Čaputová: Zemana nám závidí! Slováci, vy budete někoho bombardovat? Politické vzkazy z Česka

01.04.2019 17:46

Slovensko bude mít v prezidentském křesle ženu, volby v sobotu vyhrála Zuzana Čaputová, liberální kandidátka a někdejší aktivistka. Z mnoha směrů u nás i za hranicemi se ozývají hlasy, že Češi opět budou Slovákům hlavu státu závidět a že jsou Slováci víc uvědomělí a prozápadní. ParlamentníListy.cz se politiků zeptaly, zda skutečně máme co závidět.

Čaputová: Zemana nám závidí! Slováci, vy budete někoho bombardovat? Politické vzkazy z Česka
Foto: Repro ČT
Popisek: Zuzana Čaputová, zvolená prezidentka Slovenska

Zuzana Čaputová usedne do prezidentského paláce v Bratislavě místo Andreje Kisky, který již podruhé nekandidoval. Pětačtyřicetiletá Čaputová je vnímána jako liberální politička jasně stojící za prozápadním ukotvením Slovenska ve strukturách EU i NATO. Podobně jako Kiska.

Německá média zvolení Čaputové hojně komentovala a řada prestižních německých deníků či televizních stanic se prostřednictvím svých komentátorů zaměřila na srovnání Slovenska s Českou republikou. Došli k závěru, že řada Čechů bude Slovensku jejich prezidentku závidět. Kromě toho má prý Čaputová mnoho společného s Václavem Havlem.

ParlamentníListy.cz se v rámci ankety obrátily na politiky z celého politického spektra s dotazy, zda skutečně máme Slovákům jejich novou hlavu státu závidět a zda je namístě její porovnávání s prvním polistopadovým prezidentem Václavem Havlem.

Anketa

Kdo bude mít po nástupu Čaputové do funkce lepšího prezidenta?

11%
hlasovalo: 15520 lidí

„Věru máme Slovákům co závidět,“ míní čestný předseda TOP 09, exministr zahraničí a poslanec Karel Schwarzenberg. „Paní prezidentka a Václav Havel, to jsou dvě naprosto odlišné osobnosti, co se týče charakteru, povolání, biografie a generací. Spojuje je výdrž v boji a důvěra v občanskou společnost,“ dodal kníže.

Šéf KSČM a první místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip podle sebe není z těch, kteří by hodnotili podle slov. „Nesdílím tedy spekulace německého tisku. Paní Zuzanu Čaputovou bude možné hodnotit až podle činů. Pak se uvidí, jestli bylo rozhodnutí občanů Slovenské republiky správné,“ řekl Filip.

„To se teprve ukáže,“ reagoval na otázky exšéf lidovců a poslanec za KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátské strany Jakuba Michálka je podstatné, jak bude Zuzana Čaputová ve funkci pracovat a zastupovat zájmy občanů, což se teprve ukáže. „Je pravda, že její sjednocující styl i kritika slovenské justice jsou něco, co teď Slovensko potřebuje,“ míní.

Předseda SPD a místopředseda Sněmovny Tomio Okamura varuje před rozvrácením skupiny V4. „Slovenské prezidentské volby vyhrála zdánlivě neznámá právnička a aktivistka, která otevřeně podporuje likvidaci tradiční rodiny a tradičních evropských křesťanských hodnot a podporuje likvidaci suverenity národních evropských států. Je to sice člověk bez politické historie – ale nikoli bez historie – je to dlouholetá aktivistka slovenských politických neziskových organizací. Její úspěch je vítězstvím dlouholeté kampaně, která vyvrcholila zneužitím kriminální vraždy novináře k pokusu o protivládní převrat, který měl změnit výsledky demokratických voleb. Nová prezidentka Čaputová je ideovým nástupcem dosavadního prezidenta Kisky s tím, že je radikálnější a říká nahlas to, co si Kiska jen myslel. Ale tak jako Kiska nedokázal zvrátit národní politiku slovenské vlády, je reálná naděje, že to nedokáže ani Zuzana Čaputová. To nejhorší, co nám totiž hrozí, je riziko zvrácení jednoty Visegrádské čtyřky (V4), jejího kritického přístupu k migrantům a k politice Bruselu,“ řekl.

„Každé srovnání pokulhává. A já osobně hodnotím lidi podle práce, nikoli podle PR,“ sdělil redakci lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna míní, že němečtí novináři asi mají mnohem více informací než on. „Protože já o paní Čaputové nevím prakticky nic jiného, než že vypadá mnohem reprezentativněji než paní Merkelová, pan Havel a nepochybně i než Miloš Zeman. I když je jasné, že vzhled je pro politika důležitý, tak já osobně pokládám za mnohem důležitější jeho politické postoje, celkový rozhled, osobní statečnost a životní a politické zkušenosti a nutno říci, že ve všech těchto ohledech je pro mě paní Čaputová zatím velkou neznámou. To znamená, že může překvapit, a to jak pozitivně, tak negativně. Myslím si, že v prezidentské volbě Slováci vsadili především na neokoukanost nové tváře, a zda to byla sázka správná, či nikoli, ukáže až čas. Že bychom ovšem Slovákům někdy začali paní Čaputovou závidět, to opravdu nepředpokládám. Alespoň ne do konce volebního období našeho současného prezidenta,“ nepochybuje Foldyna.

Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) a poslanec Petr Gazdík míní, že Slovensku novou hlavu státu závidět můžeme. „Paní Čaputová vypadá jako osobnost s jasnými politickými názory. Se srovnáním s Václavem Havlem bych počkal. Teprve po určité době můžeme hodnotit její konkrétní politické kroky,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Gazdík.

„Já tu paní neznám, takže bych raději počkal na její činy. Vůbec nechápu, proč ji srovnávají s Václavem Havlem. Hodlají snad Slováci někoho bombardovat?“ připomněl europoslanec ČSSD profesor Jan Keller postoj bývalého prezidenta k bombardování Jugoslávie.

Podle poslance a místopředsedy sněmovního klubu KSČM Leo Luzara je nyní čas gratulovat k volebnímu vítězství a na hodnocení bude ještě čas. „Je hloupost tvrdit něco o závisti a už vůbec něco srovnávat s historickými osobami, které mají mimo jiné také máslo na hlavě. Slovenští voliči volili změnu a šli i do rizika nepříliš známé kandidátky. Snad jim splní jejich představy a nezanevřou na přímou volbu prezidentky, protože volební účast je to nejvíce varující pro demokracii,“ uvedl.

„Ty zprávy a informace, které po internetu dostáváme, ukazují, že ani bratři Slováci se ze své naivity neprobudili. A její přirovnání německých prestižních deníků k Havlovi? S tím ji pojí jen schopnost pindat nesmysly a usmívat se. To bych Slovákům opravdu nepřál! Navíc ženě by chlast a opilství vůbec neslušelo. Z informací, o kterých jsem mluvil, ale vyplývá, že se lhaním národu si tak jistí být nemohou. Shrnu-li to, pak si vůbec nemyslím, že Slovákům je co závidět,“ řekl nám senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz).

Poslanec Lubomír Volný si naopak myslí, že spousta Slováků nám dnes závidí našeho pana prezidenta. „Jestli se bude nová slovenská prezidentka chovat jako pan Havel, tak je mi realisticky uvažujících Slováků, kteří její kandidaturu nepodpořili, velmi líto. Je smutné, když vám vládne bezmocná Sorosova loutka,“ řekl Volný.

Výsledek prezidentských voleb na Slovensku je podle poslance SPD Jiřího Kobzy věcí Slováků. „Netroufám si to hodnotit. Na vaši otázku: důvod závidět Slovákům novou prezidentku marně hledám. Stejně tak nechápu porovnání s Václavem Havlem. Pokud bych ji měl s někým porovnat, tak nejspíš s francouzským prezidentem Macronem, přinejmenším podle stylu a doby vstupu do prezidentské funkce,“ uvedl Kobza.

„Proč hned všechno a všechny škatulkovat? Nově zvolené prezidentce gratuluji, ale hodnotit ji budu na základě jejích reálných aktivit, a nikoliv kampaně. Co však považuji za mimořádně trapné, je, že ministr Petříček v gratulaci napsal, že ‚Slováci svou volbou jednoznačně potvrdili proevropskou orientaci své země a zájem na co nejlepších vztazích se svými sousedy‘. Asi by stálo za to připomenout, že Šefčovič je místopředsedou Evropské komise, a z vlastní zkušenosti vím, že spolupráce se sousedskými zeměmi je mu velmi blízká. Jeho zvolení by tedy asi těžko znamenalo obrat Slovenska proti EU a České republice,“ konstatuje europoslankyně Kateřina Konečná z KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…