Jandák se utrhl ze řetězu ČSSD a křičel: Vy tady žvaníte, my se nudíme. Ten zákon je prostě blbý a brzdí demokracii

30.07.2014 13:55

AKTUALIZACE Poslanci se kolem poledne konečně dostali k třetímu bodu dnešního programu a to k novele služebního zákona. Aby ale koalice prý zabránila obstrukcím ze strany opozice, tak místopředseda klubu poslanců TOP 09 František Laudát přišel s nabídkou: o nové podobě služebního zákona mají podle něj spolu začít jednat všechny strany zastoupené ve sněmovně. Navíc se Laudát pohoršoval nad tím, jak zástupci koalice hovořili o požadavku topky. „Slova vydírání, nesmysl a hloupost by měla být používána ve velice omezeném rozsahu," řekl.

 Jandák se utrhl ze řetězu ČSSD a křičel: Vy tady žvaníte, my se nudíme. Ten zákon je prostě blbý a brzdí demokracii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec František Laudát

František Laudát jako místopředseda klubu TOP 09 si dnes vzal slovo k služebnímu zákonu téměř na třičtvrtě hodiny.

„Myslím si, že pan ministr začal tím nejhorším způsobem. Vašeho otce jsem znal jako obrovského džentlmena... Některé vaše požadavky jsou k diskuzi, ale přijde mi krajně nešťastné, že hovoříte o vydírání opozice,“ sjel nejprve Laudát svého předřečníka, a to ministra pro lidská práva a legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD), který označil za vyděračské a hloupé požadavky pravicové opozice.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

A pak spustil Laudát svůj předlouhý projev. Podle něj opoziční TOP 09 dává na stůl čtyři podmínky a může se mezi poslanci opozice a koalice tak zahájit jednání.

„Nestavíme ty požadavky ultimativně,“ řekl Laudát. Podle něj rozhodně topka nevydírá, ale chce, aby si koalice sedla společně za jednací stůl.

Laudát: Můžete zapříčinit řadu soudních sporů!

„Vždyť tady můžeme schválit řadu nesmyslů, což může zapříčinit řadu soudních sporů,“ připomněl koalici k problematické normě Laudát. „Věřím, že chcete jednat o kompromisních řešeních,“ řekl také. Laudát přitom v dolní komoře už po několik dní zastupuje šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska, který je stále na dovolené.

„Znovu vás, pane premiére, vyzývám, abyste zasedli příští týden se všemi stranami ke stolu a pokusili se tuto situaci řešit,“ zdůraznil Laudát, jenž dnes k normě ve svém prvním vystoupení hovořil od 12.15 do 12.58 hodin.

Ministr Dienstbier před ním hájil vládní návrh služebního zákona slovy, že má přispět k zajištění profesionální státní správy. „Opozice má možnost vybrat si mezi tímto návrhem a podobou služebního zákona, jak byla schválena již v roce 2002,“ řekl kromě jiného. Podle něj si ale opozice asi špatně přečetla návrh zákona.

Dienstbier zdůraznil, že služební zákon od České republiky požaduje Evropská unie, aby mohla země čerpat peníze z evropských fondů. Mělo by to být podle ministra ještě dříve než 1. ledna, ale už ve chvíli, kdy se budou na podzim podepisovat dohody o unijních operačních programech.

O „vylepšeních zákona", ale nikoliv o čtyřech požadavcích opozice, pak hovořil ve svém projevu třeba i předseda ODS Petr Fiala.

Hlasování v nedohlednu

Kdy se o služebním zákonu skutečně bude hlasovat, to rozhodně neví z poslanců nikdo. ODS a TOP 09 už totiž dříve oznámily, že pokud nedojde k dohodě o zákonu, budou blokovat hlasování o zákoně klidně až do dalších parlamentních voleb.

Co je podstatou služebního zákona? Norma má vést podle koalice ke zkvalitnění a odpolitizování státní správy. Zavádí mimo jiné funkci takzvaného superúředníka, tedy generálního ředitele státní služby. Jeho úřad by měl dohlížet na to, aby se při každé výměně ministrů neměnili i vrcholní úředníci. Zpřísnit by se mělo také obsazování úřednických postů ve státní správě. Zájemce bude muset projít veřejným výběrovým řízením, jeho součástí bude i pohovor v cizím jazyce.

Zatímco podle tvrzení vládních představitelů prý zákon odpolitizuje a zkvalitní státní správu, opozice namítá, že vláda si kvůli normě „zabetonuje" na vedoucích pozicích na řadu let své lidi. Pravici vadí hlavně zřízení generálního ředitelství státní služby, chce jej zrušit. Jenže požadavek opozice by znamenal nutnost novelu zcela přepracovat.

Kalousek: Nevydíráme, máme jen čtyři požadavky

„Nemáme 60 pozměňovacích návrhů. Nevydíráme. Máme čtyři požadavky, o kterých jsme přesvědčeni, že jsou nezbytné ve prospěch České republiky,“ uvedl už dříve místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něj chce opozice přijetí služebního zákona blokovat tak dlouho, dokud koalice nevyhoví jejím požadavkům.

Pokud budou poslanci z TOP 09 a ODS schválení novely blokovat, koalice upozorňuje na to, že od ledna nabude účinnosti původní norma z roku 2002, který byl schválen za Zemanovy vlády a celou dobu byla jeho účinnost odkládána. Tuto skutečnost ostatně nedávno připomněl i prezident Miloš Zeman. Podle něj by se totiž výše zmiňovaným obstrukcím mohlo zabránit přijetím služebního zákona schváleného už v roce 2002.

Jenže je tu velké ale. Tento zákon totiž dává státním zaměstnancům takové benefity, že by ministr financí Andrej Babiš (ANO) musel přepracovat rozpočet na příští rok a najít na státní službu zhruba osm až deset miliard korun. Tolik by totiž podle odborníků spolykaly platy, příplatky za službu, odchodné, příspěvky k důchodu, osobní příplatky či odměny.

Jandák: Ten zákon není dobrý!

Poměrně nezáživnou debatu kolem normy odpoledne rozčísnul až poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD). Přiznal totiž, že zákon je špatný.

„Já bych souhlasil s poslancem Schwarzenbergem v polovině jeho projevu,“ odkázal nejprve Jandák na svého předřečníka.

„Jsme tady od toho, abychom probrali novelu zákona o služebním zákonu...Tak si pojďme sednout,“ zmínil nejprve Jandák. Posléze uvedl, že zákon není dobrý.

„Ale i ten z roku 2002 je blbý. My bychom se ale neměli koukat na to, že nám Evropská unie něco nakazuje,“ připomněl Jandák fakt, že návrh podle některých kritiků vznikl pouze z popudu Evropské unie. Jandákovi se prý nelíbí také to, že po schválení zákona budou de facto vládnout úředníci. „Zákon ve své podstatě przní demokracii,“ prohlásil. „Tady budou vládnout ušlechtilí lidé určení někým ušlechtilým,“ zmínil také.

„Pane poslanče, váš čas,“ chtěl mu ale slovo uzmout předsedající schůze Jan Bartošek (KDU-ČSL). „Já si slovo vzít nedám,“ pokračoval ale rozjetý Jandák a dále velmi razantně k zákonu hovořil.

„Pane poslanče, vaše dvě minuty,“ připomněl mu napodruhé Bartošek. „To už jsem mluvil tak dlouho?“ otázal se nakonec Jandák a od sněmovního mikrofonu rychle odešel.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura se před ním a po něm rozhovořil o tom, že je to především poslanecký návrh. „My tady kritizujeme nepřítomnost ministra vnitra. Jasně, že z kompetenčního hlediska zákon patří do ranku ministra vnitra, ale jehož to vůbec nezajímá,“ hřímal také Stanjura a poukazoval tak na nepřítomnost ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

Stanjura: Komise, co přijde, nebo ta, co končí?

„Žádný zákon je lepší, než špatný zákon. Dnes jsme zase slyšeli, že Evropská komise tento zákon vyžaduje. Ale která komise? Ta, co přijde, nebo ta, co končí? To nám naše kandidátka na eurokomisařku hrozí, že přijdeme o 500 miliard?,“ tázal se Stanjura koaličních poslanců.

„Tak se tím neděsme,“ dodal s tím, že je spíše nutné schválit dobrý zákon.

Do členů kabinetu si rýpla i Jana Černochová ze stejného stranického klubu, jako Stanjura. I ona totiž zkritizovala ministry za to, že jich většina není jednání přítomná. „Kde je ministr bez práce Dienstbier?“ tázala se ironicky. Právě jeho úřad pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu má totiž služební zákon na starosti.

„Tak je sem do sálu povolejte, ať si sem laskavě přijdou sednout,“ obrátila se na předsedu poslanců ČSSD Romana Sklenáka.

Poslanci si dopoledne odhlasovali, že budou o normě rokovat jen do 15:00 hodin. Proto úderem tohoto času debaty přerušili bez nějakého konkrétního výsledku. Pokračovat by měli v pátek od 9.00 hodin ráno.

Jak uzemnil sněmovnu Vítězslav Jandák:

Já budu velice stručný, pane předsedající. Děkuji. Já jsem vždycky stručný! Já jsem, dámy a pánové, chtěl vystoupit, a bylo by to asi poprvé, že bych souhlasil se svým předřečníkem panem kolegou Schwarzenbergem. Polovinu jeho projevu, co řekl, podepíšu, tu druhou samozřejmě ne, protože když si vzpomenu, jak se tady projednávalo například Kosovo, a dneska prostě vztyčuje vlajku pravdy, tak je mi z toho trochu blbě, ale od toho tu nejsme. Jsme tu od toho, abychom projednali novelu služebního zákona. Když vidím to umírání Sněmovny a vidím tu touhu, někdy vyslovenou, někdy nevyslovenou o to tom, abychom znova tento a v uvozovkách kvalitní materiál probrali a znovu se dopídili k něčemu, co bude vyhovovat především této zemi, ne naší ješitnosti, tak vás prosím, pojďme si sednout, nemučme se tady! Vždyť tohle je k ničemu, co tu děláme! (Potlesk.) Vy žvaníte, abyste zaplácli čas, a my se nudíme a říkáme si, prokrista, ještě ať mluví, ať tu blbost nepřijmeme! Taková je pravda! (Pobavení a potlesk vpravo.) A mně to je jedno, protože mně je 67 let. Mě už nečekají žádné posty, proto mám a budu se chovat podle ústavy, budu mluvit podle svého svědomí! Ten zákon není dobrý! Všichni to víme. Zákon z roku 2002 - a já miluju prezidenta Zemana, je také blbý! On ten zákon, víte, každý zákon má nějakou dikci a má především ducha. A my bychom měli jako zákonodárci se dívat na obě tyto části zákona - na filozofii, ducha zákona a potom na dikci. Ale my děláme jenom to, že nám EU nakáže, a my uděláme blbou dikci bez ducha! A to je špatně! Pojďme se zamyslet nad duchem toho zákona. Ten zákon ve své podstatě brzdí demokracii v téhle zemi! Tady nebudou vládnout volení zástupci lidu, tady budou vládnout ušlechtilí lidé určení někým ušlechtilým! A to je špatně. (Potlesk zprava.) Ale bohužel, nebo díky bohu, já nevím, jsme součástí EU, je tam více pozitiv a na tom si stojím -

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…