„Střelba v Praze“ ve Sněmovně: Bartoš zmínil novinky týkající se zbraní a jejich nositelů

16.01.2024 16:58 | Monitoring

Šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš před jednáním Poslanecké sněmovny, která má na programu bod týkající se prosincové střelby na filozofické fakultě v Praze, oznámil, jaké by si představoval úpravy ve zbraňové legislativě, a další související body.

„Střelba v Praze“ ve Sněmovně: Bartoš zmínil novinky týkající se zbraní a jejich nositelů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Jako jednu z priorit uvedl zefektivnění systémových kroků, jak projevům násilí předcházet, i když vyloučit zcela nejdou.

K útoku střelce na Filozofické fakultě v Praze, kde zabil 14 lidí, poté i sebe, a skoro tři desítky dalších zranil, Bartoš uvedl, že policejní odborníci stále vyhodnocují fakta. Jejich následným doporučením bychom se měli řídit.

Za Piráty zmínil nejdůležitejší věc, a tou má být péče o duševní zdraví. Připomněl covidové období, kdy byly uzavřené školy, omezený pohyb a děti byly často pod tlakem. Proto je prý nutná v tomto směru osvěta a práce na školách.

Je podle něho také třeba mluvit o duševních problémech a naučit se je i v bezprostředním okolí rozpoznat u druhých lidí. Z dlouhodobého hlediska je podstatné řešit i psychiatrickou péči, třeba i nedostatek kapacit psychiatrické podpory.

Následně se Bartoš dostal i k tématu úprav ve zbraňové legislativě. Připomněl, že ve Sněmovně je už ve třetím čtení návrh o zbraních a střelivu. Uvedl, že se do něho promítly také zkušenosti z útoků střelnými zbraněmi ze zahraničí.

„Obsahuje i řadu nových pojistek a preventivních opatření,“ zdůraznil ministr s tím, že je potřeba otevřít debatu o frekvenci a způsobu prověřování způsobilosti k získání zbrojního pasu a nošení zbraně. Konkrétně zmínil i omezení dostupnosti zbraní s velkými zásobníky, dlouhými hlavněmi, opakováním apod.

„Součástí nové legislativy by měla být i regulace nošení zbraní na veřejnosti, omezení počtu na jednoho oprávněného nositele,“ řekl ministr.

Za Piráty by byl také pro zavedení povinných psychotestů. Dnes je k žádosti o zbrojní pas vyžadován jen posudek lékaře.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Navrhuji zavedení, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMiki63 , 16.01.2024 19:25:44
psychotestů a odebírání vzorků na drogy všem poslancům a senátorům, a vládě, protože z této oblasti jde největší nebezpěčí pro občany.

|  7 |  0

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…