Babišův triumf v unikátním výzkumu spustil štiplavé komentáře politiků

22.04.2014 17:17

Hnutí ANO by zvítězilo v evropských volbách s výrazným náskokem před ČSSD. Lidovci by neuspěli. Vyplývá to z průzkumu společností Herzmann a Data Collect. Podle poslance hnutí ANO Jiřího Zlatušky je jeho partaj úspěšná třeba proto, že se neuchyluje ke strašení neexistujícími hrozbami, jak to prý s místními trhy předvedl lídr ČSSD Jan Keller. K věci se vyjádřil také poslanec sociální demokracie Jaroslav Foldyna a předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Babišův triumf v unikátním výzkumu spustil štiplavé komentáře politiků
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Andrej Babiš

Nejen v průzkumech ke sněmovním volbám dominuje hnutí ANO. Také v evropských volbách by uspělo, a to s velkým náskokem před ČSSD. Alespoň to ukazuje nejnovější průzkum společností Herzmann a Data Collect, z něhož vyplývá, že pokud by se nyní konaly volby do Evropského parlamentu, zvítězilo by v nich hnutí ANO s 22, 2 procenty před druhou sociální demokracií, která by získala 14,1 procenta.

Kromě vítězného hnutí ANO s lídrem Pavlem Teličkou a druhé ČSSD, kterou do voleb vede sociolog Jan Keller, by se do Evropského parlamentu probojovala ještě na třetím místě KSČM, kterou vede Kateřina Konečná, s 11,1 procenta, TOP 09 a STAN se svým lídrem Luďkem Niedermayerem by obdrželi 9,6 procenta, Úsvit s Klárou Samkovou by získal 8,9 procenta a ODS, která se v předchozích průzkumech pohybovala na samé hranici volitelnosti a kterou do voleb vede Jan Zahradil, by získala 7,6 procenta. K volbám by přišlo 32, 4 procenta voličů.

KDU-ČSL, vedená do eurovoleb lídrem Pavlem Svobodou, by podle tohoto průzkumu se ziskem 3,8 procenta hlasů překvapivě nepřekročila potřebnou pětiprocentní hranici.

Průzkumy se prý u lidovců často mýlí

„Průzkumy se u nás často mýlí, takže bych je nepřeceňoval. Vzpomeňte na průzkumy před krajskými volbami a volbami do Poslanecké sněmovny,“ uvedl ParlamentnímListům.cz předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek a odkázal tak k datům, která jeho stranu tehdy odsunula mimo nutnou pěti procentní hranici.

Zlatuška: nepotřebujeme se uchylovat ke xenofobii

Poslanec hnutí ANO Jiří Zlatuška je přesvědčen, že v jeho hnutí je patrný realistický pohled na příležitosti, které pro naše občany členství v Evropské unii představuje. „Nepotřebujeme se uchylovat ke xenofobii, kterou ve své kampani tak silně akcentuje třeba ODS. Nepotřebujeme ani strašit neexistujícími hrozbami, jako to s místními trhy předvedl lídr ČSSD," narážel na sociologa Jana Kellera, který při startu kampaně ČSSD uvedl, že farmářské trhy skončí kvůli smlouvě EU a USA.

„Přistupujeme v ANO k budování společného evropského domu jako sebevědomí partneři, kteří si respekt získávají vizí a schopností konstruktivní spolupráce, nikoliv zapšklostí, škarohlídstvím a obstrukcemi. Je dobře, že s námi tento pohled sdílí i většina českých občanů – veřejnost zřetelně cítí, že nám prosperitu přinese ve větší míře ono „makat“, nikoli „politikařit,“ řekl dále ParlamentnímListům.cz Zlatuška.

Marketingový produkt se brzy vyprodá, tvrdí Foldyna

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna tvrdí, že hnutí ANO je dobře marketingově vybavené. „Jejich marketing velmi dobře zabírá na veřejnost. Nechci je označovat za populisty, samozřejmě, že se o celou řadu věcí snaží, ale na druhou stranu: řada jejich politických kroků je účelová a dobře marketingově zpracovaná,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Foldyna.

Podle něj jde v případě těchto předvolebních průzkumů o souboj mezi standardní politickou stranou s mnohaletou tradicí a hnutím, které představuje alternativu k takovýmto stranám, z nichž jsou voliči unavení. „Nový obal v podobě hnutí ANO, jejichž představitelé říkají, že makají a nejsou politici, pak dokáže voliče zaujmout. Jsem ale přesvědčen, že tento nový marketingový produkt se brzy vyprodá. Proběhnou evropské volby, pak komunální a na jaře bude veřejnost hledat výsledky a je otázkou, zda je najde, či nikoliv,“ vypočítává Foldyna.

„Sociální demokracie se musí pohybovat na lince, která nám je vytyčena,“ řekl dále poslanec ČSSD a dodal: „Jsme tu už 140 let a nemůžeme si dovolit nějaké výmyky. Marketing má ANO v této chvíli lepší. Unavenost lidí ze standardních politických stran je svým způsobem oprávněná a já to respektuji, protože je potřeba přicházet s novými přístupy v politice, což se nám moc nedařilo. Nicméně evropská politika sociální demokracie má obsah a historii,“ řekl dále Foldyna.

Ukrajinská krize ČSSD nepřidala

Na dotaz, do jaké míry hraje v této souvislosti roli ukrajinská krize a postoj šéfa diplomacie za ČSSD Lubomíra Zaorálka, který odmítnul chování Ruska, Foldyna odpověděl: „Byli jsme trochu hendikepováni výstupy ministra zahraničních věcí, který se snažil vytvářet dojem, jak jsme evropští a světoví. Já si myslím, že trochu přestřelil, veřejnost to nepochopila a nevnímala stejně jako pan ministr. Na druhou stranu ANO, až na pár výroků pana Stropnického, které nebyly tak výrazně medializované jako postoje pana Zaorálka, se k zahraniční politice vůbec nevyslovuje, takže toto hnutí ukrajinská krize nijak nezasáhla. Sociální demokracii, vzhledem k diskutabilním výrokům pana Zaorálka, ukrajinská krize nepřidala,“ uzavřel Foldyna. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…