Babiš se ošklivě vysmál Kalouskovi a ODS. Tohle se mu vrátilo i od knížete

21.11.2013 4:37

ANKETA Hnutí ANO Andreje Babiše odmítá zvyšovat daně a naopak chce najít prostředky do státního rozpočtu v úsporách na provozních výdajích státu. Babiš se rovněž při veřejné debatě vysmál místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi a statutárnímu předsedovi ODS Martinu Kubovi, že jako „pravičáci“ zvyšovali daně.

Babiš se ošklivě vysmál Kalouskovi a ODS. Tohle se mu vrátilo i od knížete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš se směje

Anketa

Má Andrej Babiš vaši důvěru?

50%
50%
hlasovalo: 7208 lidí

„Nejsem schopen Sobotkovi vysvětlit, jak racionálně hospodařit. Teď jsem četl, že dokonce i ruská vláda dělá elektronické centrální nákupy. Agrofert takhle elektronicky nakupuje i toaletní papír, pro tři sta firem z jednoho místa!“ řekl na setkání živnostníků Babiš.

Proč jste zvyšovali DPH, pravičáci?

Stát je podle Babiše úplně jiný svět než racionální fungování firmy. „To, že se tady plýtvá, že tu bylo tolik skandálů a stále se tu krade, snad si to všichni pamatují. Pokud by stát fungoval, jak měl, v životě bych tady neseděl. To je svět krásných řečí, slibů, lží a podrazů,“ shrnul Andrej Babiš s tím, že se mají hledat úspory, nikoli zvedat daně.

„To vypadá, že jsme přišli asi z jiné planety. Proč jste zvyšovali DPH, pravičáci?“ otočil se Babiš na debatě ke Kalouskovi a Kubovi.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky pravice, zda souhlasí s Babišem v tom, že by se neměly zvyšovat daně a raději by se mělo šetřit na provozních výdajích státu, a co říkají tomu, že se Babiš Kalouskovi a Kubovi, tedy TOP 09 a ODS, vysmívá, že zvyšovali daně.

Bohužel, Babiš má pravdu

Pravicoví politici vesměs souhlasí s Babišem, že by se daně zvyšovat neměly, ale jsou skeptičtí k tomu, zda se Babišovi opravdu v provozu státu podaří ušetřit. Teprve se ukáže, co umí a jak se předvede. „Moc mě to nezajímá, uvidíme, co dokáže,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek uvedl, že s Babišem v principu souhlasí. „Pěkná deklarace, složitější je realizace. Uvidíme, jak obstojí,“ dodal.

„Bohužel, Babiš má pravdu. Dokáže-li to, pošlu mu do Průhonic karton portského,“ reagoval senátor ODS Tomáš Jirsa. Babiš má totiž v Průhonicích vilu.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Daně je nutné spíš snížit

Předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala byl v minulém období poslancem za ODS a rebeloval právě proti tomu, že Nečasova vláda zvyšovala daně a kvůli tomu nakonec i z ODS odešel.

„Každé další zvyšování daní je jen další mučení české ekonomiky a politici, kteří je chtějí uplatňovat, nemají zájem o její uzdravení. Numericky pouze sledují ukazatele deficitu státního rozpočtu jako důkaz o jejich úspěšném či neúspěšném vládnutí. Aby však mohli být úspěšní, musí to zaplatit lidé a firmy svými daněmi. Tato krátkozraká ekonomická politika znamená, že bychom mohli ještě dlouho balancovat nad propastí,“ říká Fiala.

Fiala připomíná, že hnutí Úsvit má ve svém programu, že nebude zvyšovat daně a naopak některé sníží a to tak, aby došlo k žádnému nebo co nejmenšímu výpadku příjmu státního rozpočtu. „Jedná se hlavně o snížení o jeden procentní bod v obou sazbách DPH a snížení o dvě koruny u spotřební daně z pohonných hmot. Dále navrhujeme tříleté moratorium na jakékoli jiné změny v daňovém systému. Při každoročních změnách podle nálad politiků nemůže dojít ke stabilizaci ekonomiky a jsme nečitelní pro potenciální investory v ČR,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Radim Fiala.

Babiš neříká, jak a kde ušetří

„Babiš neříká, jak a kde ušetří. Uvěříme mu, až navrhne ukončení povinného přimíchávání biopaliv do nafty a benzinu. Tím by se snadno zvýšily příjmy státu i bez zvyšování daní. Když klesne cena nafty, vybere se více na spotřební dani,“ míní předseda Strany svobodných občanů Petr Mach.

„Zatím jsem pana Babiše slyšela dokolečka dokola povídat o centrálních nákupech toaletního papíru a židlí. Takže s hodnocením jeho činů počkám, až něco předvede v reálné politice. Každopádně zvyšování daní ani já podporovat nebudu,“ uvedla poslankyně ODS Jana Černochová.

Podle poslance TOP 09 Františka Laudáta má Babiš pravdu v tom, že by se daně jako celek zvyšovat neměly.

„Jenže ANO chce v několika položkách rozpočtu přidávat. Na to ale budou potřebovat peníze. Úspory a racionalizace nepůjdou tak rychle, jak si Babiš myslí. Sice o státu téměř nic nevědí, ale už papouškují mediální zkratky. Tím netvrdím, že se šetřit nedá. Ale s tím by se měli postit ve výdajích. Můj odhad je, že stáhnou zemi do většího deficitu. Zatím se chovají jako populisté. Ale podle svého mínění makají. Pokud pan Babiš napadá Kalouska, slušný a pokorný člověk nejdřív něco pozitivního dokáže, teprve potom případně kritizuje své předchůdce. Co se týká zvyšování daní, tady do české lodě teklo. To se pak musí díra zalepit. Ale ČSSD a ANO pořád říkají, že ekonomiku řídí stát. No uvidíme,“ dodal Laudát pro ParlamentníListy.cz.

„Ještě si nedovedu představit, jak levicová sociální demokracie bude ochotna a schopna financovat bez zvyšování daní například svou sociální a zdravotní politiku, která je, logicky, díky silnému sociálnímu aspektu finančně náročná, ale pokud se podaří vznikající koalici takovou situaci zvládnout, pak to bude ta nejskvělejší zpráva pro naši zemi a já fandím Andreji Babišovi, aby se mu tento cíl podařilo ve vládě prosadit. Bylo smrtící chybou Nečasovy vlády, která se lživě nazývala vládou pravicovou, že se v daňové politice nechovala stejně,“ uvedl exposlanec a bývalý člen ODS Boris Šťastný

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Nečasova vláda Babišovi zbytečně nabila na smeč

„Myslím si, že bývalá vláda Babišovi zbytečně nabila na smeč,“ říká senátor ODS Milan Pešák. „Bohužel má pravdu. Zvyšování daní byla politika ODS,“ hovoří podobně senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

Podle Tomio Okamury, předsedy Úsvitu, říká Babiš ohledně daní a rozpočtu to samé, co říká Okamura už roky.

„Každý rozumný hospodář si hlídá výdaje, aby byly účelné a jen ty nezbytné. Jenže parazitování na veřejných penězích se dnes stalo lukrativním byznysem a politická moc na nich parazituje spolu se zákulisními podnikateli. Není jiná cesta než snižovat daně a nutit stát k maximální efektivitě. Denně vyhazujeme za naprosté hlouposti miliony korun. Praktický příklad: Na nebezpečné křižovatce, kde lidé nerespektují stopku, se za desetimiliony bude budovat kruhový objezd a přitom by stačil retardér za tisícovku. Denně politici a úředníci doslova naschvál utrácejí gigantické peníze, aby někomu například přihráli kšeft. Takže nejprve musíme ucpat díry a teprve pak se bavme, kolik peněz máme a kolik daní vůbec potřebujeme. Nemá cenu nalévat peníze do státního rozpočtu, kdy vytečou různými dírami,“ vysvětluje Okamura.

„Já si ještě raději počkám, jak to všechno dopadne a co si pan Babiš pod úsporami na straně státu představuje,“ říká europoslanec Ivo Strejček.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Profitovat z toho bude jen Agrofert a daňoví poplatníci zapláčou

„Pan Babiš chce zvyšovat výdaje, snižovat daně a to chce financovat dalším zadlužením. Profitovat z toho bude jen Agrofert a daňoví poplatníci zapláčou. Úspory stále nijak nespecifikoval. Minulá vláda provedla drtivou většinu úsporných opatření na straně výdajů, v historii ČR se jedná o rekordní částky,“ namítá místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„ODS zvyšování daní nepodpoří. V tom se určitě shodneme. ODS například na Ministerstvu zemědělství snížila náklady na chod úřadu v rezortu o více jak dvě miliardy, jsme zvědaví, jaká bude skutečnost u ANO. Zatím jsou to z jejich strany jen povídání o Yettim, kterého nikdo neviděl,“ říká poslanec ODS a exministr zemědělství Petr Bendl.

Poslanec TOP 09 Daniel Korte zase cituje Williama Shakespeara: „Slova, slova, slova, vece Hamlet. Až řekne, že propustí třetinu státních zaměstnanců, začnu se tím zabývat.“

Se zvyšováním daní jsem nesouhlasil

Poslanec ODS Martin Novotný s Babišem souhlasí v tom, že je třeba nezvyšovat daně a hledat úspory uvnitř: „Se zvyšováním daní minulou vládou, přestože v ní byla moje strana, jsem nesouhlasil a považoval to za chybu. Také jsem to nahlas říkal. Pan Babiš zatím pořád dokola opakuje několik výroků z volební kampaně, hodnotit jej bude možné, až převezme odpovědnost a bude skládat účty z výsledků. Říct, co by se mělo dělat, umí každý. Podstatné je to dokázat.“

Podle poslance TOP 09 Jiřího Skalického se jedná ze strany Babiše o standardně účelovou rétoriku: „Minulá vládní koalice snižovala provozní výdaje státu. Takže nic nového. A zvyšovaly se daně nepřímé. Přímé daně se nezvyšovaly. A Babiš by měl konkrétně, zdůrazňuji konkrétně, říci, které daně odmítá zvyšovat a kolik chce ušetřit na provozu státu.“

„V tom má pan Babiš pravdu. Bohužel jen moc nevěřím tomu, že pan Babiš rozhýbe státní moloch a že sníží výrazně náklady na provoz státu,“ říká senátor ODS Jaroslav Zeman.

TOP 09 plnila a splnila své sliby

Podle poslankyně TOP 09 Jitky Chalánkové občané právem očekávají, že ANO své předvolební sliby splní a převezme vládní zodpovědnost. TOP 09 podle ní plnila a splnila své sliby, které dala voličům a které byly předloženy občanům v programovém prohlášení vlády.

„Deficit státního rozpočtu se podařilo snížit bezpečně pod tři procenta v poměru k HDP. Úspor bylo dosaženo ze dvou třetin na výdajích státu. A zde je nutné se zamyslet. Největší část výdajů jsou mandatorní, dané zákonem. Další část je možné šetřit ve výdajích ministerstev, kde došlo ke krácení o 10 procent. Další reformy je nutné vázat na reformu agend. Pokud jde o mandatorní výdaje, tak maximální část tvoří výplata důchodů. Zde – na rozdíl například od Lotyšska – došlo jen ke snížení valorizace. Lotyšsko muselo snížit i důchody jako takové a přistoupit k mnohem drastičtějším krokům. Jenže občané Lotyšska tuto cestu akceptovali a navázali svou měnu na euro,“ vysvětluje ParlamentnímListům.cz Chalánková.

Podle Chalánkové v České republice i při významně zlepšeném výběru daní díky reformě finanční správy je především patrná významná neochota přímé daně platit.



„A to nehovořím o daňových únicích – zde bylo dosaženo významných úspěchů při potírání této trestné činnosti. Stále ještě velká část občanů daně z různých důvodů neplatí. Pak se na sanaci státního rozpočtu podílejí všichni platbou DPH. DPH je příjmem státního rozpočtu a potřebným se vrací ve formě sociální a zdravotní pomoci. Pokud jde o vliv DPH na cenu léků, je velmi malý, protože cena léku se stanoví vyjednáváním o úhradě léku ze zdravotních pojišťoven. Takže i snížení DPH na léky ovlivní cenu léku jen minimálně. Podobně i na cenu potravin má DPH jen malý vliv, když marže zpracovatelů a distributorů potravin jdou do mnoha desítek procent - i přes 100 procent,“ říká poslankyně.

Pokud jde o tzv. solidární daň, tak podobně jako úspory u důchodů a stanovení DPH byla schválena na tři roky do roku 2015. „Efekt politiky TOP 09 na snížení dynamiky zadlužování, dokonce snížení samotného dluhu a úspora na dluhové službě, jsou jasně doložené. Pokud chce ANO vydat mnohem více na výdajové straně, je jasné, že při projednávání rozpočtu musí konkrétně doložit, kde na takové výdaje vezme peníze. Konkrétně,“ uzavřela Chalánková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…