Budoucí podoba sněmovny: Sedm stran a ČSSD s komunisty v menšině

26.10.2013 16:35

Do Sněmovny se podle prognózy dostane sedm stran. ČSSD a KSČM v dolní komoře většinu mít nebudou. Podle propočtů po sečtení hlasů ze tří čtvrtin okrsků by měly obě levicové strany dohromady jen kolem 87 poslanců z celkem 200, přičemž sociální demokraté by obsadili 50 a komunisté 37 křesel.

Budoucí podoba sněmovny: Sedm stran a ČSSD s komunisty v menšině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny na vládním stole v Poslanecké sněmovně

O deset mandátů více by získalo hnutí ANO 2011. TOP 09 by mohla obhájit 23 křesel, ODS jen 12. Předstihl by ji Úsvit přímé demokracie se 14 mandáty i KDU-ČSL se 13. Vyplývá to z volebního modelu ČTK, založeného na dosavadních výsledcích z jednotlivých krajů.

Případné dvoučlenné koalici ČSSD a ANO 2011 k většině jeden mandát chyběl, s podporou KSČM by ale měly 137 hlasů. Reálnou tříčlennou většinovou koalici by mohly vytvořit ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL. Podle dosavadních výsledků hlasování ze tří pětin okrsků by měly ve Sněmovně dohromady 113 hlasů. Další tříčlennou koalici se 104 hlasy by mohli sestavit sociální demokraté a lidovci ještě s komunisty. KDU-ČSL ale jakékoli vládní propojení s KSČM před volbami opakovaně vyloučila.

Ostatní varianty vlády s většinou ve Sněmovně umožňovaly jen koalice čtyř stran. Například případná koalice ANO 2011 s TOP 09, ODS a a KDU-ČSL by ale měla pouze 96 hlasů.

AKTUÁLNÍ VÝSLEDKY VOLEB: Sčítání hlasů minutu po minutě

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…