„Nechci, aby kuřáci brali do hrobu nekuřáky!“ oháněl se urnou Němeček. Zákaz kouření v restauracích prošel

15.12.2015 17:45

AKTUALIZACE Poslanci dnes odpoledne začali ve Sněmovně opětovně drtit protikuřáckou normu. A hned na začátku se do poněkud opovrhovaného zákona pořádně opřel ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Do sálu si totiž přinesl urnu a názorně tak ukázal, co čeká kuřáka a potažmo i nekuřáka, který musí čichat karcinogenní látky v restauracích. „Nechci, aby kuřáci do hrobu brali lidi, kteří nechtějí,“ poznamenal k tomu velmi úderně Němeček. Sněmovna nakonec dala normě šanci a tak předloha míří k posouzení zdravotnickému výboru.

„Nechci, aby kuřáci brali do hrobu nekuřáky!“ oháněl se urnou Němeček. Zákaz kouření v restauracích prošel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček přinesl do sněmovny na podporu protikuřáckého zákona urnu s nápisem Kouření může způsobit pomalou a bolestivou smrt

Po více než dvou hodinách vlažné sněmovní debaty se konečně dnes ve Sněmovně rozjela pořádná vřava. Postaral se o ni ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Na stůl před debatní pultík si totiž postavil urnu a poté poslancům ukázal fotky plíce kuřáka. To vše kvůli tzv. protikuřáckému zákonu.

„Přinesl jsem si sem rekvizitu, kterou každý z nás zná. Pohled na ni není příjemný nikomu. Průměrný kuřák se k ní svým rozhodnutím přiblíží o 15 až 18 let. Já ale odmítám, aby s sebou kuřáci brali i lidi, kteří nechtějí,“ řekl s tím, že pasivní kouření způsobí i u nekuřáků až třicet procent rakoviny plic. „A to přece není normální!“ zvýšil hlas.

Podle ministra prý ohánění se „svobodou kuřáků“ dosti kulhá. „Takto vypadají plíce kuřáka na sekčním nálezu,“ vykasal se ministr hned na to s fotkami z patologie. Mohl by prý ukázat i plíce nekuřáka s poznámkou, ať poslanci najdou devět rozdílů. „Ale to už by bylo přílišné zlehčování tohoto tématu,“ řekl.

Pokud někdo váhal s podporou protikuřáckého zákona, tak teď už možná ten zákon jednoznačně podpoří,“ dodal Němeček. To se ale krutě spletl. Poslanci se sice po jeho názorné etudě doslova probudili, ale přesto začali jeden po druhém vystupovat proti normě.

„Já kouřím pět až osm cigaret denně, ale musím poznamenat, že ta debata tady není férová. Proč se neříká, že člověk, který kouří 40 cigaret denně se přitom dožije 96 let?“ otázal se ministra třeba poslanec ČSSD Jaroslav Zavadil.

Nebojte se, nebude to legrace. Vážený pane ministře, dobře jste to řekl a ještě lépe jste to ukázal! Ale vážený zákonodárný sbore, uvědomujete si, kolik tu leží podstatných zákonů? Zákon o prokazování majetku, zákon o referendu a mohl bych jmenovat. My jsme sem přišli, abychom začali bojovat proti korupci a pak to smete jeden, který bojuje za zdraví! Já si myslím, že bychom se skutečně měli vrátit k tomu, co tu leží více než rok, a potom až bude pohoda a nikdo nebude krást, tak by lidé měli přestat kouřit,“ zmínil na to Vítězslav Jandák z ČSSD.

Martin Lank z Úsvitu poté ironicky poděkoval Němečkovi za to, že konečně do Sněmovny přinesl „pořádný popelník“.

Jana Černochová z ODS následně ve svém vystoupení ukázala, že vůbec nechápe, v čem podstata normy vlastně spočívá.

„Jestli si pan ministr zdravotnictví myslí, že by někteří lidé měli přestat kouřit, já si myslím, že by někteří lidé měli přestat pít,“ poznamenala, čímž vyvolala smích v jednacím sále. Následně uvedla, že na Praze 2 je již nyní mnoho nekuřáckých restaurací.

„Na Praze 2 máme skutečně více než 50 procent nekuřáckých restaurací. A zvu pana ministra na Prahu 2, aby se mnou prošel v 11 hodin o půlnoci některé úzké ulice, které v rezidentní části Prahy 2 máme,“ vyzvala posléze Černochová Němečka.

Z rukou ministrů jsme tady viděli účtenky, pak elektronické cigarety a teď jsme viděli urnu. A co uvidíme, až se bude projednávat zákon o regulaci prostituce?“ otázal se o chvíli později Miroslav Janulík z hnutí ANO. 

Socialista Štěpán Stupčuk pak poukázal na to, v čem podle něj spočívá největší pokrytectví zákona.

Já se přiznám, že jsem po vystoupení pana ministra vůbec nepochopil, co je logikou návrhu toho zákona – jestli to je ochrana společnosti před kouřením zahrnující i ty kuřáky, protože pokud tomu tak je, tak bych očekával ve vystoupení ministra zdravotnictví především to, že bude apelovat na omezení strany nabídky. A to se v žádném případě neděje,“ poznamenal Stupčuk.

Komunistka Soňa Marková vyzvala poslance, aby z jednání přestali dělat divadlo. Sněmovna by podle ní měla dát přednost zdraví jako nejvyšší hodnotě. „Přece tento zákon není o tom, že tady někdo zakazuje dospělým kuřákům holdovat svému zlozvyku. Ten zákon je o ochraně především dětí a mládeže před škodlivými účinky návykových látek,“ zdůraznila.

Sněmovna nakonec dala normě šanci. Předloha přečkala návrh ODS na zamítnutí a míří k posouzení zdravotnickému výboru.

Úplný zákaz kouření v restauracích a barech

Sněmovna první čtení normy otevřela minulý týden v úterý. Předloha by měla přinést úplný zákaz kouření v restauracích a barech. Obce by podle zákona také mohly zakázat kouření na venkovních veřejných akcích. Zákaz kouření by se mohl vztahovat i na elektronické cigarety, ministr zdravotnictví Němeček však připouští možnost kompromisu.

Vládní norma o zákazu kouření v restauracích by rovněž zakázala prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech. Uložila by restauratérům povinnost nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než pivo, byť by to byla kohoutková voda. Provozovatelé podniků by rovněž nesli zodpovědnost za to, že nebudou mít uvnitř mladistvé pod vlivem alkoholu.

Už nyní je jisté, že předloha nebude účinná od ledna příštího roku, jak se původně předpokládalo.

Lékaři: Je to znak vyspělosti státu...

Aby byl „protikuřácký zákon“ přijat, vyzvala minulý týden poslance otevřenou výzvou řada lékařů.

Nekuřácké vnitřní, někde i vnější, veřejné prostory patří ke znakům vyspělosti státu. Česká republika je jednou z mála civilizovaných zemí, kde komplexní ochrana před vystavením tabákovému kouři ještě neexistuje,“ uvádějí v otevřeném dopise zaslaném ParlamentnímListům.cz předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková, prezidenti Lékařské komory Milan Kubek a Lékárnické komory Lubomír Chudoba, či profesor Vítězslav Kolek z České aliance proti chronickým respiračním onemocněním.

Úplný zákaz kouření v zařízeních společného stravování též doporučuje usnesení Evropského parlamentu ze dne 26. listopadu 2009 o nekuřáckém prostředí a doporučení Rady ze dne 30. listopadu 2009 o nekuřáckém prostředí.

Ministerstvo zdravotnictví odhaduje pětiprocentní snížení spotřeby tabákových výrobků, rozpočet přijde na spotřební dani o 2,1 miliardy korun. Na druhou stranu se podle předkladatelů sníží náklady související se zdravotními a sociálními službami lidi, kteří užívají návykové látky, o 5,5 miliardy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…