Andrej Babiš chce prý šéfovat sněmovně. Víme přesně proč

06.11.2013 20:35

Andrej Babiš předsedou sněmovny? Podle důvěryhodných zdrojů ParlamentníchListů.cz se o tom vážně uvažuje. Ve volbě na předsednický post by Babiše podpořilo třeba hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Andrej Babiš chce prý šéfovat sněmovně. Víme přesně proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Jak redakci ParlamentníchListů.cz potvrdili dva nejmenovaní nově zvolení poslanci, lídr hnutí ANO Andrej Babiš prý požádal Tomia Okamuru, aby poslanci Úsvitu přímé demokracie podpořili Babiše svými hlasy při volbě předsedy Poslanecké sněmovny.

Šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura to sice ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz popřel, nicméně uvedl, že pokud bude o podporu Babišem požádán, ten ji dostane. „Pan Babiš nás nepožádal. Ale kdyby se o této variantě jednalo, tak ji podpoříme, jelikož to odpovídá parlamentním zvyklostem vzhledem k výsledku ve volbách,“ reagoval Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Jak ale už bylo uvedeno, dva důvěryhodné zdroje z Poslanecké sněmovny ParlamentnímListům.cz nezávisle na sobě řekly, že si Andrej Babiš o podporu řekl.

Proč by mohl mít předseda ANO zájem právě o post šéfa sněmovny? Jednak se mluví o tom, že se nemůže stát ministrem, protože mu nebude vydáno negativní lustrační osvědčení a jednak post předsedy dolní parlamentní komory nemusí být v praxi tak bezvýznamný, jak se může zdát. Předseda sněmovny kupříkladu při třetím pokusu jmenuje premiéra, ale má i vliv na celou řadu dalších mechanismů a procedur v Parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…