Ať stát nestrká rypák do firem. Poslanci z ODS hájí anonymní akcie

15.02.2013 19:44

Nejen poslanci za ODS Pavel Drobil či Boris Šťastný, ale už i Aleš Rádl se postavil za pozměňovací návrh Pavla Suchánka. Kvůli němu se tak může stát, že ve výsledku nebudou zrušeny anonymní akcie. ODS totiž není v názorech na zrušení jednotná.

Ať stát nestrká rypák do firem. Poslanci z ODS hájí anonymní akcie
Foto: aradl.cz
Popisek: Exposlanec Aleš Rádl

Vše záleží na úterním jednání, které čeká poslanecký klub ODS. Jak se totiž ukázalo, mezi jeho členy není shoda v názoru na rušení anonymních akcií.

Původní návrh předpokládal kompletní zrušení, pozměňovací návrh Pavla Suchánka by ale požadoval jen po nově vydaných akciích, aby byly na jméno – u současných by anonymita mohla zůstat. Avšak jen v tom případě, že by se firma neucházela o veřejnou zakázku, pak by také byla nucena zveřejnit své vlastníky.

Pozměňovací návrh zatím podpořili například Pavel Drobil či Boris Šťastný. „ODS by měla za nedotknutelnost soukromého vlastnictví bojovat do posledního zbytku sil. Jestliže to dělat nebude, tak každý, kdo to nedělá, se zpronevěřuje myšlence a idejím občanských demokratů,“ uvedl pro Lidovky.cz.

Nově tak hovoří i poslanec Aleš Rádl. „Pozměňovací návrh kolegy Suchánka určitě podpořím. Doufám, že ODS pořád ještě není stranou, která svoje rozhodování upravuje podle aktuálních mediálních kampaní. Pro mne tyhle mediální hry slouží spíš jako maják, abych věděl, kudy cesta nevede,“ sdělil ParlamentnímListům.cz.

Souhlasí totiž s bodem, že by svou vlastnickou strukturu musely zveřejnit jen firmy, které se uchází o státní zakázky. „Tam může [stát] takto upravené společnosti vyloučit z jednání, ale naprosto nemá právo strkat svůj rypák do toho, jak si kdo chce upravit majetkové poměry v rámci svého soukromého vlastnictví. Pokud pořád ještě platí, že soukromí je nedotknutelné.“

K tomu poslanec přidává vysvětlení: „Ten, kdo chce, má mít právo vlastnit svůj majetek formou akcií na doručitele. A naprosto není pravda, že takhle vlastní majetek jen podezřelá individua. Těch důvodů, proč takhle někdo chce něco vlastnit, je pochopitelně daleko víc a jsou to legální a legitimní důvody,“ míní.

Ne všichni poslanci ODS s ním ale souhlasí. Například předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová je jasně rozhodnuta podpořit původní návrh. „Nebudu podporovat návrh pana poslance Suchánka,“ řekla ParlamentnímListům.cz. „Jsem přesvědčena, že to není dobrý návrh,“ dodala.

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil je také spíše pro původní vládní návrh. Jak ale připouští, záleží na úterní schůzi, kde by se občanští demokraté měli jasně domluvit, aby „nebyli bez dohody postaveni před samotné hlasování“.

Úterní schůze ODS rozhodne

V tom s ním souhlasí i předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. „Čekám na úterní schůzi,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz. Zároveň připustil, že pozměňovací návrh Pavla Suchánka má mnoho logických závěrů, přesto by ale uvítal, kdyby se to všechno probíralo dříve.

"Zeptal jsem se na klubu - nebo spíš oznámil -, že bych chtěl takový návrh podat. A ani jeden hlas se proti tomu nezvedl. Byla o tom diskuse, protože pan Pospíšil má trošku jiný názor, že je to ve střetu třeba s občanským zákoníkem. A žádný hlas, abych to stáhnul, se neozval," popsal dosavadní jednání sám Suchánek pro server Aktuálně.cz.

Podporu zatím nemá zanedbatelnou. „Považoval bych za další příznak ideového rozkladu pravice, kdyby ty strany, které se v Parlamentu tváří jako pravicové, pozměňovací návrh kolegy Suchánka většinově nepodpořily,“ míní Rádl. Šťastný hovoří podobně – původní návrh na zrušení anonymních akcií jde prý proti idejím ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…