"Toaletní papír" pana Bělobrádka zaskočil Babišova muže. Víme, jak se rodí vaše nová vláda

29.11.2013 16:45

Lídr KDU–ČSL Pavel Bělobrádek není spokojen s tím, jak probíhají vyjednávání o nové vládě, a dokonce naznačuje, že lidovci nemusejí ve vládě být. Takovému jednání sice politolog Lukáš Jelínek rozumí, ovšem naopak předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek kroutí hlavou. „Předseda Bělobrádek o pochybách lidovců dosud mlčel," poznamenal Faltýnek pro ParlamentníListy.cz.

"Toaletní papír" pana Bělobrádka zaskočil Babišova muže. Víme, jak se rodí vaše nová vláda
Foto: hns
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, ilustrační koláž

Členové hnutí ANO jsou jako opaření nad tím, co sděluje předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek do médií. Že by totiž případně KDU-ČSL zůstala stát před branami koalice, tak o tom prý dosud na společných koaličních jednáních nepadlo ani slovo. ParlamentnímListům.cz to řekli jak vyjednavač hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, tak i poslanec Martin Kolovratník, který se dokonce diví, že lidovci nyní začali hrát podivnou hru stínů.

Upřesněme si ale napřed, co vlastně Bělobrádek médiím sdělil. V rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN) a Mladou frontu Dnes (MF Dnes) řekl, že mezi řadovými členy KDU-ČSL sílí hlasy, aby strana do vlády vůbec nevstupovala. Některé místní a okresní organizace už prý přijaly dokonce usnesení, ať lidovci zůstanou v opozici, mimo jiné kvůli antiklerikálním názorům politiků z ČSSD a z hnutí ANO.

„Na začátku jsem to odhadoval 40 procent pro vládu, 30 procent pro menšinovou vládu, 30 procent opozice. Dnes to vidím 50 na 50 s tím, že existence menšinové vlády s naší podporou je vyloučena,“ řekl třeba pro HN Bělobrádek.

Jde to pomalu a drhne to...

Není spokojený ani s tím, jak probíhají vyjednávání o nové vládě. Prý jsou pomalá. „Je to otázka pomalosti jednání. Myslím, že už jsme měli být podstatně dál. Příliš jsme zatím v programových věcech nepokročili,“ uvedl Bělobrádek v rozhovoru pro Hospodářské noviny s tím, že nesouhlasí s variantou koaliční smlouvy, která by se vyhýbala sporným věcem.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

O ministerských postech se ale šéf lidovců nechce už vůbec veřejně bavit, i když prý jistou představu má. „Dostat jedno ministerstvo pro toaletní papír by nebylo vhodné a přijatelné. Ale stále platí, že se nebudeme nyní ve straně hádat o posty, když ještě ani nevíme, zda budeme v koalici," zdůraznil poněkud podivně Bělobrádek pro MF Dnes. Podle něj prý lidovci nechtějí dělat jazýček na vahách, podmínky v koalici pro ně údajně musí být důstojné. „A pokud nebudou, musí si ANO a ČSSD najít jiného partnera,“ vyhrožoval Bělobrádek.

Nad tím ovšem poslanci hnutí ANO jen krčí rameny. „Tak to já nevím, zeptejte se pana Bělobrádka, proč dělá to, co dělá,“ reagoval napřed udiveně předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Ten je zároveň vyjednavačem o koaliční vládě.

Faltýnek: Bělobrádek dosud mlčel. Je mi líto, že to říká teď

„Musím však zdůraznit, že pan Bělobrádek na jednání, kde jsme byli, toto, tedy že by KDU-ČSL nebyla v koalici, nikdy neřekl. Že to říká do médií teď, tak to je mi osobně líto, ale musíme si to vyjasnit v pondělí,“ zdůraznil.

Sociální demokraté se totiž sejdou s dalšími možnými koaličními partnery opět v pondělí odpoledne, kdy mají prodiskutovat návrh procedurální části koaliční smlouvy. Čtvrteční jednání ANO a ČSSD bylo totiž jednou z posledních bilaterálních schůzek. Na ní se shodli zástupci obou stran třeba na tom, že je nutné co nejdříve projednat návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok, který by chtěli schválit ještě do konce prosince. Hodlají poslancům také předložit novelu zákona o státní službě, ovšem třeba téma daní ještě zcela uzavřeno nebylo. Ovšem ani na této schůzce údajně nepadlo jediné slovo k tomu, že by třeba lidovci z projektu vystoupili.

„Pokud toto téma lidovci v pondělí otevřou, tak se o tom bavit budeme, ale teď nevím, co na to říci. Pokud se ale dohodneme všichni tři na základních programových shodách a odstraníme rozpory, z nichž tak 99 procent je odstraněno, tak už jsme schopni se pohnout dál i k personálním věcem, k resortům apod.,“ řekl dále Faltýnek.

To ani nejde komentovat

„Zatím žádná ministerstva, natož jména nepadají. Dokud nejsme dohodnuti na programových shodách, tak je úplně zbytečné spekulovat o nějakých resortech. Co na to máme říci? To nejde nějak komentovat...“ dodal Faltýnek se smíchem na sdělení Bělobrádka o tom, že dostat jedno ministerstvo "pro toaletní papír" by nebylo pro lidovce vhodné a ani přijatelné.

„Co se týče KDU–ČSL, tak já sice nechci, aby to vyznělo zle, ale přijde mi to takové typické, že právě lidovci hrají svou hru a snaží se získat co nejvíc. Ovšem zdá se mi to zbytečné, neboť v té vládě by měli mít pozici, která odpovídá jejich výsledku. Bohužel ale tady musím říci, že neměli stejný výsledek jako my, takže tedy ani nemohou být plnohodnotný třetí partner,“ nalil pak lidovcům čistého vína poslanec ANO a předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník.

Podle něj by veškeré dohady o koaliční smlouvě a o postech měly odpovídat poměrnému zastoupení. „Takže si myslím, že to je z jejich strany zbytečná hra,“ poznamenal na konto lidoveckých požadavků.

„Já ale tady přidávám jen názor poslance, neboť nejsem ve vyjednávacím týmu. Ovšem i mně přijde škoda, že dohoda nejde hladce, protože je potřeba rychle konat a rychle se domluvit, aby byla funkční vláda a stát fungoval,“ zmínil Kolovratník dále pro ParlamentníListy.cz.

Bude ale mít problém Sobotka. A to i s Haškem za zády

„Jak ale říká pan předseda Bělobrádek, že to je 50 na 50, tak to je skutečně možné. Ovšem pokud KDU-ČSL do koalice nevstoupí, tak to nebude minus pro nás a nebudeme ani z toho nijak závratně nervózní. Neboť kdyby byla varianta menšinové vlády, tak můžeme hledat podporu u hnutí Úsvit, nebo třeba i u pravicových stran. Takže přítomnost KDU-ČSL ve vládě pro nás, pro ANO, není tak úplně nutná. Kdo ale bude tady mít problém, tak to je předseda ČSSD Sobotka; když nebude mít `stojedničku` a víc, tak totiž bude mít problém u prezidenta. A možná nejen to. Nesmíme zapomenout, že za zády stále má i oranžové zákulisí s pány Haškem a spol., což je pro něj také jakási opozice,“ dodal Kolovratník.

Politolog Lukáš Jelínek na konto lidovců pak uvedl, že má pocit, že se jim do vlády moc nechtělo už těsně po volbách.

„Protože jejich současní vedoucí představitelé nemají zkušenosti ani parlamentní, ani exekutivní, Uvědomují si, že pro ně samotné je asi teď nejdůležitější získávat nějaké ostruhy ve sněmovně a důvěru pro tu stranu poté, co se vrátila do Parlamentu po jednom volebním období. A nemyslím si, že by pro ně bylo zásadní prioritou zrovna to, aby to vlády vstoupili. S tím souvisí i to, že nefunguje moc osobní chemie mezi pány Bělobrádkem a Babišem. Tedy mezi lidovci a hnutím ANO. Chápu tak, že Bělobrádek nyní argumentuje usneseními místních stranických organizací,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz Jelínek a zdůraznil, že právě ona nezkušenost lidoveckých špiček pak hodně souvisí i s tím, na co si teď běžní členové této strany stěžují.

Kupodivu ale Jelínek možnost menšinového kabinetu nevylučuje, a to ani v tuto chvíli, kdy už to vypadá, že strany si nakonec plácnou na podobu koaliční smlouvy.

Bylo by divné, kdyby se ČSSD domluvila s Úsvitem

„Ony by ale ty namlouvací procesy okolo menšinového kabinetu musely už začít. Neumím si totiž představit, že by do koalice místo lidovců směřovali lidé z Úsvitu Tomia Okamury. Vždyť tam jsou exposlanci Věcí veřejných, s nimiž máme už zkušenosti z minulého volebního období! Ovšem hnutí Úsvit už samo řeklo, že do vlády nechce vstoupit za žádných okolností a že je připraveno tolerovat menšinovou vládu, která se s ním dohodne na některých programových prioritách. Myslím si, že velmi podobně by se pak zachovala i komunistická strana. Takže nakonec - i kdyby se s hnutím ANO socialisté domluvili na tom, že budou vládnout menšinově, tak při prosazování svých návrhů ve sněmovně by měli šanci se obracet na různé politické strany. Takže by byla možnost některé zákony prohlasovávat jak s Okamurou, tak i s komunisty a některé dokonce i s pravicovými stranami. Takže by manévrovací prostor tady byl,“ poznamenal politolog.

Nakonec se zamyslel nad tím, proč lidovci nechtějí nějaká „ministerstva pro toaletní papír“.

„To je zase nějaká zástupná vějička, na kterou máme skočit, neboť oni sami přece neočekávali, že s tímto volebním ziskem budou obletováni partnery a budou jim nabízeny ty nejlukrativnější resorty! Ale pokud jsou třeba do této doby udržováni v domnění, že by jim mohl připadnout resort, jako je například zemědělství, kde se točí poměrně dost velké finanční prostředky, sociální věci, což je také poměrně dost výrazný resort důležitý pro fungování státu, nebo místního rozvoje, kde jsou také poměrně velké peníze, tak mám dojem, že lidovci v tomto nejsou koaličními partnery nějak přehlíženi nebo obcházeni,“ zdůraznil Jelínek a dodal:

„Co se týče debaty, jestli by lidovci dostali dvě ministerstva nebo tři ministerstva, tak tady už sami přece původně tvrdili, že jim nejde o to, aby utrhli konkrétní počet ministerských křesel, ale aby mohli svým programem ovlivňovat chování a směřování vlády. Takže pokud se teď možná koalice má ´šprajcnout´ na tom, že se některým politickým stranám nebude líbit počet nebo význam ministerstev, které by dostaly, tak to pak lze chápat i tak, že to je jenom ´cukání naoko´, kde jde jen o snahu prosadit co nejvíc ze svých zájmů na poslední chvíli vůči jiným koaličním partnerům. Ovšem znovu říkám – kdyby se lidovci nakonec rozhodli do vlády nejít, tak i tak jejich partneři budou asi schopni situaci překonat a přežít."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…