Andrej Babiš nám napsal zlá slova pro Sobotku. V koalici létají hromy a blesky

24.02.2014 15:38

Hnutí ANO v Praze začali podle Bohuslava Sobotky postupně ovládat zkompromitovaní bývalí členové ODS a TOP 09. Premiér to uvedl pro ČTK v souvislosti s přestupem Radmily Kleslové z ČSSD do hnutí ANO, kterému od pátku šéfuje na Praze 10, kde je i místostarostkou. Andrej Babiš pak v reakci pro ParlamentníListy.cz uvedl, že pražští kmotři jsou naopak v ČSSD a Sobotka je potřebuje. Jedná se o vládní krizi?

Andrej Babiš nám napsal zlá slova pro Sobotku. V koalici létají hromy a blesky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s Bohuslavem Sobotkou

Anketa

Co říkáte způsobu, jakým média informují o Janě Nagyové?

hlasovalo: 14232 lidí

„Pokud vím, paní Kleslová s panem Babišem v minulosti dlouhodobě odborně spolupracovala, a tak není překvapení, že ji požádal o pomoc v situaci, kdy mu pražské ANO začali postupně ovládat zkompromitovaní bývalí členové ODS či TOP 09, spojení s nejrůznějšími kmotry a kmotříky z podnikatelského polosvěta," uvedl pro ČTK na adresu svého koaličního partnera premiér Bohuslav Sobotka.

Kleslová podle Jaromíra Hasoně z tiskového oddělení hnutí ANO své členství v sociální demokracii ukončila 14. února a do ANO vstoupila o den později.  „V ČSSD ale podobné přestupy moc rádi nevidíme, takže až ANO splní svou historickou úlohu a v budoucnosti se rozpadne, bude to mít paní Kleslová s návratem do ČSSD těžké," napsal také Sobotka s tím, že dvojí členství není u sociální demokracie možné.

Babiš: Pražští kmotři jsou v ČSSD

„Je to nesmysl. Pražskými členy se stali bývalí členové ODS a TOP 09, což je dílo bývalé předsedkyně. Právě proto všichni pražští předsedové navrhli Kleslovou, aby tam organizaci stabilizovala. Pražští kmotři jsou právě v ČSSD – Hulinský, náměstek ministra, Poche na kandidátce do Evropského parlamentu. Chápu, že pan premiér potřebuje pražskou kmotrovskou organizaci ČSSD, aby ho podporovala proti haškovcům. My si pořádek v hnuti uděláme, o čemž v ČSSD velmi pochybuji,“ reagoval na Sobotkova slova pro ParlamentníListy.cz v SMS zprávě předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš.

Poslanec hnutí ANO Milan Brázdil k tomu dodává: „Pokud někdo říká, že spolupracujeme s kmotry, tak ať podá trestní oznámení. Nevěřím, že by pan Sobotka, který je premiérem sotva týden, psal takovéto věci.“

K Sobotkově výroku se vyjádřila během tiskové konference k představení kandidátů hnutí ANO do eurovoleb i první místopředsedkyně hnutí a ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. „Domnívám se, že je to na jednání mezi panem premiérem a panem předsedou Babišem. Situace je taková, že zasedlo předsednictvo velké Prahy a zvolilo paní Kleslovou, která má zkušenost s personální politikou a politikou obecně. Měla by se zabývat hlavně organizačními věcmi v Praze a pokud vím, nechce kandidovat, byť za ni nemohu mluvit. Naprosto odmítám spekulace, že do hnutí infiltrovaly nějaké osoby s temnou  minulostí. Paní Kleslová mě osobně ujistila, že nic z toho, co se o ní píše, není pravda."

O vládní krizi nejde, tvrdí politolog

Podle politologa Jana Bureše se Sobotka zřejmě snaží odvést pozornost od odchodu Kleslové. „Možná se snaží trochu odvést pozornost od odchodu paní Kleslové z ČSSD. V souvislosti s přípravou komunálních voleb hnutí ANO loví své potenciální kandidáty v řadách TOP 09, ODS nebo mezi lidmi, kteří mají blízko k pravici. Samozřejmě pro hnutí ANO je také důležité, aby to byli lidé, kteří mají určitou zkušenost z komunální politiky,“ uvedl politolog Jan Bureš.

O začátek vládní krize ale podle Bureše nejde. „Babiš má určitě zájem na tom, aby vláda byla úspěšná, když je v ní. Jde zase o reakci ve snaze přebít Sobotkův výrok. Je do jisté míry logické, že Babiš pokračuje v tom, co jeho hnutí dělalo celou volební kampaň, to znamená, že se vymezovalo vůči standardním politickým stranám v tom smyslu, že tyto strany jsou zkorumpované,“ doplnil politolog a poté zpochybnil politickou stabilitu Kleslové.

Účelovost jednání političky

„Podstata problému s paní Kleslovou je ale někde jinde. Ukazuje se účelovost jejího jednání. Ona se vždycky tvářila, že je stabilní političkou ČSSD, strana se za ni i opakovaně postavila v případě jejího problému z doby před rokem 1989. A ve chvíli, kdy cítí, že popularita se přelévá od standardních stran k takovým hnutím jako je ANO, tak přeběhne do jiné strany. Já tady vidím spíše problém v její politické stabilitě v tom smyslu, jak může politička, která dlouhodobě působila v sociální demokracii, najednou přejít do hnutí, které programově je poměrně jinde. A to je problém jak pro Sobotku, tak pro Babiše. Pro ČSSD proto, že nejsou schopní udržet vlastní politiky. Proč jim utíkají? Co se v té straně děje? Pro Babiše je to problém v tom, že přijímá do svých stran přeběhlíky, u kterých hrozí, že přeběhnou příště zase někam jinam,“ řekl dále ParlamentnímListům.cz Bureš.

ANO béčkem pražské ČSSD?

ParlamentníListy.cz oslovily také zástupce KDU-ČSL. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek se k věci nechtěl vyjadřovat. Opoziční poslankyně ODS Jana Černochová napsala: „Přiznám se, že vývoj v přijímání členů v ANO nesleduji, jenom jsem v minulém týdnu zaregistrovala zprávu v médiích, že členka ČSSD zakládá v Praze ANO, což mně připadá úsměvné. Že by ANO bylo béčkem pražské ČSSD?“

Kdo je Kleslová?

Do listopadu 1989 působila dle informací ČTK Kleslová jako členka komunistické rozvědky. Pod krycím jménem Lia měla mít údajně jako referentka zvláštní činné zálohy na starosti nábor nových kádrů a jejich výchovu pro špionáž. Kleslová se však hájí podobně jako Andrej Babiš. Tvrdí, že v evidenci rozvědky byla vedena nevědomě.
   
Po roce 1990 Kleslová zasedala podle ČTK například v dozorčích radách podniků jako Unipetrol Trade Vítkovice Steel nebo Benzina. Byla i viceprezidentkou Česko-izraelské smíšené obchodní komory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…