Andrej Babiš sklidil ovace: Kraviny v mých novinách, miliardy pro ČT, pytlíkování financí a špatná čeština

04.04.2014 7:12

Do libereckého Babylonu ve čtvrtek 3. dubna opět zavítal Andrej Babiš. Tentokrát přijel podpořit kandidáty jeho hnutí ANO do evropských voleb. Celé setkání moderoval bývalý eurokomisař a evropská jednička hnutí Pavel Telička. O tom, že nynější ministr financí stále táhne, svědčil téměř zaplněný sál. Po úvodních slovech se rozběhla diskuze, která trvala přes dvě hodiny a na všechny tazatele se ani nedostalo. Mezitím nad Babylonem zahřměly hromy a mohutná salva dešťových kapek bubnovala na střechu. Zda jarní bouřka přinese hnutí ANO štěstí, se teprve uvidí.

Andrej Babiš sklidil ovace: Kraviny v mých novinách, miliardy pro ČT, pytlíkování financí a špatná čeština
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Andrej Babiš se v Liberci objevil poprvé po úspěšných parlamentních volbách. Proto nejdříve poděkoval za hlasy voličů. V Liberci totiž hnutí ANO vyhrálo. „Takový úspěch jsme nečekali. Nikdy by mě nenapadlo, že budeme sestavovat vládu. Jako nezkušení politici jsme nejdříve nevěděli, jestli do ní máme jít,“ sdělil na úvod. Udělali si proto interní průzkum, podle kterého si sedmdesát procent příznivců přálo, aby do vlády šli. „A nakonec jsme dobře udělali. Když vidím třeba Okamuru, který má i některé dobré nápady, ale nemůže jako opozice nic prosadit, někteří se mu i vysmívají...“ povšiml si.

Vše k Andreji Babišovi ZDE

V Parlamentu trpím

Podle svých slov v poslaneckých lavicích vyloženě trpí. „Kdybych to tušil, tak si tam vyberu kvalitního náhradníka a věnuji se práci jen na ministerstvu. I když i tam je to zážitek na celý život,“ pronesl svým osobitým stylem. Poté se rozhovořil o koalici s ČSSD. „Museli jsme ji udělat, i když jsme ČSSD před volbami kritizovali. Jsou součástí tohoto systému,“ upozornil.

Podělil se i se svým dilematem, jestli se stát ministrem. „Nikdy jsem jím nebyl, právem mě kritizují, že s veřejnou správou nemám zkušenosti. Ale myslím, že to bylo dobré rozhodnutí. Protože býti jen vicepremiérem bez konkrétní každodenní náplně by byl problém,“ uvedl. Ve vládě má dle jeho slov hnutí ANO kvalitní ministry, které nebylo lehké najít. „Nejsou to klasičtí politici, ale můžou přinést přidanou hodnotu,“ domníval se.

Zdravotnictví je černá díra

Momentálně vrtá hlavou Andreji Babišovi asi nejvíce zdravotnictví. „Snažíme se ČSSD přesvědčit, že není možné do něj lít miliardy. Je to skutečně černá díra. V současnosti do něj jde 260 miliard a když sledujete různé kauzy, tak vidíte miliardové podvody,“ podivil se. Dokonce lituje, že netrval na postu ministra zdravotnictví pro hnutí ANO. „Ale neměl jsem kvalitního člověka a také jsem nevěděl, co vidím dnes. Říkám ČSSD, že není možné tam nalévat peníze a nevědět, co se tam děje,“ pokračoval.

Evropa je pro nás extrémně důležitá

Evropské volby dle něj ukážou mimo jiné to, jak si hnutí momentálně stojí. „Jsou důležité, protože se v Evropě rozhoduje řada věcí, která má na nás velký dopad. Za premiéra Nečase jsme se tvářili spolu s Velkou Británií, že do té Evropy vlastně ani moc nepatříme. Evropská unie je přitom pro nás extrémně důležitá. Vyvážíme tam osmdesát procent zboží, dostáváme i peníze - i když jsme v čerpání evropských dotací bohužel úplně nejhorší,“ povzdechl si. „Máme plus 82 miliard a je velká škoda, že jsme je nevyčerpali. Že nám pan Nečas nezařídil výjimku na čerpání v období delší než jeden rok, jak se to podařilo Rumunům nebo Slovákům,“ upozornil.

Špatné čerpání dotací kvůli chybějící strategii a převedení na kraje

Špatné čerpání dotací je podle něj z důvodů chybějící strategie a převedení na kraje. „Měli jsme si říci, že potřebujeme stavět mateřské školky, protože pro 60 tisíc dětí nemáme místo. Nebo domovy důchodců či dopravní infrastrukturu. Místo toho se to pytlíkovalo na krajích v ROPech,“ objasnil ministr financí. „Podílelo se na tom i Ministerstvo financí, a to nedostatečnou kontrolou. Teď máme strašně špatnou pověst,“ vypozoroval.

Euro není aktuálním tématem

ODS nyní vytáhla kartu s eurem. „Vypadá to, že nepochopili, že o zavedení eura u nás se nebude rozhodovat v Evropském parlamentu, ale českém. Navíc dneska nesplňujeme podmínky ohledně schodku rozpočtu, kdy je požadovaných 60 miliard, a ne sto. Takže to není aktuálně stěžejní téma,“ vysvětlil Babiš. Poté Pavel Telička upozornil i na problémy v eurozóně. Přijetí eura bude dle něj aktuální, až eurozóna své potíže vyřeší a zároveň Česko bude splňovat požadovaná kritéria.

„Evropská unie vymýšlí také některé nesmysly. Musíme usilovat je změnit, protože nemáme moc jiných alternativ. Obchodujeme hlavně se zeměmi kolem nás,“ upřesnil Babiš. Na něj navázal Telička. „Unie není bezproblémová. Je to ale uskupení, jež nám přináší řadu výhod, které převažují,“ je přesvědčen.

Hazard a prostituci vytěsnit na jedno vyhrazené místo

Pak už se rozhořela diskuze. O euru, devalvaci koruny, ale i prostituci a hazardu. „Praha je údajně v počtu kasin druhá po Las Vegas na světě,“ zmínil Babiš. „Velkoměsta většinou hazard a prostituci řeší tak, že je soustředí na jednom vyhrazeném místě. A ne aby byly všude,“ upozornil na jedno z témat do podzimních komunálních voleb v Praze.

Divák připomněl i problém úniků peněz při výběrů daní. „Je to neskutečný nešvar. Vznikl v devadesátých letech. Vzpomeňme, kdo v této zemi říkal, že musíme hlavně privatizovat a právo počká. Pak se to začalo překotně dohánět. Ale bez znalostí, co to přinese, kvalitní přípravy. A často formou pozměňovacích návrhů ve sněmovně tak, aby vyhovovaly některým zájmovým skupinám,“ okomentoval Telička.

Nejvyšší DPH na potraviny v Evropě

V diskuzích se několikrát dávalo za příklad sousední Polsko. „Jak je možné, že tam mají DPH pět a osm procent, na rozdíl od nás?“ ptala se divačka. „To je otázka na naši slavnou pravici, která nám DPH navýšila tak, že na potraviny ho máme nejvyšší v Evropě,“ upozornil Babiš. „A co s tím uděláte,“ zvolal na současného ministra financí další babylonský návštěvník. „Když se nám povede přestat plýtvat a podnikat na úkor státu a vybrat daně, budeme na tom podstatně lépe. Třeba i zavedením elektronické kontroly tržeb, jak to mají v Chorvatsku. Pak by mohlo dojít postupně i ke snižování DPH,“ vysvětlil.

Do Mafry nezasahuju

Andrej Babiš se zmínil i o mediální skupině Mafra, kterou vlastní. „Věřte mi, že do jejich činnosti nezasahuju. Pokud čtete MF Dnes, tak často v ní hlavně my máme újmu. Paní redaktorka třeba nerozuměla, že já chci najít peníze ve státních hmotných rezervách. A napsala, že se bude zdražovat benzin. Což je úplná kravina. Poplašná zpráva v mých vlastních novinách. Potom napsala, že hnutí ANO v Praze se rozpadá. Další blbost,“ konstatoval s tím, že opravdu nezařídil – jak mu někdo podsouvá - čtvrteční článek v MF Dnes o podivné privatizaci OKD, kde figuruje i současný premiér.

České dráhy v troskách. A co se děje s penězi v České televizi?

Pustil se i do České televize „Zamyslete se nad tím, proč odchází Drtinová s Veselovským, co se dělo v ČT před parlamentními volbami,“ řekl. Do České televize jde podle něj ročně 7 miliard korun. „A nikdo neví, co se s nimi děje,“ pronesl Babiš a sklidil nejbouřlivější potlesk za celý večer. Mluvil i o zadlužených Českých drahách. „Co máme dělat, když Žaluda předlužil České dráhy a je tam 28 miliard dluhů. A co je v ČD Cargo, jak to tam vytunelovali. Ta firma je v troskách,“ ozřejmil.

Babiš chodí na lekce češtiny. K jeho učitelce se přihlásili další dva ministři

Závěr se nesl v pozitivnějším a veselejším duchu. Nejdříve Telička vysvětlil motivaci jeho a ostatních kandidátů, proč jdou do evropských voleb. „Jsme přesvědčeni, že jsme změny schopni realizovat nejen na domácí scéně, ale přispět k nim i v Evropě.“ A jal se loučit a setkání ukončit.

Přerušila ho divačka, která pochválila zlepšený jazykový projev Andreje Babiše, jenž dochází na lekce češtiny k Janě Postlerové. „Zrovna včera jsem měl hodinu. Mám trauma mluvit hlavně do televize, neboť jsem introvert a vím, že mluvím blbě. Ale snažím se. Další hodinu mám v neděli. Ale představte si, jak se paní Postlerová stala slavná. Už se k ní přihlásil i ministr Chládek a včera jí volal Jurečka,“ rozesmál sál Babiš a lidé tak odcházeli domů s úsměvem na rtech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…