Andrej Babiš a jeho plný sál: Církevní restituce vyjednali blbě. Lháři, zločinci, samý zloděj a mafián

13.11.2013 9:54

REPORTÁŽ Blázinec, matrix, organizovaný zločin, jsem zděšen ze státní správy. I takto komentoval Andrej Babiš své nové zážitky z politiky po volbách na veřejné diskusi s občany ve Zlíně. Tam si přijel vyslechnout názory obyvatel na povolební situaci. Někteří mu doporučovali i toto: „Všichni jsou lumpové a zloději, založíme vlastní republiku.“

Andrej Babiš a jeho plný sál: Církevní restituce vyjednali blbě. Lháři, zločinci, samý zloděj a mafián
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš diskutoval s občany ve Zlíně

Poslanci hnutí ANO za Zlínský kraj v čele s Andrejem Babišem přijeli do zlínského Velkého kina poradit se s občany ve veřejné diskusi. „My jsme hlavně přišli poděkovat za vaši podporu. Myslím, že jsme popřeli všechny teorie politologů o levici a pravici. Myslím, že hlavní úspěch našeho hnutí byl v našem názvu. Říkali jsme, že do státní správy by měli jít lidé, kteří skutečně něčeho dosáhli a nešli tam kvůli vlastnímu prospěchu,“ zahájil setkání Babiš.

„Posbírali jsem hlasy ze všech ostatních stran proto, že občané chtějí mít naději na změnu. Chceme se chovat jinak než ostatní strany, proto jsme tady s vámi. Pro nás a hlavně pro mě je velmi důležité za vámi chodit. Budeme za vámi chodit pravidelně, neříkám, že každý měsíc, to by asi nešlo. Je pro nás důležité slyšet, co nám vy doporučujete. Není to proto, že jsme bezradní nebo nevíme co dělat,“ dodal. Zopakoval také, že nepředpokládal, že by hnutí ANO mělo jít už teď do vlády, záměr byl spíš zůstat v opozici a vyhrát až následující volby. I když si přišel Babiš pro radu za občany, o různé názory na další vývoj prý ale nouzi nemá. „Někdo nám radí, abychom nešli do vlády, že skončíme jako Věci veřejné, někdo nám říká, že nemůžeme být v opozici. Je to pro nás nová situace,“ vysvětlil Babiš.

ČSSD lhala, ANO ne

Šéf hnutí také ubezpečil několik stovek lidí, kteří se diskuse zúčastnili, že ANO lhát nikdy nebude. „ANO je jednotné, na rozdíl od ČSSD, která vám v podstatě lhala, protože říkali, že jsou jednotní a přitom bylo jasné, že souboj Hašek - Sobotka trvá. Změnit něco hned a zásadním způsobem je ale velký problém. Teď máme větší možnost vidět více do státní správy a musím říct, že jsem z toho stále víc zděšen,“ uvedl Babiš, který zároveň zkritizoval média, která prý čekají, že ANO musí všechno vědět. Připomenul to, že milion lidí je na pokraji chudoby, kritizoval i evidenci majetku státu a otevřel otázku církevních restitucí.

S církvemi se měl dojednat lepší obchod

Babiš nezpochybňuje to, že se má majetek církvi vrátit, kritizuje způsob jednání s církvemi a dojednané finanční podmínky. „Dneska se má církvi vracet 200 tisíc hektarů půdy v naturální podobě a 60 tisíc hektarů zemědělské půdy za peníze. Když zemědělské restituce platil stát čtyři koruny za metr čtvereční, tak bylo pro mě překvapením, že církvi zaplatíme 44 korun za metr čtvereční,“ popsal Babiš s tím, že se domnívá, že stát měl vyjednat lepší obchod. Kritizoval i navýšení ceny o inflaci. „Tento stát buď někdo nechce řídit jako řádný hospodář, nebo si tam dělá svoje kšefty. Vyjednali to blbě,“ dodal. Zároveň připomněl i své zkušenosti z posledních jednání s podnikateli. Všichni se podle Babiše shodují na tom, že existují velké problémy s veřejnou správou, administrativou a byrokracií.

Zlodějny a zločin v resortech

Pak se věnoval nastartování ekonomiky a oslabení české koruny. „Je potřeba začít řídit stát jako řádný hospodář. Poslední Kalouskova zlodějna jsou trvale obrátkové zásoby. Když vidím, jak to v některých resortech funguje, mám pocit, že je to organizovaný zločin. Je to matrix, který tady funguje a my chceme něco změnit. Kam se podíváme, všechno je povrchní,“ rozčílil se Babiš, který také ujistil veřejnost, že příští rok by ANO melo předložit všechny zákony, ke kterým se zavázali v předvolební kampani. Občanům také sdělil, že chtějí zabodovat v komunálních volbách. „Naši nepřátelé udělají všechno proto, aby zavedli mezi nás rozbroje, ale já doufám, že budeme rozumní a společně to dáme,“ doplnil.

(Reakce, kterou ParlamentnímListům.cz zaslala mluvčí TOP 09: "Podle pana Babiše je poslední "Kalouskovou zlodějnou" vyřešení garancí na trvale se obracející zásoby, které stát poskytnul v 90. letech podnikům. Problém, který nastal na přelomu 90. let a první dekády tohoto století, tedy prodej těchto pohledávek soukromým subjektům i přes státní garance za nízkou cenu, vznikl za ministerských předchůdců Miroslava Kalouska. Ten naopak jako první na problém upozornil, prošetřil jej a podal trestní oznámení. Kromě toho, mimosoudní vyrovnání s vlastníkem pohledávek předkládal v utajeném režimu ministr Fischer a schvalovala Rusnokova vláda. Pan Babiš by se měl tedy seznámit se základními fakty dříve, než začne někoho obviňovat.")

ANO musí být opatrné. Chtějí je ve vládě kompromitovat?

Po úvodním proslovu se krátce představili také poslanci za ANO ze Zlínského kraje, pak už se rozběhla diskuse s občany. Příznivci ANO se zajímali o oslabení koruny nebo o způsob, jakým si poradí Babiš s nepoctivými soudci. „Chtěl bych se zeptat, jakým způsobem zatočíte s těmi podvodníky v talárech, protože justice je zkorumpovaná,“ ptal se Jindřich Žaludek, který měl zároveň připravený i seznam všech provinilých soudců z celé Moravy. „Určitě to chceme řešit. Soudci kontrolují sami sebe, neexistuje nějaká nezávislá instituce,“ reagoval Babiš.

Řeč přišla samozřejmě i na vytvoření budoucí koalice. „Zajímalo by mě, s kým byste šli do koalice a s kým ne,“ ptal se jeden z občanů. „My jsme do té vlády nechtěli, je to začátek. Když příští volby vyhrajeme, pak bychom chtěli vládnout se zodpovědností. Takový byl původní projekt. Nikdo netušil, že to takto dopadne. Teď musíme být obezřetní, protože, když už nás Kalousek vyzývá, abychom šli do vlády, tak to je co říct. Asi ví proč. Novináři nás vyzývají. Já nevím, jestli jsou všichni zlomyslní a chtějí nás kompromitovat. Jednáme s ČSSD a teď se dohadujeme o programu. Z daní nemůžeme uhnout,“  upozornil Babiš.

Nešpiňte si ruce se socany

Na lídrovi ANO bylo vidět, že se mu zrovna do vlády příliš nechce, na druhé straně by si nechtěl nechat ujít vliv na řízení některých resortů a láká ho prosazovat změnu. Od občanů dostal i takovouhle radu: „Jestli chcete slyšet naše názory, tak já si myslím, že byste měli ty socany nechat vykapat a do koalice s nimi nechodit. Oni budou stejně za vašimi zády jednat s komunisty a vy tam skoro nic neprosadíte. Když půjdeme v březnu k dalším volbám, tak vám zase hlas dáme,“ poradil jeden z občanů. K tomuto názoru se přidal i další z diskutujících.

„Když se podíváte na socany, tak oni se budou bít mezi sebou. Vždyť to je banda lhářů, lumpů a podvodníků. Když se podíváte na ODS, tak to je samý zloděj a mafián. Koho tam chcete vybrat z těch hypochondrů, kteří jsou tam dvacet let? To bychom si museli založit vlastní republiku, abychom mohli normálně vládnout. Vždyť to je tam samý podvodník,“ vyjádřil své přesvědčení jeden z občanů, který za to sklidil bouřlivý potlesk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…