„Vždy jsem byl trnem v oku politruků!“ Jaroslav Foldyna vrací úder generálu Pavlovi a brání před ním i Zemana

04.05.2018 19:33

„Já jsem i v minulosti, když jsem byl na vojně, byl vždy na paškále všech politruků. No a jsem i těm současným politrukům trnem v oku,“ uvedl poslanec Jaroslav Foldyna v reakci na slova generála Pavla, který se o něm ne právě pochvalně zmínil ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu. Pro ParlamentníListy.cz se poslanec Foldyna vyjádřil i ohledně kauzy novičok, konkrétně k tomu, že v této souvislosti Miloš Zeman promluvil v médiích.

„Vždy jsem byl trnem v oku politruků!“ Jaroslav Foldyna vrací úder generálu Pavlovi a brání před ním i Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

Generál Petr Pavel mluvil ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu o hybridní válce, o tom, zda je vedena i proti Česku a zda se jí můžeme bránit. Zmínil, že informační válka nabírá podle jeho názoru na obrátkách. Uvedl, že k vedení této války Rusko využívá celou řadu odborníků a že vůbec nejnebezpečnějším aspektem této kampaně je, že je vedena podprahově a my si tak často neuvědomujeme, že je vedena.
 
V České republice podle generála riziko poslední dobou podceňujeme, což je prý problém. Jak generál uvedl, čeští občané musejí mít dostatek informací k tomu, aby byli schopní odhalit manipulace s veřejným míněním, o které se Rusko pokouší. Někteří čeští politici této dezinformační kampani prý ještě pomáhají. Jedním z takových politiků je podle Pavla i poslanec a místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna.
 

Trnem v oku politruků

Na slova generála Pavla Jaroslav Foldyna pro ParlamentníListy.cz zareagoval. „Já jsem i v minulosti, když jsem byl na vojně, byl vždy na paškále všech politruků. Protože jsem se vždycky o věcech, o kterých jsme mluvili, snažil přemýšlet. No a jsem i těm současným politrukům trnem v oku,“ uvedl poslanec s tím, že se tím nějak moc netrápí, ani ho to nerozčiluje. „Byl jsem trnem v oku politruků už v době, kdy pan generál získával zkušenosti a chodil stejně jako já na PŠM. To bylo politické školení mužstva. To pan generál, v raném věku, když byl vojákem Československé lidové armády a přísahal socialistickému systému, si určitě pamatuje,“ říká Jaroslav Foldyna.
 
„Byl jsem v té době trnem v oku a pokládal jsem otázky, na které ti politruci nebyli připraveni a nechtěli na ně odpovídat. No a dnešní politruk, pan generál, tady vůbec nevybočuje z řady. Akorát jsme si posunuli datumy a přehodili jsme znaménka z plus na mínus a z mínus na plus,“ shrnul poslanec. A dodal: „Pan generál začínal v Československé lidové armádě a končí tedy v této chvíli v pozici v NATO, tak já chápu, že si prostě své peníze musí zasloužit,“ řekl pro ParlamentníListy.cz s tím, že je politik a nemá potřebu se nějak výrazně vyhraňovat proti postojům pana generála.  
 
Generál Pavel si servítky příliš nebral a ve Dvaceti minutách Radiožurnálu doslova řekl. „Pro mě pan Foldyna je naprosto nedůvěryhodný. Pokud se jako politik honosí tím, že se nechá vyfotit s příslušníky gangu, kteří se ani netají tím, že porušují zákony své vlastní země... Tak takový politik pro mě ztrácí důvěryhodnost,“ řekl generál.
 

Foldyna: Nezkřivil jsem si páteř

A Jaroslav Foldyna na toto reagoval se smíchem. „Kdyby si pan generál přečetl diskusi pod článkem na vašem serveru, kde toto píšete, kde je asi 700 příspěvků, tak se jde zastřelit,“ smál se poslanec s tím, že toto říká samozřejmě v nadsázce. „Podívejte se, já se vůbec nechci přít na dálku s nějakým končícím generálem, který jde za dva nebo za tři měsíce do důchodu. Opakuji, že jsem byl trnem v oku komunistických politruků a jsem trnem v oku i dnešních. Mně to vůbec nevadí, jenom mi to potvrzuje to, že jsem si nezkřivil páteř. A ať se nad sebou zamyslí pan generál, jestli má tu páteř rovnou pořád,“ vzkázal Jaroslav Foldyna.
 

Lžete, lžete… říkával Plzák

Poslanec se pak vyjádřil i k otázce kolem novičoku. Generál Pavel na Radiožurnálu uvedl, že je dobře, když se prezident Zeman obrátil na tajné služby, aby zjistily, zda byl novičok v minulosti na našem území. To, co se ale Pavlovi nezdálo v pořádku, byl pak následně Zemanův proslov ohledně novičoku v médiích.
 
„Vzpomínám si, jak v takové manželské poradně doktor Plzák vždycky říkal – lžete, lžete a lžete. To vypadá, jako by pan generál chtěl naznačit, že když je někde nějaká pravda a někdo ji vytáhne, tak je to špatné,“ uvedl poslanec a pokračoval. „Pan generál se asi drží toho, co říkal pan doktor Plzák, ale to platilo jen v manželské poradně a myslím, že to byla nadsázka. Já si pana prezidenta vážím za to, že má odvahu věci nazývat tak, jak jsou,“ sdělil rázně poslanec Foldyna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…