Babiš se tvrdě postavil proti ČSSD ve věci, která podle něj postihne obyvatelstvo i ekonomiku

13.02.2014 4:40

ANKETA Evropský parlament schválil opatření, které může mít katastrofické následky pro ekonomiku. Evropským parlamentem odsouhlasené navýšení podpory obnovitelných zdrojů energie totiž drasticky zdraží elektřinu a vynutí si další dotování projektů typu solárních elektráren.

Babiš se tvrdě postavil proti ČSSD ve věci, která podle něj postihne obyvatelstvo i ekonomiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka s Andrejem Babišem ve sněmovně

Anketa

Jste pro navýšení podílu obnovitelných zdrojů elektřiny?

1%
hlasovalo: 5759 lidí

Aby opatření vstoupilo v platnost, musela by ho schválit Evropská rada, tedy orgán, kde se schází hlavy exekutiv členských států EU (premiéři či prezidenti). Českou republiku by na březnovém zasedání rady měl zastupovat premiér Bohuslav Sobotka.

Již nyní průměrná domácnost zaplatí podle europoslance ODS Hynka Fajmona 500 korun měsíčně na podporu obnovitelných zdrojů energie (například solární elektrárny) v ceně elektřiny. Server Finance.cz uvádí, že domácnost, která elektřinu používá na svícení a napájení běžných spotřebičů, přispěje na zelenou energii téměř 1 500 korun ročně, a u domácnosti, která elektřinou také vytápí, dosáhne příspěvek na obnovitelné zdroje přibližně 8 750 korun.

V ČR dle LN vloni padlo na podporu obnovitelných zdrojů energie (OZE) 37 miliard korun. Nový závazek EU to může zněkolikanásobit. Podle europoslance Hynka Fajmona by se náklady mohly ztroj až zčtyřnásobit.

Zdražování elektřiny podpořily ČSSD a KDU-ČSL

Ve středu 5. února totiž Evropský parlament odhlasoval poměrem hlasů 341 pro, 263 proti a 26 se zdrželo, rezoluci k návrhu Evropské komise na klimaticko-energetické cíle do roku 2030. EU bude dle návrhu usilovat o radikální redukci emisí skleníkových plynů a nárůst energetické účinnosti a využívání obnovitelných zdrojů energie.

Evropská komise navrhla závazné cíle do roku 2030, kdy snížení emisí mělo být 30 procent. Evropský parlament ale odhlasoval usnesení, že se cíle musí rozhodně zvýšit: Do roku 2030 se mají snížit emise skleníkových plynů o 40 procent, podíl obnovitelných zdrojů energie se má zvýšit na 30 procent a energetická účinnost se má zvýšit o 40 procent a všechny tyto cíle mají být právně závazné.

Pro opatření zdražující elektřinu hlasovali europoslanci ČSSD a jediná zástupkyně KDU-ČSL v europarlamentu Zuzana Roithová. Proti hlasovali europoslanci ODS. ParlamentníListy.cz oslovily politiky s dotazem, zda by měl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka závazek radikálně zdražující elektřinu podpořit a dotázaly se samotného předsedy vlády Sobotky, zda závazek podpoří.

Sobotka a Bělobrádek mlčí, Babiš jasně proti

Premiér Bohuslav Sobotka na dotaz ParlamentníchListů.cz neodpověděl. Pikantní je, že kdyby zdražení elektřiny pro české občany nepodpořil, postavil by se tak proti hlasování vlastních europoslanců z ČSSD. Navíc další politici ČSSD, jak bude zřejmo níže, mají se stanoviskem Evropského parlamentu problém. V ČSSD není pohled jednotný.

Vicepremiér, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš je jasně proti návrhu Evropského parlamentu. „Určitě by to pan premiér podpořit neměl. Postihne to negativně celou ekonomiku a hlavně obyvatelstvo,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Babiš.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (ani další dotazovaní poslanci KDU) na dotaz nereagoval. Místopředsedkyně KDU-ČSL a europoslankyně Zuzana Roithová pro opatření zdražující elektřinu občanům i firmám hlasovala.

Slovům Bohuslava Sobotky se nedá věřit

„Přijetí tohoto závazku je příkladem toho, že se slovům Bohuslava Sobotky nedá věřit. Na jedné straně nová vláda slibuje, že nebude zvyšovat ceny elektřiny a současně poslanci ČSSD v Evropském parlamentu hlasují pro navýšení podílu dotovaných obnovitelných zdrojů energie na 30 procent, což elektřinu zdraží v některých případech až na čtyřnásobek. Bude tedy velice zajímavé sledovat, jak k závazku Bohuslav Sobotka přistoupí. Občanští demokraté v europarlamentu hlasovali proti. A stejným způsobem budeme hájit zájmy a peníze našich občanů i nadále,“ řekl ParlamenttnímListům.cz předseda ODS Petr Fiala.

„Člověk by měl prosazovat pouze ty normy, které je schopný sám dodržovat,“ reagoval předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Pan Sobotka je v nelehké situaci. Jako jednu z priorit sociální demokracie zmínil nezdražování elektřiny, a na druhé straně europoslanci za ČSSD tento návrh podpořili. Můj názor je, že by toto jako představitel ČR premiér podpořit neměl. Zaprvé to bude mít nepříznivý dopad na občany, firmy a podniky – sníží se jejich konkurenceschopnost, a zadruhé neexistuje celosvětová dohoda s USA, Čínou a Ruskem, takže reálný dopad na změnu klimatu na světě je diskutabilní,“ varuje místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM Miloslava Vostrá.

„Doplácení na některý druh energie je rozhodnutí České republiky, že do ceny energie zapracuje podporu pro tento druh. Pochybuji, že by v tuto chvíli podpora OZE činila 500 korun měsíčně u domácnosti. Možná ročně. Také je třeba vědět, že cenu energií by také významně navýšila výstavba jaderné elektrárny. Třicet procent obnovitelných zdrojů energie v energetickém mixu není nic, čemu bychom se měli bránit. Připomínám, že to nejsou jenom sluneční panely a už vůbec ne na polích. Česká republika má vynikající podmínky pro mikroenergetiku. Ta může nejen zajistit potřebnou energii, ale být zajímavým směrem pro rozvoj našeho strojírenství, tedy podpory vzniku nových pracovních míst, zvláště pokud bychom pak využili evropskou poptávku,“ domnívá se místopředsedkyně ČSSD a první místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

Eurohujeři z ČSSD nemají vůbec žádný zájem na hájení našich národních zájmů

„Tak to přece není – zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie neznamená zatížit domácnosti. Ano, čeští politici to tak ´umí´, ale to je nesmyslná zlodějna. Když vláda podpoří stávajícími eurofondy energetickou soběstačnost domácností, tak se stane jediné – tisíce domácností budou mít energie zdarma a uleví se i rozvodové síti. Když se osamostatní vesnička na Vysočině, tak odpadnou obrovské náklady na údržbu a obnovu elektrického vedení. Stačí jen nepodporovat bohaté spekulanty, ale podpořit přímého spotřebitele, aby se stal výrobcem. Je to jednoduché, ale mezi ostatními politiky nepopulární – malý spotřebitel vám volební kampaň nezasponzoruje,“ uvedl předseda Úsvitu Tomio Okamura, aniž by se vyjádřil k tomu, jak má premiér Sobotka na Evropské radě hlasovat.

„Myslím, že nikoli. A nerozumím tomu, proč naše ministerstva tyto návrhy nepodchytila dříve, ve fázi příprav, kdy by šlo uplatnit zásadní připomínky,“ sdělila místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Eurohujeři z ČSSD nemají vůbec žádný zájem na hájení našich národních zájmů. Vysoké náklady domácností a průmyslu na stále se zvyšující ceny energií přinášejí omezování spotřeby, další zdražování, nezaměstnanost a snížení konkurenceschopnosti našich výrobků. Šéfporadce premiéra Sobotky superhujer Špidla nebo Gajdůšková poškodí klidně dlouhodobě české zájmy, jen aby se zalíbili Bruselu. Ať to stojí, co to stojí. On to někdo, nejlépe podnikatelé, zaplatí na daních. Zdroje jsou, jak pravil ve své památné větě Vladimír Špidla, který vynikl v Bruselu zákonem o omezení slunečního svitu. To už bylo moc i na otrlé úředníky v Bruselu. Nyní radí Sobotkovi, a tak se od této vražedné dvojkombinace můžeme dočkat spousty nepříjemných překvapení,“ říká senátor Vladimír Dryml.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Česká republika musí hlasovat proti tomuto zelenému dobrodružství

„Česká republika musí hlasovat proti tomuto zelenému dobrodružství. Emise je možné dosáhnout dostavbou Temelína, ale pro obnovitelné zdroje nemáme vhodné podmínky. EU to poškodí víc než finanční krize. Snížení konkurenceschopnosti jako důsledek fanatické ideologie může být katalyzátorem štěpení EU,“ upozorňuje senátor ČSSD Jiří Bis.

Premiér by podle poslance KSČM Karla Šidla usnesení europarlamentu podpořit neměl. „Bez rehabilitace jaderné energetiky v EU je ČR významně diskriminovaná,“ míní.

„Pro ČR, a to jak pro domácnosti, tak pro podnikatele, to není dobrá zpráva. Premiér by měl podniknout kroky k reálnějším cílům,“ vyzývá poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Pokud není doložitelné, že cena elektrické energie se výrazně sníží, tak by pro to podle mě pan premiér hlasovat neměl,“ reagoval předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD.

„Určitě by měl pan premiér hlasovat proti. Jak chce vláda zlevňovat ceny energií, když zároveň podpoří tento nesmysl,“ říká místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

Podle poslance ČSSD Milana Urbana jsou české hospodářství i české domácnosti již teď velmi zatíženy: „Nemůžeme se připojit k dalším špatným rozhodnutím. Energetická koncepce včetně cenového vývoje musí být přijatelná pro průmysl a životní úroveň občanů. Idealistické cíle, které jsou mimo ekonomickou realitu, je nutné odmítnout.“

Science fiction z EU

„Energetický balíček EU je kritizován ekology jako měkký, procento obnovitelných zdrojů energie není závazné na národní úrovni. Takže Česká republika by se neměla vymlouvat na EU. Energetický mix je prostě předmětem konkurenčního boje. Problém s cenou ale je i ve fungování evropského trhu s elektřinou,“ uvedl místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Antonína Sedi je kardinální otázkou, zda je cíl vytyčený Evropským parlamentem vůbec reálný. „Podle mého názoru je nutno tento závazek nejprve porovnávat se státní energetickou koncepcí a analyzovat možné dopady na výdaje domácností a konkurenceschopnost českého průmyslu. A teprve poté buď tento závazek podpořit, či nepodpořit,“ vysvětlil.

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach je poměrně skeptický: „Cíl je to hezký. EU by měla zároveň dát členským zemím finance na jeho realizaci. Pokud tomu tak nebude, musíme tuto science fiction důrazně odmítnout.“

Místopředseda ODS a europoslanec Evžen Tošenovský je přesvědčen, že rozhodnutí Evropského parlamentu bylo absolutně chybné, a proto hlasoval proti. „Překvapilo mě, že poslanci za sociální demokracii a lidovci hlasovali pro. Jediná možnost, jak zastavit tento směr, který do budoucna může způsobit drastické zdražení energií pro průmysl a občany, je hlasovat proti a vetovat to na jednání Evropské rady. Očekávám tedy zásadní nesouhlas premiéra i ministra průmyslu na nejbližším zasedání v Bruselu,“ dodal Tošenovský.

Strašná pitomost. Šílené autory hospitalizovat!

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba připomíná, že v programovém prohlášení vlády je mimo jiné uvedeno, že vláda bude sice spolupracovat s EU, ale s ohledem na zájmy ČR. „Českou republiku však netvoří jenom vláda a Parlament. Ale hlavně občané, rodiny, firmy. Pan premiér proto musí v zájmu naší země se svým kabinetem další bruselskou pitomost striktně odmítnout. A v rámci podpory podnikání začít výrobu stovek klecových lůžek. Je v zájmu Evropy mnohé bruselské šílence hospitalizovat. Je už na čase. Sice bez poplatku, škoda,“ dodává.

Podle poslance Úsvitu Karla Fiedlera jsme se již v dostatečné míře přesvědčili o míře negativních důsledků stávající míry podpory OZE: „Premiér by měl určitě více hájit zájmy ČR a odmítnout tento další neuvážený návrh EU. Obzvláště ve stávajícím právním prostředí ČR, kdy neznáme ani příjemce dotací a peníze končí častokrát mimo Českou republiku.“

Senátor za ODS Zdeněk Schwarz říká, že kdo je členem EU, musí respektovat její předpisy, rozhodnutí i pravidla. „Pokud se ČR rozhodla pro tuto cestu, nemůže uhýbat. Proto jsem proti takové EU. A v případě ekologie zastávám názor, že veškerá opatření musí respektovat ekonomiku země a jejích občanů. Pakliže na to nemáme, tak holt nemůžeme. Kam to vede, je vidět v těchto zimních dnech, kdy lidé v ČR z ekonomických důvodů pálí doma vše včetně odpadu i z plastu a zamořují životní prostředí. Předpisy jsou tak k ničemu. Obávám se, že nejsme schopni splnit podmínky EU, tak proč slibovat. Vymahatelnost práva je v této věci mizivá. Opět máme v ČR smrad a zamořené ovzduší toxiny, protože nikdo není schopen chudé lidi donutit chovat se ekologicky, stejně jako přinutit občany investovat vlastní prostředky do ekologického způsobu života. Pan premiér tak má těžkou úlohu, až neřešitelnou, patovou. Buď bude lhát, nebo nebude schopen slib dodržet,“ dodal Schwarz.

Zbytek světa se nepřidá. Nemá to smysl

Senátor Jaroslav Doubrava míní, že ČR by v žádném případě neměla onen závazek podpořit: „Pokud se nedosáhne celosvětové dohody o snížení emisí, pak snaha EU její státy znevýhodňuje natolik, že ztrácí konkurenceschopnost a ekonomika půjde pod vodu. Jaké by to mělo negativní dopady na životní úroveň lidí, si nemusíme říkat. A to říkám i přesto, že jsem přesvědčen, že další zvyšování emisí CO2 je pro zemi a život na ní smrtící.“

„Obnovitelné zdroje energie? Budiž. Určitě je třeba hledat další možnosti zajištění dostatku energií. Fosilní paliva se nám ve velmi krátké době podařilo téměř vyrabovat a zlikvidovat. Vyplácet ale takové příplatky jako například fotovoltaice považuji ne za darebné, ale přímo za zločinné. Už teď máme energie ne-li dražší, pak určitě jedny z nejdražších v Evropě. Příjmy naopak mezi nejnižšími. Neumím si představit, že bez výrazného zvýšení příjmů by přišla další zátěž v podobě povinných příspěvků na obnovitelné zdroje energie. Vůbec jsem zvědav, jak dlouho si to ožebračování lidé nechají líbit,“ dodal Doubrava.

„Jedná se zatím o pozici Evropského parlamentu. Evropská komise navrhuje stanovit závazný cíl ve výši 27 procent do roku 2030. Nemá však být převeden do podoby vnitrostátních cílů prostřednictvím právního předpisu EU. O všem se bude jednat zejména na Evropské radě 20. až 21. března, které budou předcházet minimálně dvě zasedání VEZ, tedy fóra, které s panem premiérem konzultuje vládní pozice. Já sama podporuji stanoviska, která zlevní energie nejenom pro podniky, ale také pro občany,“ říká poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

Splníme a překročíme plány

„Evropská zelená politika a s ní spojené nejrůznější závazky v socialistickém stylu ´splníme a překročíme plány´ ničí evropskou hospodářskou konkurenceschopnost a drancují naše peněženky. Premiér Sobotka by měl nový enviromentální diktát odmítnout, pokud své všemožné sliby myslel aspoň trochu vážně. Osobně jsem skeptický. Pan Sobotka na mě nijak srdnatě nepůsobí a čeští sociální demokraté i čeští lidovci bývají tradičně poslušnými vykonavateli ´evropského dobra´,“ řekl europoslanec ODS Ivo Strejček.

„Já bych to nepodpořil,“ reagoval poslanec ČSSD Ladislav Velebný.

Podle senátora ODS Milana Pešáka by měl být premiér proti: „Europarlament se totálně odtrhl od reality. Vychází vstříc zeleným lobbistům a podporuje jejich výnosný byznys. Je to jasný příklad korupce obřích rozměrů. Česká vláda, která chce proti korupci bojovat, by se měla od takových rozhodnutí distancovat.“

„Pokud se do toho projektu nezapojí sebezáchovně celý svět, jde o krok, který jen sníží naši konkurenceschopnost a zvýší ceny energií i pro občany. To nepodporuji!“ uvedl poslanec KSČM Miroslav Opálka.

Málo se diskutuje

„Rozhodně ne. EU je daleko před Čínou, Ruskem a dalšími zeměmi. Až tato drahá opatření, která již dnes brzdí konkurenceschopnost zemí EU, budou masivně zavádět tyto země, bude určitě správné se přidat. Zatím se více vyplatí podpořit výzkum nových zdrojů energie, například využití vodíku,“ myslí si senátor ODS Petr Bratský.

Podle senátora ČSSD Petra Gawlase je snižování emisí CO2 a zvyšování podílu OZE nevyhnutelné pro zachování příznivých životních podmínek i pro další generace. „Jiná věc je, že podle mého názoru je vytyčování a zavádění ekologických limitů ze strany EU někdy až příliš jednostranné a radikální. Děje se tak mnohdy bez ohledu na dopady na ekonomiky a občany jednotlivých členských zemí. Viz nedávný problém s podporou OZE v naší zemi. Ze strany EU mi tak trochu chybí větší diskuse a snaha o pochopení přirozených podmínek a možností jednotlivých zemí. Měli bychom je v EU rozhodně více akcentovat. Přistupovat na vše bez řádného vydiskutování se mi nezdá být úplně správné,“ dodal senátor.

„Pokud tak premiér Sobotka učiní, aktivně a vědomě se tím přihlásí ke zvýšení ceny energií a tím životních nákladů obyvatel v ČR,“ obává se poslanec ODS Petr Bendl.

„O snižování emisí skleníkových plynů nerozhoduje sama Evropská unie. Před pár týdny Česká republika vyjádřila souhlas s doplněním Kjótského protokolu, který tuto věc podrobně řeší a státům dává volnost zpřísňovat si limity sobě samým. Není to tak žádná novinka a tento krok podporuji. Co do podílu obnovitelných zdrojů je to krok dopředu, jen doufám, že tento krok neskončí fiaskem jako přílišná podpora biopaliv v nedávné minulosti,“ říká poslanec ČSSD Adam Rykala.

Ne, už nám to stačilo a je to k ničemu

„V současné době je elektřiny nadbytek, já sám jsem pro obnovitelné zdroje, ale ne, aby došlo k takovému děsu jako u solárních panelů. Nejekologičtější elektřina je ta, která se nespotřebuje. Je důležité naučit se šetřit. Nemám nic proti rozvoji atomových elektráren za podmínek, že se budou utlumovat tepelné elektrárny, které nám ničí ovzduší a CO2 v nich vždy bude,“ řekl redakci poslanec Úsvitu Jaroslav Holík.

„Podpořit by to neměl,“ reagoval stručně poslanec ODS Jan Zahradník.

„Ne,“ reagoval ještě stručněji poslanec Úsvitu Milan Šarapatka a stejně i poslanec ANO Miroslav Janulík.

„Ne, už nám to stačilo a je to k ničemu,“ komentuje senátor ODS Jiří Oberfalzer.

„Premiér by to podpořit neměl. Zbytek světa to neřeší, takže naše ekonomika na to doplácí,“ myslí si senátor ODS Jaroslav Zeman.

Astronomické náklady

Evropská unie má doposud v platnosti klimaticko-energetický balíček vztahující se k roku 2020. Ten říká, že do roku 2020 se má zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na 20 procent, emise CO2 se mají snížit také o 20 procent a energetická účinnost se má také zvýšit o 20 procent.

Reflex.cz uvedl, že stávající závazek snížit do roku 2020 emise uhlíku o 20 procent pod úroveň roku 1990 stojí EU ročně 250 miliard amerických dolarů. Pokud by EU svůj závazek prodloužila až do konce století, cena za klimatickou válku by se vyšplhala na 20 bilionů dolarů (20 tisíc miliard), přičemž podle klimatických modelů by to na konci století snížilo nárůst teploty o neměřitelných 0,05 °C. A pokud by nakonec prošel návrh Evropského parlamentu o čtyřicetiprocentním snížení, náklady by se pohybovaly podle některých odhadů až ve výši 800 miliard dolarů. V ČR stojí podpora obnovitelných zdrojů energie několik desítek miliard korun ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…