"Odpudivý zoufalec a spratek Dienstbier, který nenávidí náš národ." Ministr zaútočil na Zemana a to asi neměl dělat. A kníže s Kalouskem dodali...

18.11.2015 16:42

ANKETA Ministr pro lidská práva a senátor ČSSD Jiří Dienstbier ostře napadl prezidenta republiky Miloše Zemana. Prý dle něho 17. listopadu letošního roku překročil všechny meze. Zeptali jsme se politiků, zda sdílí názor ministra Dienstbiera.

"Odpudivý zoufalec a spratek Dienstbier, který nenávidí náš národ." Ministr zaútočil na Zemana a to asi neměl dělat. A kníže s Kalouskem dodali...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

„Miloš Zeman dnes překročil veškeré meze. Stoupl si na pódium vedle výkvětu současné extremistické scény a sdělil ‚svému´ národu, že fašismus nemáme nazývat fašismem, islamofobii islamofobií, rasismus rasismem a xenofobii xenofobií,“ uvedl Jiří Dienstbier na facebooku.

Jiří Dienstbier je levicový extremista, který nenávidí naši vlast

Anketa

Vadí vám, že Miloš Zeman stál na jednom pódiu s Martinem Konvičkou?

7%
93%
hlasovalo: 25558 lidí

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o slovech Jiřího Dienstbiera myslí. Velká většina politiků jeho slova odsuzuje. Někteří poukazují na jeho zhrzenost z porážky v prezidentské volbě, další říkají, že obavy z islámu nelze označit za fašismus. Řadu kritiků má i v ČSSD. S Dienstbierem souhlasí převážně politici TOP 09.

„Projev pana prezidenta jsem poslouchal, ale takový manipulativní posun jeho slov, který ve svém komentáři použil ministr Jiří Dienstbier, tam jednak nevidím a jednak ani nic takového prezident neřekl. Pan ministr už by měl přestat s brečením nad tím, že v prezidentské volbě prohrál,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Je možné namítat, že fasces byly oproti chásce na Albertově spořádané a disciplinovasné oddíly a že jde-li o diktatury jako Čína či Rusko nebo veskrze muslimské středoasijské nafto-plyno režimy, Zeman věru pod předsudky netrpí. Ubožáci uprchlíci jsou ovšem něco jiného, tu platí ‚na chudé lidi musí být přísnost´,“ uvedl předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Jiří Dienstbier je levicový extremista, který nenávidí naši vlast, její kulturu a tradice a chtěl by ji přetvořit na novou multikulturní oázu socialismu. V cestě mu stojí ‚maličkost´: většina českého národa, jejichž hlasem jsme my a prezident. Ministr Dienstbier není schopen na svou stranu získat veřejnost, protože lidem je jeho cíl odpudivý, a tak se uchyluje k osobním útokům namísto argumentů. Je to zoufalá snaha zoufalého člověka,“ říká předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.  

„Spojení Zeman-Konvička se mi také nelíbí. Domnívám se ale, že pan Dienstbier by měl pouvažovat o změně strany. Voliči a členové ČSSD mají nepochybně opačný názor než on,“ uvedl první místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

„S ministrem Dienstbierem souhlasím jen výjimečně, ale v tomto případě mi mluví z duše. Ještě bych dodal, že pan prezident, který by měl národ povzbuzovat a sjednocovat, se dopustil toho, že nositele určitého názoru prohlásil za národ a ten zbytek logicky z národa vyloučil, což pokládám za naprostou nehoráznost,“ řekl první místopředseda TOP 09 a šéf klubu poslanců Miroslav Kalousek.

„Je důležitý kontext, dále co tím myslel a chtěl říct. Takže si nic nemyslím a nevím, co k tomu dodat,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

Lidé se bojí dobře známého nebezpečí krvavého islámského radikalismu

„Pan prezident Miloš Zeman dělá permanentní parlamentní kampaň ber kde ber. Z tohoto pohledu vnímám i jeho včerejší účast na mítinku, který pořádali odpůrci migrace a islámu. Já osobně bych se takového shromáždění v Den boje za svobodu a lidská práva neúčastnil. A to zejména z toho důvodu, že řada řečníků zneužívá současné bezpečnostní situace v Evropě k politickému boji a ke svému zviditelnění. A dokonce neváhají svými projevy porušovat ústavní svobody našich občanů, což v tento den je obzvláště nepatřičné. Nemohu souhlasit s příměrem, kdy k fašismu a ke komunismu přiřadil prezident i islamismus. Tohle je nejen v rozporu s Listinou základních práv a svobod, ale podkopává i úsilí o rozvoj občanské společnosti v naší zemi. Dávat rovnítko mezi terorismus a islamismus je nepatřičné a nebezpečné. Ohrožuje to soudržnost společnosti a islamofobie takto veřejně šířená naopak nahrává radikalizaci v muslimské komunitě. A to si snad nepřeje ani pan prezident, ani jeho příznivci,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.  

„Myslím si, že prezident řekl něco docela jiného, než tvrdí Dienstbier. Řekl totiž, že se má polemizovat s názorem, a ne nálepkovat. Když chybí politikům a médiím argumenty, tak přijde nálepka. Kdo je to xenofob? Z definice člověk, který se bojí neznámého. Miliony lidí označovaných za xenofoby se nebojí neznámého, ale dobře známého nebezpečí islámského radikalismu, který se nám pravidelně a krvavě připomíná po celém světě. Pozoruhodné je, že nálepky ‚extremista‘ rozdávají ti, co sami jsou slovníkovým příkladem extremismu – extremista je člověk s radikálně menšinovým okrajovým názorem. V ČR je názor přijímat nelegální migranty extrémně menšinový – bohužel ho zastávají politici a velká část médií, a tak mohou vytvářet dojem, že takový názor je normální. Nikoli – vybočuje absolutně z normálu. A jaká je definice fašisty? To je přece zjednodušeně sociální inženýr, člověk vyznávající nadvládu elit nad plebsem – to sedí přesně na naše stranické elity jako Sobotka či Dienstbier, kteří od malička vyrůstali a intrikařili s lobbisty ve stranických sekretariátech a absolutně odmítají demokracii, v níž by měl nad politiky kontrolu a vládl občan,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 

Názor 85 procent národa ve vztahu k imigrantům považuje Dienstbier za fašistický a extremistický

„Názor 85 procent národa ve vztahu k imigrantům považuje pan Dienstbier za fašistický a extremistický? Já ne! Pan Dienstbier jako ministr pro lidská práva by měl v první řadě hájit lidská práva českých občanů! Měl by pochopit, že primární povinností státu je ochraňovat v první řadě vlastní občany! Jiří Dienstbier k nám místo toho zve imigranty, mezi kterými jsou, jak se ukazuje, i potenciální teroristé, kteří prošli výcvikovými tábory. Já osobně budu prosazovat, aby se naši spoluobčané cítili bezpečně a žili v bezpečné zemi. Fašismus je netolerance, ostrakizace, vylučování těch s jinými názory ze společnosti, uzurpování si monopolu na pravdu a na rozhodování. Likvidace těch, kteří mají jiný názor. Naštěstí nic z toho není v dnešní svobodné společnosti možné. Protože fungovat to podle Jiřího Dienstbiera, už by asi 3/4 národa seděly ve vězení za ideozločin a pan ministr by k nám proti vůli 85 procent občanů masově importoval muslimské migranty. Takto se musí smířit s tím, že jsou i jiné názory než ty jeho a že mají demokratickou většinu. On svůj multikulturní sen, kterým vystavuje české občany a Českou republiku neakceptovatelnému bezpečnostnímu riziku, prostě neprosadí,“ říká pro ParlamentníListy. cz předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

Pan prezident Miloš Zeman měl včera na Albertově jeden ze svých nejumírněnějších projevů a ten, kdo překročil všechny meze, je naopak svými výroky na adresu prezidenta ministr Dientsbier. Na rozdíl od pana ministra, kterého do vlády nikdo nevolil, má pan prezident obrovský mandát přímo zvoleného prezidenta, má velké životní zkušenosti a zná napřímo názory lidí. Ničím takovým pan Dientsbier nedisponuje a přesto si osobuje právo být jakýmsi vykladačem té jediné pravdy, která má velmi blízko k „Pražské kavárně“ a jejímž cílem je trvale dehonestovat prezidenta republiky. Je načase, aby předseda vlády Bohuslav Sobotka zasáhl, ovšem je otázka, jestli mu tento stav nevyhovuje. A také by mě zajímalo, co pan Dienstbier jako občan USA říká na to, že guvernéři sedmi států USA řekli, že na svém území nechtějí žádné uprchlíky,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Prezident překročil minimálně jednu mez. Na státní svátek vedle něj stál prokazatelný extremista Konvička. Člověk, který se neštítí vyhrožovat koncentráky a posíláním do plynu. V jeho případě není ´fašista´ nálepka, ale diagnóza. V den výročí zavření vysokých škol nacisty je to znedůvěryhodňující a považuji to za politickou chybu, která mě jako voliče Zemana mrzí,“ říká místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Pan Dienstbier se mohl postavit na jiném náměstí vedle jiného ‚výkvětu´ a měl by na to úplně stejné právo jako prezident Zeman. O tom, kdo je, či není takzvaný extremista, díkybohu v naší společnosti nerozhoduje pan Dienstbier,“ říká první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.

Souhlasím jen s tím rozdílem, že veškeré meze překročil prezident Zeman už dávno. Nikdy by mě nenapadlo, ze se na Albertov k památníku nedostanou studenti. Nikdy by mě nenapadlo, že jim v tom bude bránit policie a akce hlavy státu. Je to smutné,“ uvedl místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

„Osobně bych s některými lidmi při příležitosti 17. listopadu na tribuně nestál,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Je to zapšklý jedovatý nenávistný spratek nenávidící český národ, který svému otci nesahá ani po paty

„Myslím, že projev Miloše Zemana byl velmi vyvážený, naprosto úměrný době, ve které byl pronesen. ‚Mimo mísu‘ je naopak Jiří Dienstbier. On má jednu výhodu. Až by se to tu dostalo do situace, které se většina národa obává, on jako americký občan sedne do letadla a odletí do bezpečí ke svým. Tam se obávat nemusí. Jak víme, Američané se rozhodli přijmout deset tisíc imigrantů. To je méně, než díky nim přechází do Evropy za jeden den. Asi proto by nejraději stál na hranici s transparentem ‚vítáme vás‘. Je to zapšklý jedovatý nenávistný spratek nenávidící český národ, který svému otci nesahá ani po paty. Jestli označuje někoho, kdo označuje někoho, kdo ukazuje na nebezpečí islámu a jeho zvěrstva za extremismus, pak jsem hrdý, že jsem mohl stát vedle pana prezidenta. Jiříček prezidentem naštěstí nikdy nebude. To národ nedovolí,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Osobně nebudu dělat soudce dvěma kohoutům, kteří proti sobě kandidovali v prezidentských volbách a stále musí jeden druhého komentovat a nadávat mu. Můj dlouhodobý názor na oba pány a jejich názory je znám,“ odpověděl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Pan prezident má silný mandát od občanů. Jak to cítí, tak to dělá. Zřejmě pana Dienstbiera na podiu vedle sebe nechtěl,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Pan Dienstbier bohužel v sobě stále nemůže přemoci frustraci ze své neúspěšné prezidentské kandidatury a tak nevynechá jedinou příležitost si do demokraticky zvoleného prezidenta štípnout. Je už to bohužel jeho notorieta, kterou patrně nikdy nepřekoná. Není proto potřeba jeho výrokům věnovat větší pozornost, než jakou skutečně mají,“ míní poslankyně ČSSD Marie Benešová.

„Nejsem islamofob, xenofob, rasista ani fašista. Ale z Jiřího Dienstbiera čiší pořád veliká zášť z prohrané prezidentské volby, a proto jeho výrok hodnotím v tomto světle. Ať udělá Miloš Zeman cokoli, všechno je z jeho pohledu špatně. Pro mě je podstatné, že právě Jiří není prezidentem, protože bychom se už teď možná učili arabsky. Postoj Miloše Zemana vyplývá z pochopení nebezpečnosti vývoje na rozdíl právě od Jiřího Dienstbiera. A to je pro mě podstatné, a nikoli to, kdo za ním stál na pódiu. I když se musím přiznat, že někteří lidé mě na tribuně také vadili,“ říká poslanec KSČM Vojtěch Adam.

Jen papouškuje multikulturalistické fráze elit EU

„Pan Dienstbier opět zbytečně hrotí situaci vůči hlavě státu. To, že prezident stál na pódiu vedle pana Konvičky, se mi také nelíbí, a považuji to za chybu. Nicméně prezident Zeman má právo říci svůj názor, i když se jeho zhrzeným protikandidátům z minulé prezidentské volby nelíbí. Pseudohumanismus pana Dienstbiera ml. je však mimo realitu současného dění, protože nechce akceptovat bezpečnostní, sociální a ekonomická rizika související s nelegální migrační invazí. Pan ministr prostě žádné řešení současné krize nenabízí. Jen papouškuje multikulturalistické fráze elit EU, které mohou ve svém důsledku vést k sebedestrukci ZÁPADNÍ CIVILIZACE. Odmítám, aby Jiří Dienstbier nálepkoval lidi a logické obavy z dopadu migrační invaze označoval za fašismus. To je hloupé a nesmyslné. Pražská kavárna, jejíž je pan Dienstbier nedílnou součástí, nemá patent na rozum a nemá právo bagatelizovat obavy velké části našich občanů a nálepkovat jejich realistický pohled na destruktivní rizika související s migrační krizí,“ říká poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Osobně stále zastávám názor, že migrační vlně z islámského světa a ze severní Afriky je třeba aktivně čelit. A to jak ochranou vnějších hranic EU a bojem s mafiánskými pašeráckými skupinami, tak řešením kritické situace destabilizovaných arabských a afrických států. To se však bez pragmatické spolupráce EU a Ruska neobejde. Především USA by se měly nejvíce podílet na řešení krize, protože svými vojenskými a zpravodajskými aktivitami přispěly k destabilizaci arabského světa a důsledkem je masivní nelegální imigrace,“ dodal Dolejš.

„Jiří Dienstbier bohužel prezidentovo počínání charakterizoval naprosto adekvátně,“ myslí si poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Ať se pan Dienstbier podívá, co se děje v pařížské čtvrti Saint Denis. Vítá tady migranty a nemůže se divit, že lidé se brání tomu, co už je ve Francii, byť někdy neadekvátně,“ říká senátor Jozef Regec.

„Jiří Dienstbier předvedl brilantní demagogii. Dosud byl v mých očích králem demagogie Miroslav Kalousek. Jiří jej tímto výrokem zastínil,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Jiří Dienstbier svými výroky a činy prokazuje, že bylo správné, že neprošel v prezidentské volbě. Je to člověk, který nevidí problémy české společnosti a velkou budoucnost v politice nemá,“ řekl europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf.

Islámská ideologie je prý nezpochybnitelně neslučitelná s našimi zákony a hodnotami

„Jestli někdo překračuje meze, tak je to ministr bez ministerstva Dienstbier, a to nejen kritikou prezidenta v této věci, ale zejména nepracovitostí a nezvládáním svých agend,“ myslí si poslanec ODS Petr Bendl.

„Averze pana Dienstbiera k prezidentu Zemanovi je všeobecně známa, a proto toto jeho vyjádření pokládám spíše než za obsahově významné a relevantní ve vztahu k občanům za afektovaně hysterickou nenávistnou reakci. Pan ministr by měl začít konečně něco dělat a přestat se utápět v žabomyších válkách a zbytečných slovních exhibicích,“ míní poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Myslím si, že situace vzhledem k vývoji událostí ve Francii a na jiných místech EU je natolik vážná, že není vhodná chvíle na hašteření se mezi Hradem a ministry. Pokud pan Dienstbier potřebuje získat politické body, tak by měl začít vystupovat jako ministr zvolený občany ČR a měl by konečně předstoupit s konstruktivními návrhy řešení situace z pohledu jeho resortu, a ne glosovat výroky jiných. Voliči jsou inteligentní lidé a umí si udělat na výroky politiků jasný názor. Což konec konců dokazuje i fakt, že pan prezident nemá jen své příznivce, ale i odpůrce,“ míní poslankyně ANO Ivana Dobešová.

„Je zvláštní, jak se samozvaní představitelé ‚těch jediných správných hodnot a názorů‘ mohou zbláznit z pokojné akce na Albertově. Lidi na pódiu označují za extremisty – přitom ti jen upozorňují na rizika, která přináší ideologie nezpochybnitelně neslučitelná s našimi zákony a hodnotami. Jen a pouze proti ideologii, která je věcí volby. Jako ministr pro lidská práva by Dienstbier měl stát na tom pódiu také. Přitom skuteční extremisté, kteří se sešli na Václavském náměstí a pak s provoláváním hesel typu ‚Nic než národ‘ šli k Úřadu vlády, mu nevadí? Lidé, kteří otevřeně vystupují proti Židům, lidem odlišné barvy pleti, národnosti nebo sexuální orientace – tedy věcem, které nejsou záležitostí volby – za pohoršení a označení za extremisty nestojí? Měl by přemýšlet, odkud hrozí skutečné nebezpečí, a ne hledat za každou cenu nějaký klacek na prezidenta,“ myslí si poslanec Úsvitu Martin Lank

Antiislamisté nejsou o moc lepší než zrůdní zradikalizovaní islamisté

„Přiznám se, že jsem byl z lidí, kteří stáli a hovořili vedle prezidenta republiky Miloše Zemana, nemile překvapen,“ sdělil poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Je mi až smutno, že někdy v životě musím z části souhlasit s panem Dienstbierem. Též si totiž myslím, že oslavovat a bojovat za demokracii se nesmí vyzýváním k omezování svobod slušných lidí. Bohužel stejně aktivní extremisté stáli i na Václavském náměstí. Odsuzuji zneužívání státního svátku k sebeprezentaci těchto rádoby-politiků. Toto je styl politiky, se kterým jsem se nemohl smířit. Přiznám se, že ubohé polopravdy a selektivní výňatky čehokoli z úst pana Konvičky mi působí skutečnou žaludeční nevolnost. Tito lidé si libují v primitivních zkratkách a pro mě se svými výzvami nejsou o moc lepší než zrůdní zradikalizovaní islamisté,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec Petr Adam.   

„Nehodlám to vůbec komentovat. Jak vidno, i 26 let po listopadu stačí k politické kariéře tolik otcovo jméno. Zřejmě jsme nešli dopředu. Jen opsali kruh,“ reagoval poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Takto to Zeman neřekl,“ reagoval stručně poslanec ANO Pavel Plzák.

Dienstbier opět dokázal, že pohrdá občany

„Prezident Miloš Zeman pomáhá vytvářet podhoubí pro fašizaci české společnosti,“ je přesvědčen ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier. „Některé výroky hlavy státu jsou xenofobní a islamofobní a vytvářejí ve společnosti strach,“ řekl dnes Dienstbier v rozhovoru agentuře ČTK. Rozšířil tak své prvotní vyjádření, které napsal již včera na svůj facebookový profil. Na Dienstbierova slova vzápětí reagoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, který uvedl, že Dienstbier opět dokázal, že pohrdá občany, jejich názory a oprávněnými obavami.

„Domnívám se, že je zapotřebí tolerance vůči odlišným názorům, že každý má právo ve svobodné společnosti tento názor vyjádřit, ale také že opačný názor nesmí být ve skutečně svobodné společnosti umlčován a označován různými nálepkami nebo dokonce nadávkami, jako je: ‚extremisté, xenofobové, islamofobové, rasisté nebo fašisté‘. Nálepka či nadávka není argument a prokazuje pouze myšlenkovou nedostatečnost těch, kdo ji vyslovují. Náš národ není xenofobní, v tomto národě, v této zemi, žije více než půl milionu cizinců a dokáží najít soužití s naší kulturou, jsou přijímáni přátelsky a nejsou s nimi žádné problémy, naopak naší společnosti prospívají. Ale jejich kultura je plně slučitelná s evropskými hodnotami. Není to kultura vrahů a není to kultura náboženské nenávisti,“ řekl prezident Zeman 17. listopadu na Alberově, což se nelíbilo ministru Dienstbierovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…