcela rozbíjí možnost citlivé obnovy původní urbanistické struktury lokality.

Jenže věc má háček. Územní rozhodnutí už skoro 3 roky neplatí, neboť nebylo řádně prodlouženo. Zuzana Tachovská (Změna pro Liberec): "Na základě žádosti o informaci na stavebním úřadě, jsem zjistila, že poslední pravomocné rozhodnutí prodlužující původní územní rozhodnutí platilo do 31.7.2015. Ten den územní rozhodnutí propadlo a od té doby je tak možné začít se v souvislosti s touto lokalitou bavit o zcela jiném záměru, který by charakter tohoto místa skutečně respektoval.“

Při konfrontaci s touto informací na výboru pro rozvoj a územní plánování předseda Rady architektů Ing. arch. Josef Smutný tvrdil, že o neplatném územním rozhodnutí nevěděl. To ho nicméně neodradilo od pokračující obhajoby tohoto domu a nutnosti respektovat – v tomto případě dost pochybnou – kontinuitu názoru města. Primátor během této diskuze z výboru raději utekl a už se nevrátil. Tibor Batthyány radu architektů zřejmě záměrně uvedl v omyl a využil.

Zuzana Tachovská
zastupitelka za Změnu pro Liberec

Jindřich Felcman
předseda liberecké Strany zelených a člen výboru Zastupitelstva města Liberec pro územní rozvoj a územní plánování

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce