A bude vymalováno! Zaorálek ví, proč vláda tak chvátá na restituce

21.02.2013 13:54

Proč vláda tolik spěchá, aby podepsala smlouvy s církvemi? Místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek má jasno: Vláda má prý informace, že se již na Ústavním soudu něco chystá a že dokonce mají ústavní právníci výhrady k tomu, jak vláda kolem zákona o církevních restitucích postupovala. Proto tomu kabinet chce předejít tím, že smlouvy s církvemi uzavře co nejdříve.

A bude vymalováno! Zaorálek ví, proč vláda tak chvátá na restituce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Premiér Petr Nečas (ODS) se chystá v pátek za Českou republiku podepsat smlouvy s církvemi na základě zákona o církevních restitucích. Jenže proti chystanému kroku protestuje opozice, která s podobou majetkového vyrovnání státu s církvemi nesouhlasí a na restituce podala několik ústavních stížností. Předseda vlády by podle opozičních stran a jejich právníků neměl smlouvy podepisovat do té doby, než o stížnostech relevantně rozhodne Ústavní soud.

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny a ČSSD Lubomíra Zaorálka ale vláda spěchá z jednoho jediného důvodu: Už prý ví, co se na Ústavním soudu peče.

Spekulace doložit nemůže

„Mám podezření, že si vláda zjišťovala na Ústavním soudu nějaké informace. Jsou to ale všechno jen spekulace, které nemohu doložit. Vláda tak prý má informace o tom, co se na tom Ústavním soudu děje a že tam ty výhrady mohou být. A právě proto, že ty výhrady možná Ústavní soud má, tak kabinet tuší, co se chystá. Proto to chce uzavřít co nejrychleji, aby tomu všemu nemusel čelit. To je ale strašně nesolidní, jako by se někdo vyhýbal tomu, že bude konfrontován s rozhodnutím Ústavního soudu,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz Zaorálek.

Sociální demokraté totiž tento týden podali kvůli restitucím ústavní stížnost, v níž se praví, že vláda nemá oprávnění uzavírat soukromoprávní smlouvy s právnickými osobami o státním majetku.

„Pokud budou totiž uzavřeny smlouvy způsobem, který vláda připravuje, nebude možné od nich už v budoucnosti odstoupit, budou nevypověditelné. Bude vymalováno - finito! Nikdo s tím už nic neudělá! Právě proto byl čas až do září. To bude na bázi obchodních smluv a tam už nebude možné bez souhlasu obou smluvních stran cokoliv ve smlouvách změnit,“ zmínil dále pro ParlamentníListy.cz Zaorálek.

V případě, že by ústavní soudci stížnostem na restituce vyhověli, vznikne podle něj pak velmi komplikovaná situace. Proto podle Zaorálka již včera ČSSD vládu vyzvala, aby smlouvy nyní neuzavírala. Kabinet by měl podle ČSSD počkat na verdikt Ústavního soudu o návrzích na zrušení restitucí.

„Na podpis smluv má přitom vláda čas do konce září. Zvláštní a velmi podezřelý spěch,“ zdůraznil dále místopředseda ČSSD.

„Kdyby ale celou věc Ústavní soud nezrušil, tak jsme předpokládali, že si vláda vše důkladně připraví – původně totiž platilo, že do konce března měly být teprve návrhy smluv a ty pak měly být podepsány do 30. září. Proto jsme předpokládali, že vláda bude v tom čase dbát na to, aby tam nebyly nějaké věci, které budou pro stát břemenem, kterého se potom už stát nezbaví. A teď takové zrychlení! Navzdory tomu, že u Ústavního soudu leží ústavní stížnosti, které soud ještě neprojednal. Proto jsme také naši ústavní stížnost žádali projednat v přednostním projednávání,“ dodal Zaorálek.

Na námitky ČSSD ale ve středu představitelé kabinetu reagovali názorem, že s podpisem smluv není důvod otálet. Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) dokonce připomněla, že právě Ústavní soud na vládu a zákonodárce apeloval, aby dlouhou dobu nevyřešenou otázku církevních restitucí dotáhli co nejrychleji. Také ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) k odkladům nevidí důvod.

„Jakékoliv odkládací účinky tady nejsou nařízeny, a dokonce podle našeho názoru nejsou ani na místě," řekl ministr financí. Vláda podle něj jedná tak, jak jí ukládá zákon.

Prohlášení Lubomíra Zaorálka:

Velká vládní lumpárna

Zítra chce vláda podepsat smlouvy mezi církvemi a Českou republikou, které se týkají finančního vyrovnání a vycházejí ze zákona o církevních restitucích. Zvláštní a velmi podezřelý spěch. Původně platilo, že do konce března měly být teprve návrhy smluv, smlouvy měly být podepsány do 30. září. Teď takové zrychlení! Navzdory tomu, že u Ústavního soudu leží ústavní stížnosti, které soud ještě neprojednal.

V článku 25 ústavní stížnosti, kterou podala ČSSD, dokonce tvrdíme, že naše ústava nezakládá žádné oprávnění pro vládu k uzavírání soukromoprávních smluv s právnickými osobami soukromého práva ohledně majetku státu. V naší stížnosti říkáme, že ústava neumožňuje vládě provádění zákona formou soukromoprávní smlouvy s normativními účinky. Spatřujeme v tom rozpor s článkem 78 Ústavy ČR. Ale to je jen jedna z mnoha výhrad, které zvedáme vůči přijatému zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi. Místo toho, aby vláda vyčkala stanoviska Ústavního soudu, tak se naopak rozhodla rychle jednat. Jako by chtěla Ústavní soud předejít a nechtěla znát výsledek. Možná dokonce vláda má nějaké informace a bojí se, co Ústavní soud řekne!

My jsme ale žádali o přednostní projednání těchto stížností a předpokládáme poměrně rychlé rozhodnutí Ústavního soudu - které ovšem, pokud v pátek budou smlouvy podepsány, bude prakticky k ničemu.

Pokud budou totiž uzavřeny smlouvy způsobem, který vláda připravuje, nebude možné od nich už v budoucnosti odstoupit, budou nevypověditelné. Bude vymalováno - finito! Nikdo s tím už nic neudělá! Právě proto byl čas až do září. Šlo také o to, obsah smluv důkladně prověřit, nezavázat stát k něčemu, co pak bude těžké brát zpět. Doufali jsme, že Ústavní soud těmto smlouvám zabrání, ale když ne, tak že se bude postupovat maximálně pečlivě a obezřetně. Předpokládali jsme, že opozice bude s podobou smluv seznámena. Teď je situace taková, že mají být zítra podepsány, a my o nich nevíme nic. Smlouvy s církvemi zítra nepůjde měnit bez souhlasu obou smluvních stran.

Odpovědnost za možné ztráty obrovského rozsahu padá na tuhle vládu, ale řešit to budou vlády příští a platit občané. Ústavní soud je vyřazen ze hry. Tahle se chová Nečasova vláda, která ve všem, co dělá, slouží byznysu. A řídí se pravidlem: Když jde o byznys, musí ústava a zákony stranou. Takto se chová u církevních restitucí, stejně jako u sKaret nebo u reformy úřadů práce. Tohle zrychlené uzavírání smluv s církvemi je pořádná lumpárna.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…