ČSSD neprosadila ve sněmovně přiznání k registrovanému majetku

09.12.2011 12:06

Opoziční ČSSD opětovně neprosadila ve sněmovně návrh, aby bohatí lidé museli dokládat původ svého majetku. Poslanci dnes předlohu zamítli hlasy koalice už v prvním čtení. Pro zamítnutí hlasovalo 76 poslanců, 66 bylo proti. S obdobným návrhem neuspěla ČSSD v dolní komoře už v březnu.

ČSSD neprosadila ve sněmovně přiznání k registrovanému majetku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip s Bohuslavem Sobotkou ve sněmovně

Návrh pochází z pera poslanců Bohuslava Sobotky, Jeronýma Tejce, Václava Votavy a Lubomíra Zaorálka O čem zákon na dokládání původu majetku je? Navrhovaná právní úprava zakládá povinnost fyzickým osobám podat oznámení k majetku za účelem zjištění, zda nebyl povinnou osobou pořízen z nezdaněných prostředků.

Opozice dnes kritizovala koalici za to, že boj s korupcí nemyslí vážně, jinak by podle ní trojkoalice zákon podpořila. A to prý přitom má vláda boj s korupcí ve svém programovém prohlášení, ale nenajde se přitom ani jedna z pravicových stran, která by pro tuto normu zvedla ruce.

Podle kritiků by však bylo možné zákon obcházet. Vláda navíc upozornila na nebezpečí protiústavního dvojího zdanění. Sociální demokraté naopak říkají, že by předloha přispěla k boji s korupcí a proti daňovým únikům.

Kritika zleva vůči pravici přicházela dnes přesto, že poslanec Jan Farský z TOP 09 a Starostů  podotkl, že si rád vyslechnul předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, který prý hovoří ve sněmovně velmi „hezky", ale to je tak všechno. Pro normu by údajně zvedl ruku, ale mnoho věcí mu v předloze vadí. Jsou to prý jen líbivá slova opozice pro média.

Farský: Hovoříte hezky, ale ony tam ty změny nejsou

„Kdyby tam ony změny, i nichž hovoří tak hezky pan Sobotka, byly, tak bych pro zákon rád zvednul ruku. Ale ony jsou v tom zákoně zásadní chyby," podotkl Farský a pak vyjmenoval, co mu vše na normě vadí.

Nakonec Farský nabídnul, že by mohl na nové předloze k registraci majetku spolupracovat.

Na to ale o chvíli později reagoval poslanec z ČSSD Vítězslav Jandák, „Pojďme alespoň v pátek být k sobě upřímní. Vy nechcete zákon o referendu, nechcete zákon akcie na jméno a mnoho dalších. Já vím, že to dnes neprojde, ale proč nejste upřímní, že byste řekli na rovinu: My to prostě nechceme?" zaburácel za sněmovním pultíkem Jandák.

Předlohu vedle sociálních demokratů obhajovali komunisté, přestože mají k obsahu zákona připraveny vlastní normy, které také ve sněmovně byly již kdysi odmítnuty. Podle Jiřího Dolejše (KSČM) je ale v zájmu každého vlastníka ukázat, že nabyl majetek transparentně. Koalice podle něho "shodila" konkrétní protikorupční opatření.

Související:

Prevence před možnými daňovými úniky

Předpokládá se, že hlavním účinkem oznámení o registrovaném majetku, která budou podávána bez výzvy správce daně, bude zejména prevence před možnými daňovými úniky. Od oznamovací povinnosti je odlišen institut podání přiznání. Toto přiznání budou muset povinné osoby podávat pouze na případnou výzvu správce daně.

Lidé by podle návrhu museli dokládat výši příjmů, pokud si pořídí cenné papíry za více než pět milionů korun nebo nemovitosti dražší než 20 milionů korun. Pokud by nebyli schopni prokázat, že si na ně vydělali, zaplatili by z dané částky šestasedmesátiprocentní daň. 
    

Hodnota dokládaného majetku nebyla v návrhu určena pevnými částkami, ale násobky minimální mzdy. U cenných papírů to byl 625násobek (tedy asi pět milionů korun), u nemovitostí 2500násobek (zhruba 20 milionů). Příjmy neměli dokládat plošně všichni majitelé nemovitostí či cenných papírů, ale pouze ti, u nichž bude mít finanční úřad podezření, že si na ně nemohli vydělat sami. Nesrovnalost mezi hodnotou majetku a příjmy by musely být nejméně jeden milion korun.

Pikantní je, že sociální demokraté dnes navrhli, aby poslanci hlasovali o zamítnutí jednotlivě po jménech. Podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury by to ale bylo "divadélko", protože každý si může zjistit v seznamu, jak kdo hlasoval. ČSSD ale nakonec se svým návrhem neuspěli.

Dnes ve sněmovně:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…