Bohatý poslanec Véček se rozpovídal o bohatém Vítku Bártovi

23.11.2010 5:27

Čtyřiatřicetiletý poslanec za Jihomoravský kraj a podnikatel Michal Babák v rozhovoru se Zuzanou Bubílkovou přiznal, že do politiky by měli vstupovat pouze zaopatření lidé. "Bez peněž do politiky nelez," uvedl doslova.

Bohatý poslanec Véček se rozpovídal o bohatém Vítku Bártovi

"Studoval gymnázium v Blansku, kde také otevřel svou první poradenskou kancelář, v současnosti působí jako úspěšný podnikatel v oblasti financí. V roce 2009 vstoupil do politické strany Věci veřejné, v roce 2010 se stal jejím poslancem z druhého místa v Jihomoravském kraji." Takto představila Zuzana Bubílková hosta své Politické střelnice.

Babák, který se v médiích hojně objevoval letos před volbami do Poslanecké sněmovny, proslul především svým sponzorským darem ve výši několika milionů. Média tehdy shodně psala, že si místo na kandidátce koupil. "Sponzoring pomohl tomu, abych ve straně postupoval rychleji než bez něj," řekl tenkrát s tím, že považuje za správné, když movitější lidé mohou přeskočit ty méně majetné.



To, že si Michal Babák stojí za svým, potvrdil v podstatě i tentokrát. Nejprve se však vyjádřil ke kauze, která vládla předvolební kampani, a to především z řad levicových politiků. Na otázku, zdali by se právě do Poslanecké sněmovny dostal i v momentě, kdy by nedal před volbami sponzorský dar, odpověděl: "Samozřejmě bych se tam dostal." Kauzu o peněžitém daru partaji navíc Babák považuje za svůj první a zřejmě i jediný přešlap.

MÉDIA A VĚCI VEŘEJNÉ:

"Došel za mnou jeden redaktor z Rudého práva," smál se Babák při vzpomínce na celou záležitost. "Pardon, tedy z Práva, a když se mě ptal ohledně sponzorského daru, já se do toho tak zamotal, že to nakonec hloupě vyznělo. Já jsem ten sponzorský dar daroval, když strana měla nějaký jedno, dvě procenta, nehledě na to, že volby se potom prodloužily o půl roku, takže jako samozřejmě Radek John se vyjádřil, že kdybych neměl charisma, stejně bych se tam nedostal, že ty peníze by mně nepomohly," uvedl Babák doslova.

Sílu svých slov doložil taky následujícím vyjádřením, do něhož familiérně zapojil ministra pro místní rozvoj Jankovského a šéfa resortu dopravy Bártu. "My jsme to s Kamilem Jankovským a Vítkem Bártou chtěli tohleto mediálně pojmout tak, že transparentně, jako jedni z mála, to chceme dát do té politiky, nebojíme se to do ní dát," upozornil Babák a dodal: "Velmi blbě to vyznělo. I kdybych tam žádný penízky straně nenasypal, tak si myslím, že bych dneska v té Poslanecké sněmovně byl."

Hlavní motto rozhovoru bylo v té chvíli na obzoru: peníze. "Bez peněz do hospody nelez. Bez peněz do politiky nelez. To jsem se snažil tehdy vysvětlit tomu redaktorovi." Podle Babáka je v tomto případě mnohem menší riziko korupce, když se člověk dostane do politiky již značně finančně zaopatřený, v překladu řečeno, bohatý. "I někteří zaopatření z naší strany se dostali do politiky, takže děláme nový vítr a doufám, že to bude ku prospěchu věci."



Média v této souvislosti nejčastěji hovoří o ministru dopravy a poslanci Vítu Bártovi. Server Novinky.cz v článku "Chuďas Nečas bude řídit vládu milionářů" v červenci spočítal: "Vít Bárta, který se chystá vést resort dopravy, vlastní dva byty na pražské Malé Straně. A vzhledem k tomu, že Bárta prodal svému bratrovi poloviční podíl bezpečnostní agentury ABL (Více ZDE), který sám odhaduje na 130 miliónů korun, nebude příjmy z politiky vůbec potřebovat."

Novinky.cz dále uvedly, že Kamil Jankovský má našetřeno 10 miliónů korun, vlastní rodinný dům v Praze a chatu u Benešova. Pro úplnost dodejme, že předseda Věcí veřejných po rozvodu se Zlatou Adamovskou stále vlastní byty v Bubenči a na Smíchově, má podíl na chatě na Slapech a v domě v Prachaticích. Je také majitelem vinného sklípku v Mikulově. Samotný John pro dotazník deníku Právo uvedl, že má ušetřeno 2,5 milionu korun.

Zpět k poslanci Babákovi. Jemu v souvislosti s penězi položila Zuzana Bubílková dotaz, proč se vlastně do politiky pustil. Zákonodárce Věcí veřejných nezaváhal: "Těch věcí, proč jsem se dal na politiku, je víc." Podle svých slov má spoustu zkušeností z oblasti finančnictví a chtěl si dokázat, jestli bude, či nebude úspěšný a taky, "že mám takovou jakousi v sobě neustálou potřebu někomu pomáhat. Možná je to vada na kráse. Odevzdávám plat na nadaci, s dalšími spolupracuji. Vždy jsem si přál být neurochirurgem někde na Haiti, to by mi dělalo hodně dobře."

Mohlo by vás zajímat:


VěciVeřejné.cz:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…