„Větší prasárnu jsem ještě neslyšel!“ vybuchl před poslanci ministr Brabec

16.10.2017 18:01

Ve sněmovně pokračovala celé odpoledne lítá bitva o lithium. Když se ke slovu dostal ministr pro životní prostředí Richard Brabec (ANO), rozpovídal se o hysterii sociální demokracie.

„Větší prasárnu jsem ještě neslyšel!“ vybuchl před poslanci ministr Brabec
Foto: Vít Hassan
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec na mimořádné schůzi Sněmovny kvůli memorandu o lithiu

Když se k řečnickému pultíku v náhradním jednacím sále sněmovny postavil ministr životního prostředí Richard Brabec, nebral si servítky. „Já jsem docela slušný člověk, já si dokonce myslím, že někdy až moc. Ale po tom, co jsem tady dnes slyšel, po té neuvěřitelné snůšce lží a demagogie, musím říct, že větší prasárnu jsem ještě neslyšel. Odpusťte mi to slovo,“ požádal Brabec.

Poté se vysmál ČSSD a ironicky poznamenal, že to snad bylo hnutí ANO, kdo nutil ministra Havlíčka podepsat memorandum s australskou firmou European Metals Holdings. Jenže hnutí ANO to neudělalo.

Podotkl také, že úředníci ministerstva životního prostředí udělují licence na průzkum ložisek té či oné rudy a činí tak vždy v souladu se zákonem. Brabce zarazilo, že se o průzkum ložisek nehlásil státní podnik Diamo. Aby té hrůzy nebylo málo, tentýž podnik Diamo haldy odkališť, které obsahují lithium, prodal soukromé firmě za 860 tisíc korun.

Obsáhle se také vyjádřil k roli úředníků ministerstva životního prostředí v kauze povolování průzkumu ložisek lithia.

„Pokud žadatel splní podmínky uložené zákonem, musí být žadateli tato žádost udělena nebo prodloužena. Naprosto zásadní věc, která tady nezazněla, a já se nedivím, že nezazněla, protože co se kolegům nehodí do krámu, je, že tato licence nemusí být udělena, když to není v souladu se surovinovou politikou státu. Rozuměli jste tomu, dámy a pánové? Pokud ne, tak to klidně řeknu pomalu ještě jednou, protože se mi z těch vyjádření, i mediálních, zdá, že to někdo neumí číst,“ rozčílil se Brabec.  

„Kdyby na tom MPO někdo řekl, že udělení této licence není v souladu se surovinovou politikou státu, tak ten úředník ministerstva životního prostředí to povolení nemůže vydat,“ doplnil Brabec. Tím se prý bumerang vrací k ČSSD, která podle místopředsedy hnutí ANO nese hlavní vinu na tom, co se dnes děje kolem lithia.  

Přitom údajně všechno mohlo dopadnout jinak. V 90. letech firmy projevovaly zájem o těžbu zlata v Česku a se žádnou z těchto firem nikdo nepodepsal žádné memorandum. Místo toho ministerstvo průmyslu oznámilo, že nemá zájem na těžbě zlata a firmy se musely stáhnout. „A nedošlo k žádným arbitrážím, natož úspěšným,“ podotkl Brabec.

Nepřipadá mu normální, že tohle všechno neví premiér této země Bohuslav Sobotka (ČSSD). Kdyby házel vinu na ministerstvo životního prostředí někdo neinformovaný, dalo by se nad tím mávnout rukou, ale když to říká premiér této země, je to podle Brabce na pováženou.  

Nakonec došlo pár slov i k samotnému memorandu. „Já jsem svému úředníkovi řekl, že ho odmítám nejen podepsat, ale odmítám ho také číst, protože jsme ke tvorbě tohoto memoranda nebyli přizváni,“ zdůraznil Brabec.

Uznal však také, že jeho resort nese určitou vinu na tom, že se rázněji nepostavil proti memorandu. Došlo totiž k omylu. Brabec se chtěl proti memorandu vyjádřit rázněji, ale jemu podřízený úředník omylem odeslal špatnou verzi dopisu. Podivoval se však nad tím, proč ČSSD požadovala k memorandu spolupodpis ministerstva pro životní prostředí.

„To nebyla náhoda, ale byl to cíl kompromitovat nás spolupodpisem. Já jsem velmi zklamán, do jaké hry jste nás chtěli zatáhnout. Kdybyste to memorandum dali na vládu, tam by se k němu mohli všichni vyjádřit, ale vy jste to udělali podloudně, a to já považuju za sprosťárnu. Někdo musel hodně tlačit, aby toto memorandum bylo podepsáno,“ rozčiloval se Brabec.  

„Tvrdím jednoznačně, vážené kolegyně a vážení kolegové, že k tomuto podpisu nebyl žádný důvod,“ zdůraznil Brabec. Už proto, že ještě ani není vyjasněno, jak by se toto lithium dalo těžit. Bude trvat ještě celé roky, než to bude jasnější.

Sociální demokraté dnes tvrdí, že se podpisem memoranda v podstatě nic nemění a mnoho to neznamená, ale Brabec se obává, že ve skutečnosti je to jinak. „Míra hysterie kolegů ze sociální demokracie potvrzuje, že to asi tak úplně v pohodě nebude,“ varoval člen vlády. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…