Změna pro Liberecký kraj: Televizní boj proti suchu nestačí

20.12.2018 4:33

Změně se podařilo prosadit fond na podporu projektů, které pomůžou se zadržováním vody v krajině.

Změna pro Liberecký kraj: Televizní boj proti suchu nestačí
Foto: zmena.cz
Popisek: Politické hnutí Změna

Liberecký kraj je v této agendě dlouhodobě pasivní, ačkoli v posledních týdnech se suchem intenzivně bojuje. Ovšem jen na papíře a v televizi, placené z veřejných peněz.

Na absenci funkční podpory projektů na zadržování vody v krajině upozorňovala Změna pro Liberecký kraj vedení kraje již letos na jaře, přičemž jsme také upozornili na alarmující stav čerpání prostředků z Operačního programu životní prostředí 2014 – 2020, prioritní osy 1.3 a 1.4, které jsou zaměřeny právě na protipovodňovou ochranu a zadržování vody v krajině. Na začátku roku 2018 bylo v celé ČR na tyto projekty vyčerpáno 1,6 mld. Kč, z toho v Libereckém kraji pouhých 45 mil. Kč, tedy 2,8 %! Ze zanedbatelného počtu 12 projektů je jich navíc 10 „papírových“ – jde o různé povodňové plány či studie, popř. instalaci výstražných zařízení. 

Zároveň jsme navrhli zřízení krajského fondu na pomoc s přípravou a realizací projektů na zadržování vody v krajině. Návrh podpořil i Výbor životního prostředí a zemědělství. V rozpočtu na rok 2019 fond není, podle slibu vedení kraje by měl být zřízen s alokací 7 mil. Kč z hospodářského přebytku za rok 2018. „Naše představa je o řád vyšší, srovnatelná s penězi, kterými kraj spolufinancuje budování silnic. Ještě důležitější ale bude ochota kraje vzít na sebe roli iniciátora, hnací síly takových projektů. Tam vidím slabé místo, pro současné vedení kraje zatím nejde o skutečnou prioritu,“ upozorňuje Josef Šedlbauer, zastupitel Změny a předseda Zelených v Libereckém kraji.

Odborná podpora žadatelů, hlavně obcí, je u takových projektů nutná. Jak se téma stává mediálně přitažlivé, vytváří se zkratka, že pro udržení vody v krajině mají být budovány rybníky a tůně. „Mnohdy je to naopak, rybník někde v místě, kde se voda přirozeně stahuje, jen vede k většímu výparu z hladiny. Mnohem účinnější je rušení meliorací, tvorba mokřadů, rozvolnění potoků, vznik mezí a změny v zemědělství, které omezí utužování půdy a zvýší obsah organické hmoty,“ vysvětluje Šedlbauer. „Kraj má možnost zaplatit několik odborníků ať už na odboru životního prostředí nebo v Agentuře regionálního rozvoje, kteří budou jednat se starosty a vlastníky a mohou takové projekty táhnout dopředu. To je klíčové,“ zdůrazňuje Jindřich Felcman, předseda Zelených v Liberci a člen krajského Výboru hospodářského a regionálního rozvoje.

Navenek se ovšem zdá, že je Liberecký kraj v péči o vodu přeborníkem. Kraj k tomu využívá projekt několika rybníčků na Václavickém potoce, který realizoval soukromý zemědělec a kraj mu na to poslal mimo systém 150 000 Kč. V placeném PR pořadu regionální televize TV RTM Krajský magazín ze dne 14. 12. o tomto projektu ovšem kraj hovoří jako o jednom z příkladů krajské aktivity.“

Zastupitelé za Změnu pro Liberecký kraj nedávno kritizovali další navýšení rozpočtu kraje na jeho vlastní propagaci. Pro rok 2019 došlo k navýšení již na 15 mil. Kč, což přesahuje částky, které na propagaci vydávala vedení kraje v minulosti. A také částky, které byly ze strany tehdy opozičních Starostů pro Liberecký kraj hlasitě kritizovány. „Z 15 milionů na propagaci připadá téměř 1,5 milionu na placené PR v televizi RTM a největší slávu si kraj zajistí příspěvkem 150 tisíc na soukromý projekt. Při takové mediální kanonádě i z komára uděláte velblouda,“ komentuje Šedlbauer.

„Sečteno a podtrženo, Starostové pro Liberecký kraj se za 6 let ve vedení kraje mohou v oblasti boje proti vysychání krajiny pochlubit pár rybníčky podpořenými příspěvkem 150 000 Kč. Když k tomu využijí výdaje na propagaci kraje navýšené na 15 mil. Kč ročně, neštítí se vytvářet dojem, jak jsou v této oblasti úspěšní a aktivní. Z politiky se takto stává jen vyprázdněný marketing, v tomto případě navíc placený z veřejných peněz,“ uzavírá Jindřich Felcman.

Josef Šedlbauer, předseda klubu zastupitelů za ZpLK,
Jindřich Felcman, předseda ZO Strany zelených Liberec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…