Zdeněk Zbořil k dnešku: Nuda. Strašná úroveň. Vše tady hraje do karet jednomu mocnému pánovi...

19.05.2014 14:31

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Dva dny promarněného času ve sněmovně kvůli výroku ministra obrany Martina Stropnického mohou podle Zdeňka Zbořila ještě více nahnat hlasy pro hnutí Andreje Babiše. Politologa překvapil jeden z posledních průzkumů před eurovolbami, který přisoudil TOP 09 druhé místo. Ale vzhledem k nejnudnější volební kampani, která nemohla zaujmout, lze prý očekávat v podstatě cokoli.

 Zdeněk Zbořil k dnešku: Nuda. Strašná úroveň. Vše tady hraje do karet jednomu mocnému pánovi...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

Úterní a středeční dění ve sněmovně, které se z vůle opozice změnilo v přehlídku promarněného času, naštvalo předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Ten se opakovaně nechal slyšet, že ho nebaví takové řeči, navíc od lidí, kteří tam sedí už dvacet let a jen vykládají nesmysly. „Byl bych ochoten věřit, že pan Babiš i díky těm několika svým výrokům získá ještě větší popularitu než má, protože to kritické vystupování vůči panu Stropnickému bylo skutečně za hranicí dobrého vkusu,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil na úvod svého pravidelného hodnocení.

Pozastavuje se nad tím, že ty dva dny promrhala sněmovna tím, že opoziční poslanci obviňovali ministra obrany Martina Stropnického div ne z národní zrady. „Ale on přece uvedl inkriminovanou větu tím, že řekl, jak zná názory lidí a jak už se ukázalo v souvislosti s uvažovaným umístěním amerického radaru, tak ví, že lidé trvalý pobyt jakýchkoli vojsk nevítají. Ti vášniví diskutéři proti panu Stropnickému zapomněli na to, že ta inkriminovaná věta, kterou proti ministru obrany používali jako kyj na nepřítele, byla vytržená ze souvislosti,“ upozorňuje Zdeněk Zbořil.

Opozici se při nedostatku témat líbilo udělat z ministra obrany vlastizrádce

Zároveň poukazuje na to, že ji ze souvislosti vytrhla renomovaná agentura Reuters. „Když už berou ti ministrovi kritici všechno od Reuters za bernou minci, tak ať si vzpomenou, že agentura Reuters vydala 18. listopadu 1989 zprávu o tom, že na Národní třídě byl ubit student Martin Šmíd. A to bez ohledu na to, ať už byl za to pak někdo postižen, nebo nebyl. Pravděpodobně to bylo z iniciativy českého spolupracovníka té agentury, ale dost často jsou sdělení této agentury i politicky orientována,“ konstatuje politolog.

Z jeho pohledu šlo o zbytečnou diskuzi způsobenou i tím, že opozice nemá v poslední době dost vlastních témat. „Chytá se proto i takových věcí ne příliš důležitých, a tak se jí tato příležitost, aby z ministra obrany udělala vlastizrádce, líbila. Pokud jde o úroveň diskuze a vyjadřování jednotlivých poslanců, to bych nechal bez komentáře, protože už jsme si zvykli, že není příliš vysoká. A kdybychom se jí zabývali, tak bychom se dostali na úroveň těch vulgarit, kterými se v Poslanecké sněmovně nebo i na veřejnosti mnozí politici častují,“ domnívá se Zdeněk Zbořil.

Masivní kritika Babiše přichází od těch, co už nemohou vykonat nic dobrého

A ačkoli byl na pranýři ministr za jeho hnutí, po tomhle představení ve sněmovně předseda hnutí ANO Andrej Babiš podporu neztratí, ba naopak získá. „Ti jeho kritici si stále neuvědomují, že on nezískal popularitu proto, že slíbil, že bude lépe vést Ministerstvo financí, ale on přece přišel s programem, že se musíme zbavit politiků – a třeba i těch, kteří teď sedí v Poslanecké sněmovně – protože za více než dvacet let neudělali nic pořádného. Také se není co divit, že masivní kritika vůči němu přichází právě od těch lidí, kteří tam sedí příliš dlouho, jak říkal Cromwell, aby mohli vykonat ještě něco dobrého,“ poznamenává politolog.

TOP 09, která se uprostřed týdne díky předsedovi svého poslaneckého klubu Miroslavu Kalouskovi tolik angažovala v útocích na ministra obrany Martina Stropnického, zaznamenala v pátek překvapivý úspěch. Výzkum agentur Herzmann a Data Collect jí před volbami do Evropského parlamentu přisoudil ve volebním modelu druhé místo za hnutím ANO, ale před nejsilnější vládní stranou ČSSD, vítězem říjnových parlamentních voleb. „Pro mě to je překvapení,“ přiznává Zdeněk Zbořil, i když by se pro to prý vysvětlení dalo najít.

Lidé se budou rozhodovat ještě ve volebních místnostech

„Programy jednotlivých politických stran jsou takové bez vůně a bez zápachu, jako kdyby z nich až příliš bylo zřejmé, že je to jen zakrývání toho, že jde jen o to dostat jedenadvacet kandidátů za každou cenu do Evropského parlamentu, kde ale nemohou mezi těmi nově už jen 751 poslanci něčeho dosáhnout, a že jim jde jen o z toho plynoucí prebendy,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Do eurovoleb zbývají už jen čtyři dny, ale přesto se prý nedá vyloučit, že stejně jako vylétla nahoru popularita TOP 09, tak může stejně rychle klesnout. „Už jen proto, že lidé se budou především rozhodovat ani ne mezi kandidáty, ale nejdříve, zda vůbec půjdou volit. A to rozhodnutí o jednotlivých stranických kandidátech budou podřizovat jakési obecné nebo veřejné známosti těch osob, které na těch kandidátkách budou. A rozhodovat se o nich budou možná ještě cestou do volebních místností, nebo dokonce i v té volební místnosti,“ poukazuje Zdeněk Zbořil na ošidnost eurovolebních předpovědí.

Zajímavý bude efekt populismu a xenofobní kampaně

Třeba i proto, že politické strany od sebe hodně opisují, což se týká především těch, které inklinují k nějaké socialistické nebo sociálnědemokratické orientaci. „Strany, které mluví o sociální politice nebo socializaci Evropy, mluví jakoby jedním hlasem. Ale zajímavý bude efekt, o kterém zatím mluvili jenom kandidáti Úsvitu, ale zato velmi razantně. Tedy efekt populismu a řekněme té až xenofobní kampaně, která se šíří celou Evropou. Víme, jak to vypadá ve Francii, kde Marine Le Pen je na prvním místě popularity. A i v jiných zemích popularita stran, které zaujímají krajní postoje k politickým a sociálním problémům, vzrůstá,“ připomíná politolog.

Programy našich politických stran jsou podle něj formulovány někdy velmi vágně a nepřesně. „Mám na mysli především ODS s tím jejím bojem proti euru. To je zvláštní jev té předvolební kampaně a je to až vrchol naivity. Pro ODS bude ale důležité, jestli se pan profesor Fiala bude líbit, nebo nebude líbit. A jestli to jeho autoritativní vystupování coby učitele národů bude akceptováno. Ale jinak se programy politických stran před eurovolbami skoro už nedají číst, jak jsou si podobné,“ tvrdí Zdeněk Zbořil.

Nudnou kampaň neoživili ani lidé pobíhající se zelenými letáčky v metru

„Podle mého to byla jedna z nejnudnějších kampaní. Po pražském metru sice běhali lidé se zelenými letáčky a úspěšně je rozdávali, ale i ti zelení jsou jasní a víme, co od nich můžeme očekávat. Jen stěží ale mohou vysvětlit ten rozdíl mezi LESem a zelenými, tedy Bursíkem a Liškou, případně další aktivity, ale jinak to je všechno, co už známe. Strany nepřicházejí vůbec s ničím novým. Jenom prezentují svého kandidáta jako toho, který je nejlepší mezi těmi ostatními,“ hodnotí politolog.

Trochu nečekaně týden před eurovolbami načasovaly TOP 09 a ODS informaci, že se dohodly, že v senátních volbách nasadí v některých obvodech kandidáta jen jedna z těchto stran a ta druhá ho bude podporovat. „TOP 09 a ODS pochopily, že jejich popularita obecně není vysoká a že by měly vystupovat jednotně v duchu nějakého tzv. pravicového programu, protože obě strany to spojení rády používají, a vyhranit se proti levicovému. Netroufnu si ale tohle řešení doporučovat, nebo odmítat. To je řešení technologů boje o politickou moc a jestli bylo správné, nebo ne, to se ukáže až podle volebních výsledků,“ poznamenává Zdeněk Zbořil.

Hektická aktivita kandidátů a jejich štábů občany moc zajímat nebude

Jinak je skeptický k tomu, že by českou společnost v začínajícím týdnu ovládla euforie z nadcházejících evropských parlamentních voleb. „Není se co divit, když si člověk uvědomí, kolik tam volíme zástupců a kolik tam je poslanců celkem, koneckonců se ani nerozhoduje v Evropském parlamentu, ale někde jinde. Přesto si myslím, že na poslední chvíli budeme svědky až hektických aktivit kandidátů a jejich podpůrných štábů, ale občany České republiky to až tak zajímat nebude. Evropský parlament nepožívá dobré pověsti a chce to opravdu velké přesvědčení a vysokou morální odpovědnost, aby někdo k těm volbám vůbec šel,“ míní politolog.

Navzdory blížícím se volbám do Evropského parlamentu se však nezapomíná dívat na Východ. „Protože zprávy, které přicházejí z Ukrajiny, jsou sice chaotické, ale už se to dostalo opravdu na úroveň velmocenského střetnutí a vyjednávání mezi Ruskou federací, Spojenými státy a částečně také Evropskou unií. Takže se může stát, že během tohoto týdne přijde zase nějaká zpráva velmi podobná tomu Putinovu ultimátu z minulého týdne a tomu dopisu, který rozeslal hlavám států. A to může změnit názor veřejnosti na dění na Ukrajině, ale že by to ovlivnilo volby do Evropského parlamentu, to si nemyslím,“ konstatuje Zdeněk Zbořil.

Další malicherné boje a slovní přestřelky budou jen nahrávat šéfovi ANO

Na domácí politické scéně očekává po zkušenosti z minulého týdne další malicherné boje a slovní přestřelky podobné těm z Poslanecké sněmovny. „Už ani nechci mluvit o myšlenkové úrovni, ale dokonce i ta verbální je stále nižší a nižší. To čím dál víc nahrává panu Babišovi a jeho výrokům proti parlamentní žvanírně. Může se odehrát kdeco, co bude prezentováno ať už médii nebo politiky jako důležitá událost pro českou politiku, ale ve skutečnosti to bude jenom slovíčkaření, napadání a personifikace boje mezi opozicí a koalicí,“ dodává politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…