„Šmejdi. Nenasytnost.” Zjišťovali jsme, jak budou poslanci hlasovat o významné senátní novele

29.01.2019 18:59

ANKETA Jak rozhodnou poslanci o novele autorského zákona? Normu totiž sněmovně vrátila horní komora parlamentu spolu s návrhem senátora Valenty, který by zamezil zdvojenému výběru autorských poplatků. Tyto peníze plynou organizaci OSA, která si tak dle slováckého senátora přijde minimálně na miliardu ročně.

„Šmejdi. Nenasytnost.” Zjišťovali jsme, jak budou poslanci hlasovat o významné senátní novele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova OSA

Poslanecká sněmovna má na stole novelu zákona, který upravuje autorské poplatky. Ze Senátu legislativní norma doputovala s návrhem senátora Iva Valenty, který má zamezit tomu, aby docházelo ke zdvojenému placení autorských poplatků z rádií a televizí v provozovnách živnostníků, kde tato produkce není předmětem jejich podnikání. Jinými slovy tam, kde je prostě jen puštěné rádio.

Úpravu, jejíž schválení by ušetřilo živnostníky od placení těchto autorských poplatků a připravilo nepříliš transparentní organizaci OSA (Ochranný svaz autorský, pozn. red.) o značné částky, podpořilo téměř šest desítek senátorů.

Jaké jsou šance návrhu úspěšně projít sněmovnou, není úplně jasné. Jisté je to, že nejsilnější poslanecký klub, tedy hnutí ANO, bude hlasovat ve prospěch OSA. 

Anketa

Souhlasíte se zrušením duplicitních autorských poplatků pro OSA za televize a rádia v prodejnách a provozovnách živnostníků?

98%
2%
hlasovalo: 1471 lidí

“Hnutí ANO nepodpoří pozměňovaní návrh pana senátora Valenty, který jde proti duševnímu právu našich umělců,” řekl redakci s odkazem na své vystoupení během úterní tiskové konference šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Zcela opačný postoj mají Piráti, jejichž poslanci v reakci na dotaz ParlamentníchListů.cz naopak mluvili o nenasytnosti OSA s tím, že senátní návrh podpoří. 

“Piráti budou hlasovat v pro senátní návrh, který má omezit výběr tzv. výpalného. Proti výběru výpalného v provozovnách, u kadeřníka, ševce či třeba na dílně, bojujeme roky. Za reprodukovanou hudbu vybere OSA 100 milionů ročně. Přitom při novelizaci v minulém volebním období požadovali lobbisté kolektivních správců na politicích, aby jim umožnili zvýšit výběr o 50%,  tj. o dalších 50 milionů a ukazovali jim manipulativně grafy poklesu výběru poplatku z CDček o 50% jako argument. Tam však příjem OSA činí okolo 5 milionů a logicky trh s CD stále klesá, jak je nahrazován on-line službami. Senátní návrh z tohoto opakovaného výběru vyloučí malé živnostníky a provozovny, kde hraje hudba a tato není předmětem podnikání. Navíc rozhlasové stanice už správcům platí za písničky, co hrají. Neexistuje logický argument opakovaného výběru za stejnou věc. Podpoříme i možnost kopírování notových záznamů pro osobní potřebu,” sdělil redakci předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

"My jsme podobné návrhy už podávali a proti nekalým praktikám OSA už bojujeme 10 let. Proto podpoříme senátní verzi,” potvrdil názor Pirátů šéf jejich poslaneckého klubu Jakub Michálek.

Stejně se pro ParlamentníListy.cz vyjádřili i další poslanci této strany Mikuláš Peksa a Mikuláš Ferjenčík. Na adresu OSA ovšem padla i ostřejší slova. 

“Agresivita a chamtivost OSA při výběru poplatků mi obecně vadí, považuji tedy za rozumné takový návrh podpořit,” uvedl Peksa. “Podpoříme senátní návrh,” reagoval stručně poslanec Ferjenčík.

Šéf hnutí SPD a místopředseda sněmovny Tomio Okamura rovněž potvrdil, že jeho poslanecký klub se vysloví pro senátní verzi. “Nebudeme podporovat vytahování peněz organizací OSA,” uvedl pro ParlamentníListy.cz.

“Já osobně podpořím senátní návrh, který alespoň částečně omezuje dosavadní praxi, která umožnila soukromým organizacím vybírat “daně” a ještě si je stanovovat a upravovat. Tato praxe v realitě hraničící s jednáním, které pojmenováváme “šmejdi”, je pro mne neakceptovatelné a pokud vláda nebude tuto situaci sama řešit, nezbývá mi, než podpořit ne zrovna ideální přístup, který zvolil Senát,” konstatoval místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar.

Jaké stanovisko v této věci zastává nejsilnější opoziční strana, tedy ODS, není jasné. Ani jeden z oslovených poslanců na zaslaný dotaz nereagoval. Je to paradoxní zvláště v situaci, kdy se jedná o návrh senátora Valenty, s nímž občanští demokraté delší dobu spolupracují. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…