Změna pro Liberecký kraj: Opoziční pohled na složení rady

24.11.2016 11:18

Změna bude v zastupitelstvu Libereckého kraje v nejbližším období v opozici. Tento úkol přijímáme a jsme připraveni na něm pracovat ve prospěch občanů našeho kraje, a to nejen těch, kteří nám ve volbách dali hlas. Opoziční práce bude totiž v navrženém uspořádání zastupitelstva obtížná, nevděčná, ale o to důležitější. Koalici uzavřely čtyři strany, hodnotově a ideově v řadě ohledů zcela rozdílné, ale zato se 35 zastupiteli z celkových 45.

Změna pro Liberecký kraj: Opoziční pohled na složení rady
Foto: zmena.cz
Popisek: Politické hnutí Změna

Ať už byly důvody vzniku takto široké koalice jakékoli, je nezpochybnitelné, že výkonná moc koalice a kontrolní role opozice se dostaly do značné nerovnováhy. Z dlouhodobého hlediska je to ke škodě všech. Snad si tento fakt uvědomují i zástupci aktuálně koaličních stran.

Pokud jde o navrhované složení rady kraje, respektujeme právo koaličních stran nominovat svoje zástupce. Výhrady máme v několika případech.

Za jasnou chybu považujeme nominaci Přemysla Sobotky na funkci radního pro zdravotnictví. Dr. Sobotka jako dlouholetý krajský předseda ODS symbolizuje éru klientelistického propojení této strany s některými podnikateli, zejména ve stavebnictví. Zdravotnický resort přitom v tomto období čekají miliardové investice, a to hlavně stavební. Odpovědný radní musí být garancí důvěryhodnosti příslušných zakázek. Tuto garanci, při vší úctě, dr. Sobotka poskytnout nemůže.

Určitě nejen my chápeme, jak problematické je spojení resortu dopravy s řízením investic a veřejných zakázek pod vedením Marka Pietera. Jeden radní tak získá dohled nad naprostou většinou vlastních peněz kraje, ostatní členové rady kraje nebudou mít prakticky žádnou kontrolu. Logicky patří investice a veřejné zakázky pod odbor ekonomiky, který zůstal vyprázdněný. Převod těchto kompetencí pod dopravu je účelová a nesystémová změna s velkými riziky.

Nepodpoříme ani nominaci Martina Půty na pozici hejtmana. Trvá naše přesvědčení, že člověk zapletený ve vážné a neprůhledné kauze by neměl být ve vysoké veřejné funkci alespoň do doby, než jeho role bude po případném soudním jednání zřejmá a vysvětlitelná. Jsme si vědomi, že třetina voličů tuto situaci vyhodnotila jinak, náš pohled na pravidla politické kultury to ale nemění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce