„Prasárna, na Stanjuru nadávají“. Zrychlené škrtání důchodů zděsilo i poslance v koalici

21.02.2023 16:59 | Komentář

Vláda není schopna ušetřit na provozu státu, tak raději oškube důchodce. Taková věta padla v reakci na chystané snížení valorizace penzí o inflaci. Podle zjištění naší redakce se postup pětikoalice nelíbí i některým vládním poslancům. Ústavní právník Zdeněk Koudelka varuje, že v dané situaci vyhlašovat stav legislativní nouze je zneužití tohoto nástroje. Objevil se i příklad z minulosti, kdy Ústavní soud na návrh opozice zrušil zákon, který byl přijat v podobné situaci.

„Prasárna, na Stanjuru nadávají“. Zrychlené škrtání důchodů zděsilo i poslance v koalici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Čeští senioři měli jistotu, že jim v půlce letošního roku podle zákonné valorizace vzrostou důchody a lépe se tak budou moci vyrovnat se všeobecným zdražováním, které nadále pokračuje. Jenže vláda se rozhodla, že bude vše jinak. Hodlá do zákona sáhnout a důchodcům dát podstatně méně.

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28578 lidí

Opozice se bouří a slibuje vládní pětikoalici, že ve Sněmovně zažije peklo a obstrukce, které nemají obdoby. Ekonom a expert na důchodový systém profesor Jaroslav Vostatek záměr Fialovy vlády kritizuje z odborného hlediska a mezi ekonomy není sám. Podle Vostatka je takové odepření předem zákonně ukotvených peněz důchodcům rovné politické sebevraždě premiéra, ministra financí a možná i celé vlády (více ZDE).

To ale není všechno. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová vyhlásila stav legislativní nouze, který by pětikoalici měl umožnit vše projednat v kratším čase a opozici ztížit možnosti, jak přijetí změny zabránit. 

Podle ústavního experta Zdeňka Koudelky jde o zneužití nástroje stavu legislativní nouze. Případ by mohl skončit u Ústavního soudu.

„Vyhlášení stavu legislativní nouze hodnotím jako nepřípadné, protože je určen k věcem, které přijdou náhle. Například přijdou povodně a bude nutné urychleně řešit jejich důsledky. Jenže skutečnost, že tu máme rekordní inflaci a že platí určité ustanovení v zákoně o valorizaci penzí, věděla přece vláda celý rok a mohla již v září nebo říjnu přijít v normálním legislativním procesu s nějakým řešením,“ upozorňuje docent Koudelka.

Připomíná, že vláda nedávno paradoxně zákon o důchodovém pojištění měnila. „Ministr Jurečka v něm řešil snížení důchodů předsedů zemských národních výborů, které existovaly do roku 1948 a předsedů Národního a Federálního shromáždění do roku 1989. Ti jsou všichni dávno mrtví, přesto ministr práce a sociálních věcí Jurečka do zákona prosadil, že se jim snižují důchody. Mrtví snad přece žádné důchody nepobírají, to pan ministr nevěděl? Chci tím říct, že vláda v důchodovém zákoně řešila něco, co nemělo žádný smysl, a to, co se podle její současné rétoriky řešit musí, chce dohnat nyní na poslední chvíli zneužitím institutu legislativní nouze,“ má jasno expert.

„V současném zákoně o důchodovém pojištění je valorizační zvyšování důchodů nastaveno jako mandatorní automat. Jakmile jsou splněny podmínky, vzniká současným seniorům právo na zvýšení důchodu. Podmínky k tomu fakticky splněny byly kvůli velké inflaci a Ústavní soud už několikrát konstatoval, že pokud někomu vznikne ze zákona nějaké právo, i když ten zákon ještě není účinný, nelze jednostranně takové právo zase odebrat. Bude záležet na Ústavním soudu, jestli to, co například uplatňoval k platům soudců, kdy rozhodoval také o svých platech, uplatní stejně i vůči příjmům současných důchodců,“ dodává Zdeněk Koudelka.

Kritika vyhlášení stavu legislativní nouze zazněla od předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Aleny Schillerové. „Pro samotný stav legislativní nouze nejsou zákonné podmínky, není možné ho vyhlašovat samolibě podle toho, že vláda zrovna potřebuje něco prosadit. Doslova v zákoně stojí: legislativní stav nouze je možné vyhlásit za mimořádných okolností, kdy jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva, svobody občanů, bezpečnost státu, kdy státu hrozí značné hospodářské škody. Zákonné zvýšení důchodů kvůli nezvládnuté inflaci opravdu hospodářskou škodou není. Je to pojistka, aby neklesala kvalita života seniorů,“ konstatovala Schillerová.

„Nárok na mimořádnou valorizaci již vnikl a nyní běží lhůta, kdy k valorizaci musí dojít. Tato špinavá hra pětikoalice skončí u soudu. Chtějí tuto skandální změnu valorizace důchodů, tento podraz protlačit ve Sněmovně díky stavu legislativní nouze. Uděláme všechno proto, abychom tomu zabránili,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. 

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20111 lidí

Pokud se podíváme do nedávné historie, opozice by skutečně v případě omezení nárůstu důchodů mohla u Ústavního soudu uspět. V březnu 2011 k tomu totiž došlo a ústavní soudci na základě podnětu skupiny opozičních poslanců zrušili platnost zákona přijatého během procesu legislativní nouze. V rámci obsáhlého odůvodnění Ústavní soud jako důvod uvedl zkracování práv parlamentní opozice, které jim garantuje ústava. 

V případě, že by se vládní většině nakonec podařilo v rámci aktuálně vyhlášeného stavu legislativní nouze zákon změnit a valorizaci důchodů seškrtat, na stůl k Ústavnímu soudu se to jistě dostane. Opozice to již veřejně deklaruje a podle zjištění ParlamentníchListů.cz by se tomu nedivili ani někteří vládní poslanci.

„Jenom dnes jsem slyšela několik našich (poslanců, pozn. red.) to probírat, že je to prasárna a porušovat pravidla, nebo dokonce ústavu jen proto, že Stanjura s Jurečkou zaspali a narychlo by teď chtěli do rozpočtu sehnat peníze, se jim nelíbí. Neočekávala bych, že proti tomu zvednou ruku, protože nikdo nechce být za odpadlíka a dobrovolně si ukončit politickou kariéru, ale rozhodně není celá koalice jako jeden muž se stejným názorem. Někteří nadávali na Stanjuru především, že je neschopný ušetřit na provozu státu a místo toho raději oškube důchodce, protože mu způsobí míň problémů než naštvaná státní správa. Očekává se, že s tím opozice hned poběží do Brna (k Ústavnímu soudu, pozn. red.), pokud to tedy vůbec projde, protože na tomhle si může Babiš udělat hodně, a když opozice nesleví, stejně se to nestihne,“ sdělila nám pod podmínkou anonymity žena pracující pro jeden z vládních poslaneckých klubů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Není kde brát tak se okradou důchodci, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseopdns , 21.02.2023 21:04:45
Co je nám do nějaké uprděné Banderovské Ukrajiny kterou rozvrátili kazisvětští Američani Majdanem ?Chce to zdrženlivost a nedělat Američanům užitečné idioty oni vědomě poškozují své vazalské země v Evropě ekonomicky a bezpečnostně a to by měl být jasný signál pro Evropské politiky že takové partnerství je k ničemu.Podle Donalda Trumpa vede Biden stupňováním konfliktu na Ukrajině svět do jaderné války a fanatická snaha porazit Rusko na Ukrajině k tomu vede..Je třeba udělat kompromis a ponechat Rusku strategická území pokud se zopakuje v nich referendum za mezinárodního dohledu.Referendy se dá bez válek vyřešit hodně sporných věcí a tak pokud si západ chce o sobě tvrdit že je demokratický tak nemůže spochybňovat referenda.která by ukončila konflikt na Ukrajině a zachránila svět před jadernou katastrofou.

|  7 |  0

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…