Benda odejde z čela výboru. Funkci přenechá Němcové

10.12.2013 17:08

Předseda mandátového a imunitního výboru Marek Benda (ODS) dnes poslance informoval o tom, že se rozhodl na funkci předsedy výboru rezignovat. Nahradit ho má v předsednickém sedle bývalá šéfka sněmovny Miroslava Němcová. „To je věc, která je jasná od počátku,“ nadhodil Benda.

Benda odejde z čela výboru. Funkci přenechá Němcové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Na program nynější schůze si poslanci zařadili projednávání žádosti o vydání poslanců Bronislava Schwarze (ANO) a Bohuslava Svobody (ODS) k trestnímu stíhání. Poslance o zařazení tohoto bodu žádal šéf mandátového a imunitního výboru Marek Benda z ODS. K tomuto aktu Benda navíc řekl, že už nebude mandátovému výboru šéfovat.

Kdo ho nahradí? Jak Benda vysvětlil, bude to Miroslava Němcová, která neuspěla při volbě místopředsedy dolní komory.

„To je věc, která je jasná od počátku, kdy jsme se tady bavili. Bylo jasné, že Miroslava Němcová jako náš volební lídr bude mít tu maximální funkci, která tady bude k dispozici ve sněmovně," řekl Benda později pro ČTK.

Němcovou by výbor měl zvolit v pondělí.

Mandátový a imunitní výbor by se podle slov Bendy měl kvůli žádostem o vydání dvou poslanců - Schwarze a Svobody k trestnímu stíhání - sejít v pondělí. Benda už dříve řekl, že výbor si oba poslance pozve. Ve Svobodově případě si vyžádal policejní spis, ve Schwarzově věci opravu žádosti, protože v ní byla chyba.

Šéf mosteckých strážníků Schwarz je u soudu pro podezření ze zneužití pravomoci a omezování osobní i domovní svobody. Bývalého pražského primátora Svobodu police obvinila v případu pražské karty Opencard pro podezření z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku ve spolupachatelství, dodala ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…