Bárta píše Fischerovi: Buďte lepší než Kalousek, poslouchejte ombudsmana

15.08.2013 17:59

Předseda Věcí veřejných Vít Bárta se opět ozval ohledně hazardu a oslovil ministra financí Fischera. Vyzývá ho, aby byl lepší než jeho předchůdce a respektoval nález ombudsmana Pavla Varvařovského, který upozorňuje na nezákonné povolování výše sázek na videoloterijních terminálech. ParlamentníListy.cz mají celý text k dispozici.

Bárta píše Fischerovi: Buďte lepší než Kalousek, poslouchejte ombudsmana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Hned v úvodu Vít Bárta píše: „I přestože vláda Jiřího Rusnoka nezískala důvěru Poslanecké sněmovny, apelují Věci veřejné na ministra financí Jana Fischera, aby na rozdíl od svého předchůdce Miroslava Kalouska začal respektovat nález ombudsmana Pavla Varvařovského, který upozorňuje na nezákonné povolování výše sázek na videoloterijních terminálech (VLT). Věci veřejné opakovaně upozorňovaly na to, že vláda pod vedením Petra Nečase tento nález zcela ignorovala a dál umožňovala překračování výše limitů sázek na VLT. Zákon totiž ukládá, že limity sázek pro hrací přístroje můžou být maximálně 2 Kč v hospodě, 5 Kč v herně a 50 Kč v kasinu. Místo toho ministerstvo povoluje sázku 1000 Kč na jednu hru, což umožňuje hodinovou prohru ve výši 252 tisíc Kč,“ vypočítal Bárta.

Vít Bárta se odvolává na programové prohlášení Rusnokovy vlády, ve kterém je řeč o respektování zájmu občanů nebo také o lichvě či zmírnění negativního dopadu sázkových her na společnost. Ministra financí Bárta vyzval, aby dal podnět vládě k přijetí usnesení v oblasti regulace sázkových her.

Celý text Víta Bárty ZDE.

Průměrný plat lze prohrát za deset minut

Předseda Věcí veřejných ministrovi Janu Fischerovi navrhl i text dotyčného usnesení. V něm například píše: Loterijní zákon stanoví pro výherní hrací přístroje limity výhry z jedné hry jen 2 Kč, 5 Kč a 50 Kč v závislosti na tom, zda je výherní hrací přístroj provozování v hospodě, v herně nebo v kasinu. Avšak Ministerstvo financí povolilo na IVT ve všech těchto třech druzích provozoven sázku na jednu hru až 1000 Kč a výhru z jedné hry až 10 milionů Kč! Vidina této výhry je velice přitažlivá zejména pro osoby s nízkými příjmy. Podle údajů zveřejněných ministerstvem objem proher hráčů na IVT (objem proher = objem vložených sázek po odečtení objemu vyplacených výher) stoupl z 8,1 miliard Kč v r. 2008 na 20,4 miliard Kč v r. 2012! Odhaduji, že významná část těchto proher pochází z půjček, kterými se sázející zadlužili za vysoký úrok u nebankovních společností, o nichž se rovněž zmiňuje programové prohlášení Vaší vlády.

V prohlášení se zdůrazňuje, že nynější extrémně vysoké sázkové limity mají zvlášť tíživé dopady na osoby s nízkými příjmy, na osoby, které ztratily zaměstnání nebo jej právě ztrácejí.  Bárta zdůrazňuje, že zatímco § 17 loterijního zákona stanoví pro VHP limit sázek a výher 2 Kč/250 Kč, 5 Kč/750Kč a 50 Kč/50 tis. Kč v závislosti na tom, zda je provoz VHP povolen do hospody, do herny nebo do kasina, tak ministerstvo povolilo pro  IVT limit sázek a výher na jednu hru až 1000 Kč/až 10 mil. Kč a to ve všech třech druzích provozoven, tedy i hospodě u nádraží nebo na sídlišti. „Výše sázky na jednu hru na IVT až 1 000 Kč při vidině výhry až 10 mil. Kč, způsobuje, že na IVT lze prohrát měsíční sociální dávky i průměrnou měsíční mzdu za méně než deset minut. Mapa ČR s nejvyšší hustotou rozmístění IVT se do značné míry překrývá s mapou nejnižších příjmů," píše Bárta.

Vít Bárta se ve věci hazardu obrátil na ministra financí Jana Fischera a podle svých slov věří v nápravu věcí a nabízí svou pomoc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…