"Nejlepší" exministr: Mám trauma. Hnutí zakládám, abych přežil

10.11.2012 11:56

Bývalý ministr školství Josef Dobeš přiznal, že má politické trauma. Aby v Poslanecké sněmovně, jejímž je členem, přežil, musel prý založit své vlastní hnutí. Do toho se ale poslanci příliš nehrnou.

"Nejlepší" exministr: Mám trauma. Hnutí zakládám, abych přežil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš odpočívá ve sněmovně

Exministr školství Josef Dobeš se stal, alespoň v souvislosti s hlasováním o vládním daňovém balíčku, dalším véčkařským rebelem. I díky jeho hlasu prošel ve středu balík, kvůli kterému z ODS vystoupili dokonce tři poslanci.

O Josefu Dobešovi ale uslyšíme v blízké budoucnosti zejména v souvislosti s jeho jinou aktivitou. Zakládá totiž nové hnutí. Mluví se o něm sice už řadu měsíců, teprve nyní ale nabývá konkrétních rozměrů. 

Své hnutí chce zaměřit zejména na podporu sportu. Hodlá objíždět kraje a přesvědčovat lidi, aby mu dali svou podporu. To už ostatně dle svých slov činí půl roku. Co se týče Poslanecké sněmovny, cítí podporu zatím zejména ze strany Jiřího Šlégra (NS-LEV 21) a Davida Kádnera (VV).

Jak přežít?

A proč že vlastně hnutí založil? "Pro mě jako pro poslance je to jediná možnost, jak v Poslanecké sněmovně přežít. Je to fakt síla, co se tam děje," řekl ParlamentnímListům.cz s tím, že jedině vlastní iniciativa jej takzvaně drží nad vodou. V současnosti mu ve Sněmovně vadí zejména rebelie poslanců kolem Petra Tluchoře (ODS). "Je to moje trauma, jeho snaha o puč ve VV. Nechci připustit, aby  se podobný puč odehrál v ODS," dodal pro redakci.

Paggio: Jsem spokojený, kde jsem

Poslanec Viktor Paggio z VV zatím o novém uskupení příliš neví. "Jsem spokojeným členem strany LIDEM. O aktivitách Josefa Dobeše vím zatím velmi málo a nemohu soudit," řekl redakci.

Skokan dezertovat nebude

Véčkař Petr Skokan je také zdrženlivý. "Budu pomáhat sportu i nadále z místa, na kterém jsem a s využitím možností, které mi současnost dává," sdělil redakci s tím, že s dezercí nepočítá. Příznivci sportu by se podle něho měli snažit dostat sport do programu jednotlivých politických stran.

Někdejší véčkař a nynější bezpartajní poslanec Martin Vacek zatím s Dobešovou aktivitou není příliš seznámen. Zatím tak ani neví, jak by reagoval na nabídku stát se jejím členem.

Dobešova lobby?

"Pokud se lobby skupina - jak tuto aktivitu teď chápu,na podporu sportu skutečně v Poslanecké sněmovně aktivizuje, podpořím ty návrhy, které jsou v souladu s volebním programem pro který jsem byl zvolen, případně s programovým prohlášením vlády," uvedl pro ParlamentníListy.cz Vacek.

Mgr. Josef Dobeš  je psycholog a nestranický politik, bývalý místopředseda strany Věci veřejné. Od května 2010 poslanec Parlamentu České republiky a v letech 2010–2012 ministr školství, mládeže a tělovýchovy v kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS). Má blízko k prezidentu Václavu Klausovi. Ten jej v době výkonu jeho funkce na ministerstvu označil za nejlepšího polistopadového ministra školství.





Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jana Šulcová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…