Brutální hádka v ODS: Za výprask ve volbách může Nečas a paraziti

15.10.2012 11:28

Šéf europoslaneckého klubu ODS a člen grémia Jan Zahradil se ve svém komentáři na Facebooku zastal předsedy ODS Petra Nečase s tím, že za debakl ODS v krajských volbách nenese odpovědnost. Proti Zahradilovi se ale ostře ohradil poslanec Jan Forián, který patří k poslancům, rebelujícím proti zvyšování daní.

Brutální hádka v ODS: Za výprask ve volbách může Nečas a paraziti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala Výkonná rada ODS. Z tváří zúčastněných bylo cítit zmar z prohraných voleb

Kdo může za výprask ODS v krajských volbách? Je to předseda strany a premiér Petr Nečas s vedením ODS, nebo to jsou regionální sdružení ODS a případně zástupci ODS v exekutivách krajů tam, kde ODS byla v koalici? O tom se teď v ODS rozhořela ostrá debata.

Don Corleone řídí podle Zahradila i hajzlbáby

Na stoupající kritiku Nečase z regionů reagoval na svém Facebooku Nečasovi věrný europoslanec Jan Zahradil. Ten doporučuje spolustraníkům, nadávajícím na vládu, Nečase a reformy, aby se rozhlédli kolem sebe a naznačil, že ODS v krajích je ovládána takzvanými kmotry.

„Není to třeba zrovna vaše oblast, váš region, kde se symbolem ODS stala např. tlustá býčí šíje, opásaná zlatým řetězem,“ ptá se krajánků. Jako další možnosti nechuti k ODS připomněl například pravomocně odsouzeného veksláka, či lokálního Vita Corleoneho, bez jehož souhlasu nelze ve městě jmenovat „ani hajzlbábu“.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Proti Zahradilovi se ale ostře ohradil poslanec Jan Florián, jenž patří k šestici poslanců ODS, kteří rebelují proti zvyšování daní a poukazují na to, že vedení ODS s Nečasem opustilo program ODS.

Kdo byl na billboardech? Nečas, Svoboda, Sobotka a Němcová

„Nerozumím zoufalým výkřikům pana Zahradila, že za prohru mohou regiony. Nelíbí se mi, že se členové grémia strany i samotný předseda Petr Nečas zříkají odpovědnosti nad debaklem v krajských volbách. Kdo byl v celé republice na billboardech? Petr Nečas, Miroslava Němcová, Bohuslav Svoboda a Přemysl Sobotka. Jel jsem do Znojma a pan primátor Svoboda na mě z billboardu koukal dokonce i tam,“ řekl ParlamentnímListům.cz Florián.

„Mně ten přístup vedení ODS k regionům připadá dost nefér. Oni se tam v kampani snažili, co mohli. Ale jak máte lidi přesvědčit, aby volili ODS, když tahle vláda neustále od svého vzniku zvyšuje daně? Zradili jsme své voliče a ti nás potrestali. Pan premiér místo toho, aby poděkoval řadovým členům v ODS, kteří se na kampani nadřeli, tak řekne: já za to nemůžu. Lidé z regionů neumějí dělat zázraky a vysvětlit lidem, proč jim pravicová ODS zvyšuje daně. Vedení ODS s panem premiérem odklonilo program ODS a teď za to sklízíme trpké plody,“ říká poslanec.

Florián připomněl, že ODS v krajských volbách v roce 2008 obdržela přes 20 procent hlasů a v absolutních číslech 687 tisíc hlasů, letos je to propadák s 320 tisíci hlasů, což je jen 12 procent a méně než polovina hlasů ze srovnatelných voleb v roce 2008.

Politický parazit

„V roce 2008 byla ODS také ve vládě. O výsledku se hovořilo jako o propadáku. Ale nyní získala dvakrát méně? Tohle už se snad ani nijak nazvat nedá. Jak vysvětlí pan premiér ten dvojnásobný pokles? Když ODS navíc ve většině krajů byla nyní v opozici? V ODS o tom bude myslím ještě hodně bouřlivá debata. Měli bychom se podívat pravdě do očí a říci jasně, že nás voliči vytrestali, protože jsme je podvedli,“ říká Florián.

A ostře se pustil do Zahradila. „Mimochodem i pan Zahradil, tento politický parazit, který si sedí někde v Bruselu za velmi slušný peníz, který řadového člena z regionu nikdy neviděl, říkal, že zrazování programu a zvyšování daní nevadí. Ať se teď nezříká odpovědnosti a neshazuje to na poctivé členy ODS z krajů, kteří na rozdíl od něj neseděli na zadku v příjemně vyhřáté kanceláři, ale vyrazili během kampaně mezi lidi. V regionech je většina členů ODS slušných a mnohdy stranu i zakládali,“ rozzlobil se Florián.

Premiér by měl dát funkci k dispozici

Další rebelující poslanec Ivan Fuksa vyzval Nečase přímo k rezignaci: „Je to těžká prohra! Je to důsledek nedodržování programu ODS. Vzpomínám, jak na prohrané volby reagovali předešlí premiéři. Premiér Topolánek v roce 2008, kdy ODS prohrála krajské volby, ale měla výsledek mezi 16 a 33 procenty, dal svou funkci dispozici.“

„ODS vždy hájila malý efektivní stát, co nejmenší byrokracii a národní suverenitu. Od toho se v poslední době bohužel vzdalujeme mílovými kroky a naši voliči nás za to potrestali. Zvyšování daní jsme nikdy nehájili a už vůbec ne obnovení progresivního zdanění. To je program socialistů. Naši voliči nejsou hloupí a za ústup od toho, co jsme vždy hájili, nám dali nepříliš lichotivé vysvědčení. Pravicový volič už teď nemá koho volit. To musíme změnit, jinak pravice v této zemi skončí,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Boris Šťastný s tím, že jedinou šancí na resuscitaci pravice je návrat Václava Klause do ODS

Poslanec Aleš Rádl ale vedení strany spíše hájí. „Po každých volbách, které nedopadnou dobře, se vždycky vyrojí nepřeberně vykladačů onoho neúspěchu a vyvozovačů čísi odpovědnosti. Nicméně platí, že vedení strany nese primárně odpovědnost za parlamentní volby, a nikoli za krajské či komunální. To, že bude třeba o těchto věcech hovořit a zamyslet se nad tím, jaký díl odpovědnosti nesou ti, kteří se minulé čtyři roky hřáli na krajích v koalici s ČSSD, či ti, kteří potřebovali těsně před volbami demonstrovat vnitrostranickou nejednotu a jaký díl nese samo vedení ODS v tom, že třeba málo důrazně a srozumitelně prosazuje skutečné reformy, ke kterým dostala ODS v minulých volbách zřetelný mandát, a tím snižuje motivaci voličů k další intenzivní podpoře, je pochopitelně třeba otevřeně a podrobně vydiskutovat, a to na té platformě, která je k tomu určena, tedy na nadcházejícím volebním kongresu,“ uvedl Rádl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…