Bobošíková šokuje. Slyšela, kdo se může stát premiérem

01.11.2012 8:18

Nečasova vláda prý promarnila všechno, co se dalo. Pohodlnou většinu ve sněmovně, důvěru občanů a kašle na jakékoliv reformy. Říká to šéfka Suverenity a kandidátka na prezidentku Jana Bobošíková. Prý má i informace, koho po Nečasovi prezident jmenuje premiérem.

Bobošíková šokuje. Slyšela, kdo se může stát premiérem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

„Tato vláda neustále hovoří o reformách, přitom žádné reformy nedělá. Tato vláda promrhala veškerý politický kapitál, který získala při svém zvolení, kdy měla 118 hlasů. Tato vláda se utápí v nekoncepčnosti a hlavně se utápí a v podstatě je až po krk v neschopnosti pojmenovat ekonomickou realitu České republiky,“ spílá kandidátka na úřad prezidenta vládě.

Realita je podle ní taková, že zdravotnictví je zadlužené, sociální systém je zadlužený včetně důchodového účtu a Česká republika se potácí v recesi. „A deficity nadále přes veškeré takzvané proklamované reformy, které reformami nejsou, jsou stamiliardové, čili naprosto obří,“ vypočítává dále.

Nečasova vláda promrhala všechno, co mohla

„Tato vláda promrhala veškerou důvěru občanů a nezískala odvahu k tomu, aby opravdu udělala důslednou reformu mandatorních výdajů, aby opravdu udělala důslednou reformu státní správy, aby opravdu udělala reformu sociálních dávek. To všechno byly jen kosmetické úpravy, a jak se nyní ukazuje, i často podložené nejrůznějšími lobbistickými tlaky, teď mám na mysli Ministerstvo práce a sociálních věcí v souvislosti s vyšetřováním odvolaného náměstka,“ říká Jana Bobošíková v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz.

Vláda prý prostě s důvěrou získanou od voličů neudělala vůbec nic prospěšného pro Českou republiku a nechce si přiznat realitu.

Věří předsedkyně Suverenita v pád vlády? „Když vidím různé články, že teď vládne hypotéková a leasingová koalice, tak si nemyslím, že se najde 120 hlasů poslanců, kteří odkývají rozpuštění Poslanecké sněmovny. Druhá věc je, že alespoň podle informací, které mám zevnitř, vládne v ODS naprostý chaos, ta neví, co má dělat,“ prozradila.

Zeman se prý má stát premiérem. Ještě za Klause na Hradě

„Slyšela jsem i velmi divoké scénáře, že Václav Klaus pověří Miloše Zemana, který jako bájný pták Fénix z popela postaví nějakou vládu a pak se stane prezidentem. A to slýchám někde i mezi velmi ctihodnými nebo vysoce postavenými osobami na politické scéně. To je z říše sci-fi a pohybuje se to mimo realitu vnímání parlamentní demokracie tak, jak jsme na ni byli ještě donedávna zvyklí,“ šokuje Bobošíková.

Podle ní je to taková situace, kdy jde každý s každým a zároveň každý proti každému. „Nikomu nejde o zájmy České republiky, ale pouze jen o sebe a každý hledá, jak se co nejdéle udržet u korýtka a nejvíc drtivou většinu z těch, kteří tu o něčem rozhodují, děsí skutečnost, že by měli zkusit něco tak normálního a obyčejného, jako je práce,“ viní politiky někdejší europoslankyně.

Působení Jaromíra Drábka, který ve středu definitivně skončil v úřadu ministra práce a sociálních věcí, Bobošíková hodnotí jednoznačně. „Byl to rozvrat. Minimální využívání státní správy. Takové ty pokusy o to, že budeme outsourcovat agentury na trhu práce při hledání pracovních míst pro občany, z hlediska práce a sociálních věcí neudělal vůbec nic,“ je přesvědčena.

Zkuste si z bankomatu sKartou vybrat desetikoruny…

„Nechápu, jak je třeba možné, že státní firmy zaměstnávají lidi skrze zaměstnanecké agentury, což znamená, že ti občané dostanou jen zlomek toho, co ta agentura dostane za své služby od daného úřadu či státní firmy. Nebo sKarty, to není nic jiného, než byznys pro některou z vybraných bank, protože například z této karty těžko vyberete sociální dávku, která končí desítkami nebo jednotkami korun,“ zmiňuje podstatný nedostatek Drábkova projektu.

Tak nízké částky logicky přes kartu z bankomatu vybrat nejdou, zůstává to podle slov Jany Bobošíkové bance, aby si s tím hospodařila, dokud se na tom účtu takzvaně neurodí tolik, aby to skrze bankomat šlo vybrat. „Z hlediska trhu práce a sociálního systému nevidím vůbec nic. Nevidím ani, že by se pan ministr hlásil k oné konzervativní politice TOP 09, o které nám neustále kážou třeba ve smyslu podpory rodiny. Naopak se podporují svobodné matky s dětmi, nesezdané páry. Příspěvky tečou mnohem víc tímto směrem,“ vyčítá údajně konzervativní TOP 09.

Kalousek a mizerný plat? Tak ať na to kašle

„Já si vůbec nemyslím, že by pan Drábek nechal na ministerstvu stopu, která by přispěla ke zpružnění pracovního trhu, narovnání sociálního systému a k jeho menší rozhazovačnosti. Já to skutečně nevidím,“ účtuje s dnes již exministrem Drábkem.

S kritikou Drábkova působení se Bobošíková sice nijak nepárala, ministra financí Kalouska si však kvůli jeho nedávnému výroku vychutnala. Kalousek totiž v ČT prohlásil, že za mizerný plat na ministerstvu financí dělá složitou práci.

„V tom případě bych mu vzkázala, ať se na to vykašle, pokud to vidí tímto způsobem. Myslím, že by se ulevilo všem, i jemu. Především ale občanům této země. Pokud se cítí být mizerně placen za svou skvělou práci, tak každý z nás, když se dostane do této situace, tak se obvykle staví na vlastní nohy a mění zaměstnavatele. Jako terapii bych mu doporučila toto,“ uvedla v rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz Jana Bobošíková, která díky dostatečnému množství nasbíraných podpisů vstupuje do klání o Hrad.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…