Bojovník proti korupci Janeček k Rathovi: Ledy se začínají hýbat, to je dobré

15.05.2012 20:09

Zprávou úterního dne je nepochybně zadržení a obvinění středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD). Ačkoli názory veřejnosti i politiků se různí, pravdou je, že pro bojovníky proti korupci je to jednoznačně dobrý signál. „Ledy se začínají hýbat,“ pochvaluje si například Karel Janeček z Nadačního fondu proti korupci.

Bojovník proti korupci Janeček k Rathovi: Ledy se začínají hýbat, to je dobré
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Podnikatel Karel Janeček

Během domovní prohlídky u Davida Ratha v Hostivici policie musela podle informací České televize přivézt s sebou i počítačku peněz. Dá se tak usuzovat, že zřejmě našla v domě ještě další – a nemalou - finanční hotovost. Na to, proč by měl však středočeský hejtman doma v hotovosti mít tolik peněz, bude policie hledat odpovědi, to zda je někdy zveřejní, ukáže až čas. Stejně tak i to, jakým způsobem nakonec bude kauza vyšetřena a dokončena.

Současná advokátka, bývalá politička, chartistka a současně také velká bojovnice proti korupci Hana Marvanová se však domnívá, že případ Davida Ratha je první „dobrou vlaštovkou“ toho, že se v Česku snad začínají poměry měnit k lepšímu.

Krok dopředu a satisfakce pro veřejnost za Janouška?

„Je to jednoznačně krok dopředu v tom, že policie i soudy zasáhly až na tak vysokých místech. U veřejnosti to může opět povzbudit víru ve spravedlnost a v to, že spravedlnost v případě překročení zákona pokračuje v duchu hesla: padni, komu padni,“ řekla Marvanová pro ParlamentníListy.cz. Pro veřejnost to podle Hany Marvanové může být částečně i satisfakce za to, čeho byla svědkem v případě zadržení po autonehodě lobbisty Romana Janouška. Jak ovšem zdůraznila, je nutné, aby soudy i policie takto postupovaly i v dalších případech, napříč celým politickým spektrem - ne jen v tomto jediném.

"Vžďyť všichni v této zemi vědí, že toto není zdaleka ojedinělá kauza, vědí, že podobných případů, které, jak se zdá, končí zatím ve ztracenu, je celá řada - stačí připomenout například kauzu Drobil a další. I tam, aby veřejnost začala věřit, že se něco mění, je třeba záležitost dotáhnout do konce. Jenže zatím příliš náznaků o takové snahy nevidíme - protože proč by se jinak všichni tak bránili v jakýchkoli snahách o zavedení transparentnosti, kterou již několik měsíců navrhujeme jako jedinou možnou prevenci před korupcí a podvody ve veřejných zakázkách," ptá se Marvanová. Přesto vnímá v případu i pozitiva.

„Zatímco tam nikdo neví, jak to dopadne, tady ve mně vzbuzuje důvěru i dozorující státní zástupkyně, věřím, že i policii se daří být v tomto směru neutrální. Proto opravdu věřím, že snad jde o jistý průlom,“ uvedla dále Marvanová. Ta již mnohokrát v minulosti v souvislosti s bojem proti korupci upozorňovala na to, že je třeba zásadním způsobem změnit zavedené systémy ve státní správě, ale i v soudnictví.   

Jak ještě Hana Marvanová dodala, to, že by mohlo jít v případě Davida Ratha o politický boj či vyřizování nějakých politických půtek, se jí nejeví jako reálné. V tom s ní souhlasí i další známý aktivista v boji proti korupci, podnikatel a šéf nadačního fondu Karel Janeček.

„Ne, politickou kauzu ani záležitost za tím opravdu nevidím. Musím však přiznat, že to, že byl David Rath zadržen, je pro mě jedna z nejlepších zpráv posledních dnů. Podobně jako třeba Vít Bárta (VV) se dlouhodobě podle jistých signálů zřejmě pohyboval na hraně. To, zda jde o ojedinělou akci v tomto směru, se uvidí – každopádně to považuju za první dobrý signál toho, že se ledy začínají hýbat,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Janeček.

Ještě před rokem se zastával Věry Jourové, neprávem obviněné z korupce...   

Jako podivná hra osudu se tak pod vlivem úterních událostí může jevit to, že to je právě rok, kdy David Rath před hlasováním o důvěře vládě v Poslanecké sněmovně zmínil případ Věry Jourové.  V souvislosti s novým ministrem vnitra Janem Kubicou Rath hřímal, jak ji právě Kubice, i když  - jak se později ukázalo - byla nevinná, nechal zavřít do vazby kvůli podezření z korupce.  

„Já to nazvu sociální vraždou, že jste paní Jourovou zlikvidovali. Vědomě, jen na základě nějakých keců jste nechali tu ženskou dva měsíce hnít ve vazbě. Měl byste si tam jít sednout vy. Ale vy máte metody estebáků - hnusné a odporné šikanování," řekl vloni v dubnu Rath.

Zde je na místě připomenout, že Věra Jourová, které stát má vyplatit několik milionů jako odškodnění za nespravedlivé stíhání, byla v té době náměstkyní ministra pro místní rozvoj. Policie ji zatkla v roce 2006 kvůli obvinění z přijímání úplatků, ve vazbě byla téměř dva měsíce. Jednalo se o kauzu údajného podvodného čerpání evropských dotací na opravu zámku v Budišově na Třebíčsku. V současné době se tato žena získáváním dotací z EU profesně živí.

Jourová: Stát může udělat, co chce a ukázat na kohokoli...

Zajímavé je i to, že vloni tato bývalá náměstkyně ministra přiznala v týdeníku Reflex, že ztratila důvěru ve stát, který nemá kontrolní mechanismus a snadno někoho připraví o svobodu. A poukázala i na další možný fenomén.

„Navíc existuje mediální objednávka. Stát může udělat, co chce. A média si řeknou, že teď se honí korupčníci a teď to budeš třeba ty. Suma sumárum vás to úplně sežvýká. A spolu s vámi i vaše nejbližší," uvedla Jourová.

A co si tedy nyní myslí o zatčení Ratha? „Nemám k tomu komentář, nezlobte se, sleduji to s obrovským překvapením,“ sdělila sms zprávou ParlamentnímListům.cz. 



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…