„Předat cizincům pravomoc, koho přijmeme? Rozhodně ne. EUfašista!“ Macron představil vizi EU a Češi mu okamžitě práskli dveřmi před nosem

05.03.2019 16:33

ANKETA Společný azylový úřad, který bude řídit přijetí či nepřijetí migrantů do členských zemí EU? Patrně nejdiskutovanější návrh z dopisu francouzského prezidenta Macrona občanům Evropy na české politické scéně tvrdě narazil. Na tom, že migrační politika musí zůstat v kompetenci národních států, se vzácně shodují politici napříč spektrem.

„Předat cizincům pravomoc, koho přijmeme? Rozhodně ne. EUfašista!“ Macron představil vizi EU a Češi mu okamžitě práskli dveřmi před nosem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Setkání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s Milošem Zemanem na Pražském hradě

Francouzský prezident Emmanuel Macron před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu zveřejnil otevřený dopis všem občanům členských států EU, ve kterém vykreslil svou vizi Unie.

Nejvíce vášní a odporu vzbudil Macronův návrh na zbudování jakéhosi jednotného evropského azylového úřadu, který by patrně v oblasti migrační politiky a udělení či neudělení azylu rozhodoval plošně za všechny členy Evropské unie. Přitom právo rozhodovat o těchto záležitostech je pro většinu národních států jednou z nejzásadnějších suverénních pravomocí.

Jenže podle Emmanuela Macrona je nutná revize schengenského systému. To by prý spočívalo v tom, že každá země, která je členem schengenu, musí nejen přísně kontrolovat hranice, ale zároveň být solidární. A zmíněná solidarita podle něho tkví ve „společné azylové politice se společnými pravidly přijímání a odmítání“.

Anketa

Cítíte se víc jako Čech, či jako Evropan?

hlasovalo: 21835 lidí

Francouzský prezident ovšem se svými nápady tvrdě narazil. Aspoň pokud jde o české politiky. Ještě před svým odletem do Washingtonu na Macronův dopis pro ParlamentníListy.cz obsáhle reagoval premiér Andrej Babiš. Současné Macronovo vystoupení je dle Babiše zcela mimo realitu a spíše souvisí s předvolební kampaní.

Návrh francouzské hlavy státu odmítá i první vicepremiér, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček. “Česká republika bude trvat na zachování současného stavu, kdy je azylová politika v pravomoci jednotlivých národních států,” sdělil Hamáček serveru ParlamentníListy.cz.

“Je to velmi špatný nápad, který je dále v rozporu se základními dokumenty EU. Omezilo by to státní suverenitu a podřídilo další oblast společné politice,” řekl redakci první místopředseda sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip.

Poslankyně a bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová (nestr. za ANO) míní, že by realizace Macronových návrhů EU ještě více rozdělila. “Prezident Macron ve svém dopisu píše o hodnotách, které sjednocují, a varuje před tím, abychom se nechali rozdělit. V uplynulých letech to byly právě návrhy na společná řešení a přerozdělení migračních vln proudících do Evropy, které naše národy tolik rozdělily,” je přesvědčena. 

“Azylová politika vždy byla a měla by nadále zůstat výsadní pravomocí členských států. Společný azylový úřad pro celou EU naší jednotě nepřispěje. Realizaci podobných nápadů nelze vystavit bianko šek, řešení problémů je vždy na debatě mezi členskými státy. Vzletná slova a naléhavé výzvy pana Macrona mířená všem Evropanům možná rozpoutají vášnivé debaty a překryjí některé jeho domácí problémy, skutečná řešení společných problémů to ale nepřinese,” uvedla Karla Šlechtová.

Nesouhlas s Macronem vyslovil i předseda lidovců a bývalý vicepremiér Pavel Bělobrádek. “KDU-ČSL je pro flexibilní solidaritu. Pomáhat máme, forma včetně přijímání je na rozhodnutí národních států. Tak to podporuje i Evropská lidová strana,” uvedl Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

“Česká republika by měla v této souvislosti řešit jedinou věc - jak se izolovat od nápadů lidí jako Macron. Azylová politika je a musí zůstat právem každého státu včetně pravidel. Nikdo zvenčí nesmí naší zemi a našim občanům určovat, koho a kdy do své země pustíme. Francouzský prezident Macron ani nikdo jiný nemá právo rozhodovat o migrantech v ostatních suverénních státech,” vyslovil se místopředseda sněmovny a šéf SPD Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Poslanec ČSSD a místopředseda sněmovního výboru pro obranu Jaroslav Foldyna francouzskému prezidentovi připomněl problémy s migranty v jeho vlastní zemi.

“Na prezidentu Macronovi je nejzajímavější, jak se dokáže tvářit, že ve Francii nejsou žádné no-go zóny, nestaly se žádné teroristické útoky a v ulicích neprotestují žádné žluté vesty. A při tom ještě navíc dokáže vandrovat do jiných zemí. Dnes se tomu říká asertivita, dříve se tomu říkalo drzost a ztráta soudnosti,” konstatoval Foldyna.

Za dobrý nápad nepovažuje návrhy Emmanuela Macrona ani lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. “Podle mě to nebude fungovat a přinese jen problémy v členských státech,” řekl ParlamentnímListům.cz.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

“Prezident Macron chce společný úřad zemí Schengenu chránící tento prostor proti migraci a který zároveň “solidárně” přerozdělí migranty. Tak za prvé NE! Za druhé NE! A za třetí, než vůbec začne někdo uvažovat o tomto návrhu na omezení národních práv regulovat a chránit své země před migraci, musí Macron najít odvahu a pohnat kancléřku Merkelovou před soud za jednostranné zničení Evropy výzvou k neřízené migraci pozváním uprchlíků do Německa,” uvedl místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar.

Poslanec SPD Lubomír Volný na anketní otázku reagoval sice stručně, zato razantně: “Macron je EUfašista a ti nikdy nemají dobré nápady.”

“Emmanuel Macron napsal dopis občanům Evropy. Alespoň víme, jak jeho představa EU vypadá. Je to jen další verze obehrané písničky s názvem “více Evropy”. Není divu, že mu zatleskali evropští federalisté,” reagoval na Macronův dopis europoslanec a kandidát na šéfa Evropské komise Jan Zahradil z ODS.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Za naprostý nesmysl považuje Macronovy úvahy poslanec Evropského parlamentu za ČSSD Jan Keller. “Vždycky jsem si myslel, že Macron pracuje jenom pro mocné finanční kruhy. Teď začínám nabývat dojmu, že si ho platí i Marine Le Penová, aby před volbami co nejvíce posílil tábor euroskeptiků. Jinak si ten jeho dopis prostě nedovedu vysvětlit,” uvedl profesor Keller.

“Velmi mě dojímá, když Macron mluví o solidaritě. Ve Francii nechává střílet gumovými projektily do vlastních lidí a v Jemenu poskytuje zbraně a podporu Saúdské Arábii v její válce na území Jemenu, což je v současnosti největší humanitární katastrofa na světě. Pokud Macron mluví o solidaritě, navrhuji utíkat dlouho a daleko od něj. Jinak jsem si jistá, že Macronův kolega a přítel Andrej Babiš mu jistě pozici ČR rád vysvětlí. Sice jsem žila v tom, že tak již učinil, ale asi se zakecali u jiného tématu,” konstatovala komunistická europoslankyně Kateřina Konečná.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Nejen za špatný nápad, ale věc přímo proti zájmům a základu bezpečnosti České republiky to považuje poslanec SPD Jiří Kobza. “Deklarovali jsme již mnohokrát stanovisko SPD, že pouze naše úřady smějí podle našich zákonů rozhodovat, koho přijmou a koho ne. Tuto pravomoc rozhodně odmítáme předat do rukou cizinců, notabene vedených těmi, jejichž vlastní země je na pokraji občanské války,” odpověděl redakci Kobza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…