Ani mi to nečtěte. Ptali jsme se na to, co řekl Klaus a výsledek je zde

11.02.2013 13:02

Protože se prezident Václav Klaus v rozhovoru pro polský časopis Do Rzeczi otevřeně vyjádřil nejen ke Karlu Schwarzenbergovi či Miloši Zemanovi, ale i k Václavu Havlovi, dalo by se čekat, že přijdou poměrně živé reakce od politiků. Ty ale nepřišly. Nikdo z nich totiž Klause okomentovat nechtěl. Jeden z poslanců TOP 09 dokonce ParlamentnímListům.cz řekl, že jej už deset let pán jménem Klaus vůbec nezajímá.

Ani mi to nečtěte. Ptali jsme se na to, co řekl Klaus a výsledek je zde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Korte

Vždy, když něco řekne prezident Václav Klaus pro zahraniční média, vzbudí to mediální pozdvižení. O Klausovi je totiž známo, že své názory rád říká otevřeně. Dalo by se tak čekat, že na jeho slova z rozhovoru pro polský časopis Do Rzeczi přijdou bouřlivé reakce. Jenže ty se nedostavily. Oslovení politici buď nechtěli cokoliv komentovat, anebo se přímo vymluvili, že rozhovor ještě nečetli.

Klaus pro polský časopis Do Rzeczi přitom třeba přirovnal ideologii Václava Havla k ozvěně francouzského jakobínství.

Celý rozhovor ZDE

„Václav Havel (a jeho specifická ideologie, pro kterou nemám lepší název než havlismus) byl absolutně jiný svět. Trh nazýval hokynářstvím, místo demokracie chtěl elitářskou postdemokracii, místo konzervatismu a tradičních hodnot prosazoval modernistické boření existujícího lidského řádu. Byla to spíše ozvěna francouzského jakobínství než britský konzervativní princip klasického liberalismu. Bylo to extrémní levičáctví... Byl to také výbojný zahraničně-politický intervencionismus (a humanitární bombardování) místo respektu ke kterékoli zemi světa,“ uvedl Klaus pro Do Rzeczi na dotaz, v čem se s ohledem na filosofii myšlení o státnosti liší jeho působení od období, kdy byl prezidentem Václav Havel.

Na konto Karla Schwarzenberga pak prezident řekl: „Zpochybnění Benešových dekretů v prezidentské kampani jedním z kandidátů považuji za skandální a ničím neomluvitelné. Jasně tím demonstroval, že není autentickým Čechem.“

A jak na to reagovali pro ParlamentníLísty.cz politici? Kupříkladu poslanec a člen předsednictva strany TOP 09 Daniel Korte zmínil: „Mne už desetiletí nezajímá, co ten pán říká. Takže mi to ani nečtěte, nechci na to vůbec reagovat.“

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík byl pak o trochu sdílnější.

Měl by se soustředit spíše na amnestii...

„Nebudu reagovat na hloupé urážky lidí, kterých si velmi vážím. Zmínil bych jen to, že prezident Václav Klaus by se raději měl soustředit na to, aby vysvětlil amnestii, zatím na mnoho otázek v souvislosti s amnestií neodpověděl a pořád čelí podezření z toho, že amnestie byla ušitá na míru a má korupční podtext,“ řekl Gazdík namísto reakce na rozhovor.

„Nebudu se vyjadřovat ani k tomu, co řekl Klaus na konto našeho předsedy Karla Schwarzenberga, neboť Karel Schwarzenberg nic takového neřekl, co Klaus uvádí. Karel Schwarzenberg je mnohem autentičtější Čech, než kdokoliv jiný,“ dodal.

Reakce prezidentského kandidáta a místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera byla podobná. „Nečetl jsem to. I kdybych to ale četl, tak na to reagovat nebudu,“ uvedl téměř opovržilivě Dienstbier.

ParlamentníListy.cz se otázaly i samotného Karla Schwarzenberga, co slovům Klause říká. Vicepremiér a ministr zahraničí ovšem také odmítl odpovědět. Prý prozatím. „Byl jsem v Budapešti, takže jsem ten rozhovor nečetl. Zareaguji, až si to přečtu celé,“ byla reakce Schwarzenberga.

Ani předseda Strany zelených Ondřej Liška si nechtěl vyposlechnout, co Klaus pro polský týdeník vůbec řekl. „Nečetl jsem to, pošlete mi dotazy e-mailem,“ odvětil Liška ParlamentnímListům.cz namísto jakékoliv konkrétní reakce.

Byl liberál, jinak by Klaus skončil na popravišti

„Havel byl liberál. Označit ho za jakobína je nesmysl. Kdyby byl Havel jakobín, skončil by Klaus na popravišti. To se nestalo, Klaus naopak pod Havlovým prezidentstvím politicky vzkvétal. Nic na tom nemění fakt, že oba byli často ve sporech, které ovšem řešili demokraticky, nikoliv revolučně," reagoval pak pro server lidovky.cz exministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…