„Má ještě jet lag? Dezinformátor!“ Křik. Fialova slova po Asii zvedla ze židlí

04.05.2023 19:10 | Komentář

Růst ekonomiky a zvládnutí inflace? Slova premiéra Petra Fialy, kterými se na sociálních sítích chlubí ODS, nadzvedla ze židle mnohé politiky. Podle některých to ale předseda vlády nemyslí vážně a jde o důsledky jeho únavy po náročně cestě v Asii.

„Má ještě jet lag? Dezinformátor!“ Křik. Fialova slova po Asii zvedla ze židlí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Premiér Fiala ohlásil dobré zprávy. Těžká ekonomická situace se prý začíná obracet k lepšímu. 

Anketa

Jste pro větší zdanění piva a vína?

15%
79%
hlasovalo: 17871 lidí

„Máme téměř nulovou nezaměstnanost, ekonomika znovu roste, inflace pomalu klesá, ohrožení chudobou je nejnižší v EU,“ oznámil šéf vládní koalice na facebookových stránkách své strany ODS.

Je možné, že naráží i na nejnovější čísla Českého statistického úřadu, který přišel s  výsledky vývoje HDP. Podle předběžného odhadu statistiků byl sice hrubý domácí produkt o 0,1 procenta vyšší než v minulém čtvrtletí, ale v porovnání se stejným obdobím loňského roku klesl o 0,2 procenta.'

ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků opozičních i některých koaličních stran, jak premiérovy výroky hodnotí, a případně zda souhlasí s tím, že se ekonomická situace zlepšuje.

„Regulérně jim přeskočilo. Podle mého má premiér ještě jetlag z asijského tripu. Máme druhý nejhorší růst HDP v Evropské unii, třetí nejvyšší inflaci, nejvyšší průběžný schodek a nejdražší energie. Zatímco ještě v roce 2019 byly naše makroekonomické výsledky inspirací pro většinu Evropy, dnes se počet zemí, které k nám vzhlíží, limitně blíží nule. Třeba to zlomí ministr Rakušan ve Rwandě,“ poznamenává místopředseda Sněmovny a šéf stínové vlády hnutí ANO Karel Havlíček.

Předseda poslaneckého klubu koaliční Pirátské strany Jakub Michálek sice některá pozitiva vnímá, ale popisuje práci, kterou má vláda dle jeho slov ještě před sebou. „Nejdražší ceny energií kvůli válce a závislosti na Rusku máme za sebou, ekonomické vyhlídky jsou dobré, ale stále čelíme rekordnímu zadlužování státu. Resorty musí šetřit a vláda brzy představí reformní kroky, abychom dostali schodky rozpočtů pod kontrolu. Je to také příležitost konečně řešit léta netknuté věci jako dostat lidi z exekucí na legální trh práce, aby přispívali do státního rozpočtu,“ vyjmenoval Jakub Michálek.

„Pan premiér zřejmě nezná realitu - aktuálně tisíce lidí třeba z autoprůmyslu dostávají výpovědi, tisíce lidí z České pošty, z restaurací či hotelů také. Lidé jezdí nakupovat potraviny do Polska, je nedostatek základních léků, máme rekordně drahé ceny energií a bude bohužel kvůli Fialově vládě hůř. Pan premiér je úplně mimo realitu běžných lidí,“ má jasno šéf hnutí SPD Tomio Okamura.

Fialovův výrok ke stavu ekonomiky pořádně naštval předsedkyni KSČM a europoslankyni Kateřinu Konečnou. Nevím, jestli tým pana Fialy spravující mu sociální sítě chtěl rozproudit debatu, nebo jen naštvat lidi, protože toto může napsat buď naprostý ignorant, nebo člověk, kterého nezajímá, co se děje za zdmi Kramářovy vily a Strakovy akademie! Nemám slov,“ řekl redakci.

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí

„Jsem určitě rád, že některé statistiky vycházejí lépe než v předchozích měsících, zároveň nedokážu ignorovat, že situace mnoha lidí je stále kritická. Myslím, že premiér by se měl zaměřit právě na pomoc pro ty sociálně nejzranitelnější, pro soudržnost společnosti jako celku je to zásadní,“ reagoval pirátský europoslanec Mikuláš Peksa.

Svůj pohled přidal také poslanec SPD Jaroslav Foldyna. „Fialova ODS buď ve svém popírání a překrucování reality daleko překonala předlistopadovou KSČ, anebo je to zase jen nějaká metafora,“ řekl nám.

„Ty zprávy nejsou ale vůbec pozitivní... Mají totiž jen dvě možná vysvětlení. Buď pan premiér žije v absolutním omylu o stavu své země, nebo to ví velmi dobře, a podobným výrokem, kterým realitu maluje narůžovo, svou zemi vědomě klame. V obou z těch variant by už neměl být premiérem. Kdybych chtěla být sarkastická (úsměv), pak bych ho označila za top dezinformátora v té nejlepší formě. Což také není nic veselého. Realita je taková, slovy historického novoročního projevu, že: naše země nevzkvétá,“ odpověděla na dotaz senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

Stručně premiérovy výroky okomentoval první místopředseda Trikolory Petr Štěpánek. „Co na to říkám? Říkám na to, že pan premiér tak trochu kecá. Opravuji: hodně kecá,“ je přesvědčen Štěpánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fiala je ješitný egoista, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseopdns , 04.05.2023 19:48:14
který nesnáší oprávněnou kritiku. Ty jeho početné tituly bůhví jak získané z něho moudrého člověka neudělaly.Udělal by nejmoudřejší rozhodnutí v životě kdyby rezignoval na funkci .na kterou evidentně nestačí .

|  9 |  0

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…