Bursík ohlásil svůj comeback. Politolog: Jen jestli se zase zelení nepohádají...

18.11.2012 21:50

Martin Bursík by se rád vrátil do čela Strany zelených. Chce ji prý dostat zpátky do sněmovny. S tímto záměrem vystoupil již letos na jaře a nedávno ho potvrdil. Zelení mají příští víkend volební sjezd.

Bursík ohlásil svůj comeback. Politolog: Jen jestli se zase zelení nepohádají...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

Exministr životního prostředí z předsednického postu ve straně odstoupil v roce 2009 po debaklu ve volbách do Evropského parlamentu. Nyní říká, že si odpočal a rád by stranu pod svým vedením dostal v příštích volbách zpět do poslaneckých lavic.

„Strana by měla jít daleko ofenzivněji do střetu s vládou v oblasti životního prostředí. Hlas Strany zelených je tichý, politický projev je šedivý. Pak strana nemá šanci oslovit veřejnost a získat větší podporu než právě ta tři procenta. To je zásadní problém zelených,“ uvedl Bursík pro server Aktuálně.cz. ParlamentníListy.cz se pokoušely jeho vyjádření více rozvést, bohužel se nezdařilo s Martinem Bursíkem spojit.

Zelení prý žijí tři roky v omylu

Představa, že strana zaujme veřejnost jinými tématy a vynechá udržitelný rozvoj a ochranu životního prostředí je podle jeho slov hlubokým omylem a zelení v tom omylu prý žijí tři a půl roku. Pomůže tedy straně právě její bývalý lídr?

Politolog Zdeněk Zbořil takový krok v komentáři pro ParlamentníListy.cz považuje za čestné rozhodnutí. „Protože co jiného mu zbývá, než stranu dostat znovu do sněmovny, když ji před lety pomáhal ze sněmovny dostat. Je to od něho docela takové čestné, že ji tam chce zase vrátit,“ hodnotí.

„Jde ovšem i o to, jestli ji tam opravdu dostane. Zda třeba neexistují mezi zelenými animozity, jako tehdy před těmi lety a zda to dokázali překonat. Jinak teoreticky program Strany zelených je jeden z mála ideově relativně přesně definovaných programů, ať už si o tom myslíme cokoliv,“ míní politolog.

Nepohádají se opět mezi sebou?

Jestli větrné elektrárny zachrání nebo nezachrání svět v budoucnosti už podle Zbořila není podstatné. „Program ochrany životního prostředí a jeho zlepšování je samozřejmě v pořádku. Teď jde o to, jestli o ni na tom českém miniaturním písečku si dokážou vydobýt takovou pozici, aby se nakonec do parlamentu dostali,“ uvažuje dále Zbořil pro ParlamentníListy..cz.

Ti naši zřejmě jsou prý inspirováni úspěchem zelených v Německu, kde je nyní tato strana jedna ze třetích, čtvrtých nejsilnějších.

„Mají s nimi také blízké vztahy. Otázkou však stále je, zda se nepohádají mezi sebou. Jižní Čechy s Prahou a Brnem nebo Libercem, nebo jak se tam ty frakce všelijak vyvíjely,“ předpovídá možné obnovení vnitrostranických sporů.

Liška vs. Bursík

To, že byli zelení mimo parlament, může podle něho obecně přispět ke katarzi té dané strany. „Lidé se tam naučí vnímat podstatné a nepodstatné a své žabomyší spory nechají stranou a začnou se zabývat něčím vážnějším,“ uvádí doktor Zbořil.

„Také bude zajímavé pozorovat, jak se shodnou pánové Liška a Bursík. Jestli budou uvažovat racionálně, tak překonají rozpory, protože tam nešlo ani tenkrát o nic vážného a nepřekonatelného,“ zhodnotil dále možný vývoj politolog.

ParlamentníListy.cz se s žádostí o komentář pochopitelně obrátily i na dosavadního šéfa Strany zelených Ondřeje Lišku. Ten však přes prvotní slib, že se ozve, nereagoval a redakci se ho již do publikování tohoto článku nepodařilo kontaktovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…